Μπατζίνα ή αλλιώς κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο

μπατζίνα

Η Μπατζίνα ή αλλιώς κολοκυθόπιτα των Αγράφων, είναι μια παραδοσιακή Θεσσαλική συνταγή που ετοιμάζεται χωρίς φύλλο.

Το όνομα της βγαίνει από το “μπάτζος” που είναι κατσικίσιο τυρί της Δυτικής Μακεδονίας και αποτελεί ένα τραγανό αλμυρό σνακ που μπορεί να καταναλωθεί ειδικά το πρωί.

Ετοιμάζεται λεπτή ώστε να διατηρεί την τραγανότητα της για πολλές ημέρες αλλά και για να ψηθεί γρήγορα. Θα συναντήσετε την Μπατζίνα με πάμπολλες ονομασίες από άκρη σε άκρη της χώρας, αλλά ένα είναι το σίγουρο. Είναι πεντανόστιμη!

Υλικά που θα χρειαστείτε για την Μπατζίνα

  • 600 γραμμάρια κολοκυθάκια
  • 300 γραμμάρια ανθότυρο ή φέτα με χαμηλά λιπαρά και αλάτι
  • 4 αυγά
  • 2-3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  • 200 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • ¾ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • ½ κουταλιά του γλυκού πιπέρι

Πώς ετοιμάζουμε την Μπατζίνα

Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα τρίβουμε από την χοντρή πλευρά του τρίφτη. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τον άνηθο και τρίβουμε το ανθότυρο ή την φέτα με τα χέρια μας.

Στην συνέχεια, μεταφέρουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τον άνηθο αλλά και το τριμμένο τυρί σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε το μείγμα. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Απλώνουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ γυάλινο αφού το έχουμε λαδώσει ελάχιστα με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσει η μπατζίνα μας.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 έως 45 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο που διαθέτουμε.

Σημείωση

Για να είμαστε σίγουροι ότι η μπατζίαν μας έχει ψηθεί βυθίζουμε στο μέσο του πυρέξ ένα μυτερό μαχαίρι.

Εάν το μαχαίρι βγει καθαρό χωρίς υπολείμματα από το μείγμα τότε η πίτα είναι έτοιμη. Εάν όχι τότε ψήνουμε για 10 λεπτά περίπου ακόμη.

Διαιτολογικο_γραφειο_Κορινθος_4

Barbar’as Food Therapy

Σας αρέσει να μαθαίνετε νέες και πρωτότυπες συνταγές;

Δείτε όλες τις υγιεινές και θρεπτικές προτάσεις μας στην ενότητα συνταγές.

Κοινοποιήστε:

Διαβάστε ακόμα

Σχετικές συνταγές

σπιτική πραλίνα φουντουκιού

Σπιτική πραλίνα φουντουκιού

Η σπιτική πραλίνα φουντουκιού είναι ένα εξαιρετικό γλύκισμα που οποιοσδήποτε μπορεί να ετοιμάσει με ευκολία στο σπίτι. Τα φουντούκια είναι ένας ιδιαίτερα ωφέλιμος καρπός που χρησιμοποιείται σε πολλές κουζίνες του κόσμου. Έχουν Ασιατική προέλευση αλλά πλέον καλλιεργούνται σε πολλές ηπείρους. Μάλιστα, προσφέρουν πολλές βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία και μάλιστα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ω3 και

γιαούρτι αμυγδάλου

Γιαούρτι αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη

Το γιαούρτι αμυγδάλου αποτελεί μια περισσότερο υγιεινή και εναλλακτική πρόταση του κλασικού γιαουρτιού που προσφέρει περισσότερη νοστιμιά. Είναι μια πρόταση που έχει μηδενική περιεκτικότητα σε λακτόζη την ίδια στιγμή που μας παρέχει ω3 λιπαρά, πρωτεΐνη, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Επιπρόσθετα, το γιαούρτι αμυγδάλου είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιλέγουν να κάνουν χορτοφαγική ή

vegan τούρτα σοκολάτα

Vegan τούρτα σοκολάτα

Συνταγή για vegan τούρτα σοκολάτα με ξηρούς καρπούς που θα αγαπήσουν όλοι ανεξαιρέτως τις διατροφικές τους προτιμήσεις! Οι τούρτες είναι ένας κλασικός και αγαπημένος γλυκός πειρασμός που συνοδεύει γιορτές και ξεχωριστές στιγμές της ζωής μας. Τι γίνεται όμως όταν έχουμε αποκλείσει τις τροφές ζωικής προέλευσης από την διατροφή μας; Η ακόλουθη συνταγή για vegan τούρτα

σπανάκι με κοτόπουλο

Σπανάκι με κοτόπουλο

Πεντανόστιμο σπανάκι με κοτόπουλο που θα σας ικανοποιήσει απόλυτα και θα σας προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Το σπανάκι είναι ένα πολύτιμο πράσινο λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες όπως βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει σίδηρο (ποιός δεν θυμάται τον θρυλικό Ποπάυ που έτρωγε σπανάκι για να γινει δυνατός;), βιταμίνη C που ενισχύει το

Scroll to Top