Μπατζίνα ή αλλιώς κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο

μπατζίνα

Η Μπατζίνα ή αλλιώς κολοκυθόπιτα των Αγράφων, είναι μια παραδοσιακή Θεσσαλική συνταγή που ετοιμάζεται χωρίς φύλλο.

Το όνομα της βγαίνει από το “μπάτζος” που είναι κατσικίσιο τυρί της Δυτικής Μακεδονίας και αποτελεί ένα τραγανό αλμυρό σνακ που μπορεί να καταναλωθεί ειδικά το πρωί.

Ετοιμάζεται λεπτή ώστε να διατηρεί την τραγανότητα της για πολλές ημέρες αλλά και για να ψηθεί γρήγορα. Θα συναντήσετε την Μπατζίνα με πάμπολλες ονομασίες από άκρη σε άκρη της χώρας, αλλά ένα είναι το σίγουρο. Είναι πεντανόστιμη!

Υλικά που θα χρειαστείτε για την Μπατζίνα

  • 600 γραμμάρια κολοκυθάκια
  • 300 γραμμάρια ανθότυρο ή φέτα με χαμηλά λιπαρά και αλάτι
  • 4 αυγά
  • 2-3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  • 200 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • ¾ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • ½ κουταλιά του γλυκού πιπέρι

Πώς ετοιμάζουμε την Μπατζίνα

Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα τρίβουμε από την χοντρή πλευρά του τρίφτη. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τον άνηθο και τρίβουμε το ανθότυρο ή την φέτα με τα χέρια μας.

Στην συνέχεια, μεταφέρουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τον άνηθο αλλά και το τριμμένο τυρί σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε το μείγμα. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Απλώνουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ γυάλινο αφού το έχουμε λαδώσει ελάχιστα με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσει η μπατζίνα μας.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 έως 45 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο που διαθέτουμε.

Σημείωση

Για να είμαστε σίγουροι ότι η μπατζίαν μας έχει ψηθεί βυθίζουμε στο μέσο του πυρέξ ένα μυτερό μαχαίρι.

Εάν το μαχαίρι βγει καθαρό χωρίς υπολείμματα από το μείγμα τότε η πίτα είναι έτοιμη. Εάν όχι τότε ψήνουμε για 10 λεπτά περίπου ακόμη.

Διαιτολογικο_γραφειο_Κορινθος_4

Barbar’as Food Therapy

Σας αρέσει να μαθαίνετε νέες και πρωτότυπες συνταγές;

Δείτε όλες τις υγιεινές και θρεπτικές προτάσεις μας στην ενότητα συνταγές.

Κοινοποιήστε:

Διαβάστε ακόμα

Σχετικές συνταγές

σπανάκι με γαρίδες

Γαρίδες με σπανάκι και πλιγούρι

Οι γαρίδες με σπανάκι είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό και πεντανόστιμο πιάτο που μαζί με το πλιγούρι δημιουργούν έναν τέλειο διατροφικό συνδυασμό. Πρόκεται για μια πανάρχαια συνταγή που προέρχεται από την περιοχή της Μεσογείου στην οποία ευδοκιμούν και τα δύο βασικά συστατικά της. Γαρίδες με σπανάκι, ένας ενεργειακός & θρεπτικός δυναμίτης Οι γαρίδες είναι μια εξαιρετική

ταμπουλέ

Ταμπουλέ

Το ταμπουλέ είναι μια εξαιρετικά δροσερή πρόταση σαλάτας που θα σας προσφέρει μια πληθώρα πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Φυλλάσεται στο ψυγείο έως και 3 ημέρες και το εντυπωσιακό είναι πως θα το βρείτε πολύ πιο εύγευστο την δεύτερη ημέρα! Αν επιθυμείτε, μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά όπως κολοκύθι και καρότο για έξτρα γεύση. Πλιγούρι, η

κρέπες για παιδιά

Κρέπες για παιδιά

Θέλετε να φτιάξετε κρέπες για παιδιά και σας απασχολεί το πώς θα φτιάξετε την βάση; Σας έχουμε την λύση! Δεν υπάρχει μικρός η μεγάλος που να μην ακούει την λέξη κρέπα και να μην νιώθει ωραία. Στην Γαλλία, οι κρέπες λογίζονται ως εθνικό έδεσμα και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τις λατρεύουν. Γλυκιά ή

Μπάρες δημητριακών χωρίς ζάχαρη

Μπάρες δημητριακών χωρίς ζάχαρη

Οι μπάρες δημητριακών είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό σνακ που μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Τα ενδιάμεσα γεύματα έχουν μεγάλη σημασία στην καθημερινή μας διατροφή. Η πολύωρη ασιτία προκαλεί υπογλυκαιμία και όποτε γίνεται αυτό, έχουμε συνήθως την τάση να καταναλώνουμε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα τροφής στο επόμενο μας γεύμα όποτε και να είναι αυτό. Είτε

Scroll to Top