Μπατζίνα ή αλλιώς κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο

μπατζίνα

Η Μπατζίνα ή αλλιώς κολοκυθόπιτα των Αγράφων, είναι μια παραδοσιακή Θεσσαλική συνταγή που ετοιμάζεται χωρίς φύλλο.

Το όνομα της βγαίνει από το “μπάτζος” που είναι κατσικίσιο τυρί της Δυτικής Μακεδονίας και αποτελεί ένα τραγανό αλμυρό σνακ που μπορεί να καταναλωθεί ειδικά το πρωί.

Ετοιμάζεται λεπτή ώστε να διατηρεί την τραγανότητα της για πολλές ημέρες αλλά και για να ψηθεί γρήγορα. Θα συναντήσετε την Μπατζίνα με πάμπολλες ονομασίες από άκρη σε άκρη της χώρας, αλλά ένα είναι το σίγουρο. Είναι πεντανόστιμη!

Υλικά που θα χρειαστείτε για την Μπατζίνα

  • 600 γραμμάρια κολοκυθάκια
  • 300 γραμμάρια ανθότυρο ή φέτα με χαμηλά λιπαρά και αλάτι
  • 4 αυγά
  • 2-3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  • 200 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • ¾ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • ½ κουταλιά του γλυκού πιπέρι

Πώς ετοιμάζουμε την Μπατζίνα

Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα τρίβουμε από την χοντρή πλευρά του τρίφτη. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τον άνηθο και τρίβουμε το ανθότυρο ή την φέτα με τα χέρια μας.

Στην συνέχεια, μεταφέρουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τον άνηθο αλλά και το τριμμένο τυρί σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε το μείγμα. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Απλώνουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ γυάλινο αφού το έχουμε λαδώσει ελάχιστα με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσει η μπατζίνα μας.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 έως 45 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο που διαθέτουμε.

Σημείωση

Για να είμαστε σίγουροι ότι η μπατζίαν μας έχει ψηθεί βυθίζουμε στο μέσο του πυρέξ ένα μυτερό μαχαίρι.

Εάν το μαχαίρι βγει καθαρό χωρίς υπολείμματα από το μείγμα τότε η πίτα είναι έτοιμη. Εάν όχι τότε ψήνουμε για 10 λεπτά περίπου ακόμη.

Διαιτολογικο_γραφειο_Κορινθος_4

Barbar’as Food Therapy

Σας αρέσει να μαθαίνετε νέες και πρωτότυπες συνταγές;

Δείτε όλες τις υγιεινές και θρεπτικές προτάσεις μας στην ενότητα συνταγές.

Κοινοποιήστε:

Διαβάστε ακόμα

Σχετικές συνταγές

σπιτικά παγωτίνια

Σπιτικά παγωτίνια σάντουιτς

Τα σπιτικά παγωτίνια είναι ένα έξυπνο και δροσιστικό γλύκισμα που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι το καλοκαίρι. Ποιός λέει όχι σε παγωτίνια ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού; Οι κλασικές συνταγές και τα παγωτίνια του εμπορίου περιέχουν αρκετή ζάχαρη και διάφορα άλλα συντηρητικά. Εμείς ετοιμάσαμε και σας προτείνουμε την ακόλουθη συνταγή που βασίζει την γλυκιά

Μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη

Μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη

Η μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει την παραδοσιακή μαρμελάδα που όλοι γνωρίζουμε. Οι λατρεμένες σε όλους μας μαρμελάδες, σίγουρα μας φέρνουν εικόνες από τα παιδικά μας χρόνια όπου με ανυπομονησία περιμέναμε να μας ετοιμάσει η γιαγιά τις φέτες μας. Η γεύση ήταν φανταστική, αλλά η μαρμελάδα περιείχε πολύ ζάχαρη. Όλοι

Σοκολατένιο κέικ με παντζάρι

Το Σοκολατένιο κέικ με παντζάρι είναι το πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά κέικ που μπορείς να βρεις. Θα το αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να φάνε τα παιδιά παντζάρια. Η ετοιμασία του δεν είναι δύσκολη και η γεύση του θα σας αποζημιώσει στο έπακρο. Παντζάρι το ευεργετικό Τα παντζάρια αναφέρονται

Μπάρες με Κράνμπερι

Μπάρες με Κράνμπερι

Οι μπάρες με Κράνμπερι είναι ένα εξαιρετικό σνακ για όσους θέλουν να προσφέρουν στον οργανισμό τους ενέργεια. Η άσκηση βασίζεται στην καύση υδατανθράκων και ο ρόλος τους είναι σπουδαίος στην αθλητική απόδοση. Συνεπώς, η κατανάλωση τους πριν την προπόνηση βοηθά στην διατήρηση αλλά και την αύξηση των επιπέδων ενέργειας. Η συνταγή για τις μπάρες με

Scroll to Top