Βρεφική διατροφή

Η βρεφική διατροφή και η σπουδαιότητα της

Η βρεφική διατροφή αποτελεί την πιο κρίσιμη βάση για την ανάπτυξη του ανθρώπου.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής είναι ιδιάζουσας σημασίας για την ζωή ενός παιδιού. Το σώμα και ο εγκέφαλος αναπτύσσονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς και η σωστή διατροφή εξασφαλίζει την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά για να χτιστούν τα θεμέλια για όλη τη ζωή ενός βρέφους.

Πώς επηρεάζει η διατροφή της μητέρας την ανάπτυξη του βρέφους

Η διατροφή της μητέρας επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη του βρέφους τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και μετά τη γέννηση.

Κατά την εγκυμοσύνη, η πρόσληψη φολικού οξέος είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη νευρολογικών ανωμαλιών του εμβρύου.

Ο σίδηρος βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας και στην σωστή ανάπτυξη του αίματος του μωρού, ενώ το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών.

Επίσης, οι υγιείς λιπαρές ουσίες και η βιταμίνη D και C συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους.

Μετά τη γέννηση, η διατροφή της μητέρας συνεχίζει να είναι καθοριστική για την υγιή ανάπτυξη του βρέφους μέσω του θηλασμού. Επομένως, η σωστή θρέψη είναι θεμελιώδης για την υγιή ανάπτυξη του μωρού, καθώς και για την προστασία του από λοιμώξεις και ασθένειες.

Τι είναι το μητρικό γάλα και γιατί είναι σημαντικό στην βρεφική διατροφή

Ο θηλασμός αποτελεί την ιδανική μορφή τροφής για τα βρέφη.

Το μητρικό γάλα είναι η απόλυτη τροφή για το βρέφος. Είναι πάντα διαθέσιμο, φρέσκο και στην κατάλληλη θερμοκρασία και περιέχει το ιδανικό μείγμα θρεπτικών συστατικών και αντισωμάτων που χρειάζεται το βρέφος για να αναπτυχθεί υγιές.

Συγκεκριμένα, περιέχει όλα τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, ενώ παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού.  Η σύσταση του μητρικού γάλακτος φυσιολογικά μεταβάλλεται ανάλογα με τις ανάγκες του βρέφους καθώς μεγαλώνει.

Επίσης, εκτός από θρεπτικά οφέλη, μέσα από τον θηλασμό, η μητέρα με το μωρό δημιουργούν έναν μοναδικό συναισθηματικό δεσμό.

Πότε και πώς γίνεται η εισαγωγή στέρεων τροφών

Οι περισσότεροι ειδικοί πλέον συνιστούν την εισαγωγή στερεών τροφών μόλις το μωρό συμπληρώσει τον 6ο μήνα.

Είναι σημαντικό όμως να δοθεί έμφαση στα σημάδια ετοιμότητας του μωρού. Τέτοια σημάδια είναι να  να στηρίζει το κεφάλι του, να δείχνει ενδιαφέρον για το φαγητό και να καθίσει με υποστήριξη.  

Τα πρώτα τρόφιμα που θα εισαχθούν πρέπει να είναι πλούσια σε σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Παράλληλα, να είναι μαλακά και εύπεπτα.

Μερικές ιδανικές επιλογές είναι οι ζωμοι κρεάτων ή κρεάς με την μορφή κιμά, τα βρασμένα λαχανικά (καρότο, πατάτα), τα φρούτα (μπανάνα, μήλο).

Σταδιακά, κάθε 3-5 ημέρες μπορούν να προστίθενται και νεες τροφές. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται κατά τους πρώτους 12 μήνες στην βρεφική διατροφή

Υπάρχουν ορισμένες τροφές που δεν είναι κατάλληλες στην βρεφική διατροφή κατά το πρώτο έτος.

Συγκεκριμένα, το μέλι ανήκει σε αυτές τις τροφές, λόγω της βρεφικής αλλαντίασης (τροφική δηλητηρίαση) που μπορεί να προκαλέσει. Επίσης, το αγελαδινό γάλα πρέπει να αποφεύγεται γιατί δεν είναι εύπεπτο και δεν καλύπτει τις θρεπτικές ανάγκες. 

Φυσικά, οι ξηροί καρποί καθώς συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνιγμού. Τέλος, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά και η ζάχαρη και το αλάτι γενικότερα. Προσθέτουν βάρος στους νεφρούς και δημιουργούν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Πώς μπορεί να αναγνωριστεί μια αλλεργική αντίδραση στο φαγητό

Οι τροφικές αλλεργίες είναι συχνές στα βρέφη και τα πιο κοινά αλλεργιογόνα είναι τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, οι ξηροί καρποί και τα θαλασσινά.

Συμπτώματα όπως εξανθήματα, διάρροια, εμετός, ή δυσκολία στην αναπνοή απαιτούν άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο.

Πώς μπορεί να ενισχυθεί η υγιεινή διατροφική συμπεριφορά από νωρίς

Η βρεφική ηλικία είναι η καλύτερη περίοδος για να τεθούν τα θεμέλια μιας ισορροπημένης διατροφής. Κάποιες στρατηγικές περιλαμβάνουν την εισαγωγή ποικίλων τροφών, με διαφορετικές γεύσεις και υφές.

Επίσης, η κατανάλωση του φαγητού μαζί με το φροντιστή, ενισχύει τη θετική σχέση του βρέφους με το φαγητό.  Ακόμη, το μωρό ξέρει πότε πεινάει και πότε είναι χορτάτο, η πίεση δεν είναι ωφέλιμη και επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα.

Τέλος, η υπομονή είναι μια πολύτιμη στρατηγική. 

Πότε χρειάζεται συμπληρώματα ένα βρέφος

Στα βρέφη που θηλάζουν, συνιστάται συνήθως συμπλήρωμα βιταμίνης D για την ενίσχυση της υγείας των οστών. Τα μωρά που τρέφονται με φόρμουλα μπορεί να μην χρειάζονται επιπλέον συμπληρώματα.

Πώς να διαχειριστεί η μητέρα την απόρριψη τροφών

Η απόρριψη τροφών είναι φυσιολογική και συχνά προσωρινή και η θετικότητα  και η συνεχή έκθεση στην ίδια τροφή με διαφορετικούς τρόπους συμβάλλουν στην αποδοχή της.  

Για παράδειγμα, ο φροντιστής μπορεί να καταναλώνει την τροφή μπροστά στο παιδί αρκετά συχνά. Σε κάθε περίπτωση,  αν το μωρό δείχνει έντονη αντίσταση, χρειάζεται χρόνο και σίγουρα όχι πίεση. 

Καταλήγοντας για την βρεφική διατροφή

Η διατροφή του βρέφους είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της φροντίδας του και κάθε μπουκιά είναι μια ευκαιρία να δημιουργήσει υγιεινές συνήθειες για το υπόλοιπο της ζωής του.

Επίσης, η σωστή βρεφική διατροφή δεν αφορά μόνο τη σωματική ανάπτυξη του παιδιού. Συμβάλλει και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και την πρόληψη χρόνιων παθήσεων που θα το συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή.

Διατροφική υποστήριξη στην βρεφική διατροφή

Είστε νέος γονέας και χρειάζεστε καθοδήγηση σχετικά με την διατροφή του νέου μέλος της οικογένειας σας; Είμαι επαγγελματίας Διατροφολόγος και μπορώ να σας βοηθήσω!

Διατηρώ Διαιτολογικό γραφείο στο Βραχάτι Κορινθίας και οι συνεδρίες μας μπορούν να πραγματοποιούνται δια ζώσης ή διαδικτυακά σε ποιότητα High Definition.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου, θα χαρώ να σας γνωρίσω και να σας βοηθήσω να προσφέρετε στο παιδί σας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την υγιή ανάπτυξη του:

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Pinterest
Δείτε ακόμα

Related Posts

Βρεφική διατροφή

Η βρεφική διατροφή και η σπουδαιότητα της

Η βρεφική διατροφή αποτελεί την πιο κρίσιμη βάση για την ανάπτυξη του ανθρώπου. Τα πρώτα χρόνια της ζωής είναι ιδιάζουσας σημασίας για την ζωή ενός παιδιού. Το σώμα και ο εγκέφαλος αναπτύσσονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς και η σωστή διατροφή εξασφαλίζει την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά για να χτιστούν τα θεμέλια για όλη τη ζωή

Σιμιγδαλόκρεμα

Σιμιγδαλόκρεμα

Υλικά που θα χρειαστείτε Εκτέλεση Τοποθετούμε το γάλα μαζί με το μέλι σε κατσαρόλα να ζεσταθούν και σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Μόλις αρχίζει να πήζει η κρέμα αποσύρω από την φωτιά και προσθέτω την κανέλλα και την βανίλια. Extra tip

brownies

Πρωτεϊνικό Brownie σοκολάτας

Υλικά που θα χρειαστείτε Εκτέλεση Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ εκτός από το φιστικοβούτυρο κ τα chips σοκολάτας. Μεταφέρουμε σε γυάλινο μπολάκι ή σε πλαστικό ιδανικό για φούρνο μικροκυμάτων και γαρνίρουμε με τα chips σοκολάτας. Ψήνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 ½ με 2 λεπτά. Γαρνίρουμε με το φιστικοβούτυρο και απολαμβάνουμε.

Flatbread

Πρωτεϊνικό Flatbread

Υλικά που θα χρειαστείτε Εκτέλεση Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ. Απλώνουμε το μίγμα σε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180 για 5-30 λεπτά στον αέρα. Χωρίζουμε την πίτα σε 2 τμχ. και γεμίζουμε με υλικά της επιλογής μας.

Σπιτική πίτα για σουβλάκι

Σπιτική πίτα για σουβλάκι

Υλικά που θα χρειαστείτε Εκτέλεση Ανακατεύουμε την ξηρή μαγιά με το αλεύρι και την ζάχαρη σε ένα μπολ. Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό και μετά το ρίχνουμε και αυτό στο μπολ με το αλεύρι ζυμώνοντας ,μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη 1 ώρα σκεπασμένη να ξεκουραστεί και

Κύλιση στην κορυφή