οξειδωτικό στρες

Οξειδωτικό στρες : Συνέπειες και αντιμετώπιση

Τι είναι το οξειδωτικό στρες και πόσο μπορεί να επηρεάσει την ζωή μας; Ποιός ο ρόλος των ελεύθερων ριζών στο οξειδωτικό στρες;

Τι είναι το οξειδωτικό στρες και πόσο μπορεί να επηρεάσει την ζωή μας;

Το οξειδωτικό στρες είναι μια ανισορροπία στην παραγωγή ελεύθερων ριζών από τα κύτταρα του οργανισμού και στα αντιοξειδωτικά συστήματα του.

Για να το πούμε πιο απλά, τα κύτταρα είναι τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας του οργανισμού. Πέρα από την ενέργεια που παράγουν, παράγουν και κάποια πολύ δραστικά μόρια, τις γνωστές μας ελεύθερες ρίζες.

Ο ρόλος των ελεύθερων ριζών στο οξειδωτικό στρες

Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου συνήθως χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό για την ενίσχυση της άμυνας του.

Ο ρόλος τους είναι πολλαπλός και ποικίλος. Χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση λοιμώξεων, στην καταστροφή παθογόνων μικροοργανισμών ή άλλες διεργασίες του οργανισμού και υπό κανονικές συνθήκες δρούν υπό απόλυτο έλεγχο.

Πέρα όμως την ελεγχόμενη παραγωγή τους από το σώμα, οι ελεύθερες ρίζες επηρρεάζονται πολύ και από εξωγενείς παράγοντες όπως η ραδιενεργός ακτινοβολία, η μόλυνση του περιβάλλοντος, το κάπνισμα, τα φάρμακα, η υπεριώδης ακτινοβολία, το στρες κλπ.

Αυτό φυσικά έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται κατά πολύ η παραγωγή τους, να διαφεύγουν του ελέγχου του οργανισμού και να δρουν ενάντια στα υγιή κύτταρα στα οποία επιτίθενται και σκοτώνουν.

Τα αντιοξειδωτικά συστήματα του οργανισμού είναι στην πραγματικότητα ουσίες οι οποίες δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες και τις καθιστούν αβλαβείς. Τέτοιες ουσίες είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, το συνένζυμο Q10, η γλουταθειόνη, τα φλαβονοειδή, τα καροτενοειδη όπως το λυκοπένιο, β καροτένιο, ζεαξανθίνη, λουτεΐνη καθώς και η κουρκουμίνη.

Όταν λοιπόν βρίσκονται σε αφθονία στον οργανισμό μπορούν κaι καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Όταν όμως βρίσκονται σε έλλειψη δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν και να περιορίσουν τις ελεύθερες ρίζες και δημιουργείται το οξειδωτικό στρες.

Πόσο επιβλαβές είναι το οξειδωτικό στρες;

Το οξειδωτικο στρες έχει συνδεθεί με την εμφάνιση πληθώρας ασθενειών όπως:

 • Παχυσαρκία
 • Καρδιαγγειακά προβλήματα
 • Αθηροσκλήρωση
 • Αυτοάνοσα νοσήματα όπως Σκλήρυνση κατά πλάκας
 • Υπογονιμότητα
 • Νόσος Parkinson
 • Φλεγμονές του γαστρεντερικού συστήματος
 • Νόσος Alzheimer
 • Καρκίνος
 • Οστεοπόρωση
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Το οξειδωτικό στρες μας γερνάει

Το οξειδωτικό στρες είναι από τους κυριότερους παράγοντες γήρανσης τόσο του δέρματος όσο και του οργανισμού συνολικά.

Μέσω της διαδικασίας της οξείδωσης προκαλείται έντονη φθορά στα κύτταρα με αποτέλεσμα μια έντονα αλλοιωμένη εξωτερική εικόνα. Επίσης, κάνουν την εμφάνιση τους προβλήματα υγείας τα οποία δεν συνάδουν με την ηλικία που βρισκόμαστε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα φθοράς είναι το δέρμα καπνιστών, ατόμων που εκτίθενται στον ήλιο πολύ συχνά χωρίς αντηλιακή προστασία και φυσικά ατόμων που δεν διατρέφονται σωστά καθώς είναι ο κυριότερος λόγος γήρανσης.

Πώς θα καταλάβω ότι έχω οξειδωτικό στρες;

Το οξειδωτικό στρες δυστυχώς αποτελεί έναν ύπουλο εχθρό καθώς στα πρώτα του στάδια δεν γίνεται αντιληπτό, γιατι δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα. 

Γίνεται αντιληπτό μόνο αφού έχει προκαλέσει βλάβες στα κύτταρα σε μεγάλο βαθμό, συχνά μη αναστρέψιμες.

Πού θα με βοηθήσει πρακτικά η μέτρηση του οξειδωτικού στρες;

Μετρώντας το οξειδωτικό στρες αλλά και την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού (την ικανότητα του δηλαδή να αμύνεται) είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το ποσοστό φθοράς και αλλοίωσης των κυττάρων. Συνεπώς, μπορούμε να επέμβουμε άμεσα για να αναστρέψουμε την οξείδωση τους. Με αυτόν τον τρόπο, καθυστερούμε την γήρανση του δέρματος και του σώματος γενικότερα.

Μπορούμε να επέμβουμε άμεσα είτε με εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής με έντονη έμφαση στα αντιοξειδωτικά, είτε με αντιοξειδωτικές θεραπείες οι οποίες θα κριθούν κατά περίπτωση απαραίτητες ή και με συνδυασμό και των δύο.

Ανάλογα με την κατάσταση του κάθε οργανισμού και την φθορά την οποία έχει υποστεί, τα αποτελέσματα μέσα σε λίγους μήνες είναι πραγματικά εντυπωσιακά τόσο σε επίπεδο εξωτερικής εμφάνισης όσο και σε επίπεδο ενέργειας, διάθεσης και ευεξίας.

Πώς γίνεται η μέτρηση του οξειδωτικού στρες στο γραφείο μας

Η αξιολόγηση των επιπέδων του οξειδωτικού στρες αλλά και των επιπέδων  αντιοξειδωτικής ικανότητας είναι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια στην κλινική πράξη, καθιστώντας τις ειδικές αυτές μετρήσεις πλήρως αξιόπιστες.

Η διαδικασία με το σύστημα FRAS 4 EVOLVO είναι απλή και βασίζεται στην φασματοφωτομετρία. Με λίγες σταγόνες τριχοειδικού αίματος από το δάχτυλο του χεριού μπορούμε να μετρήσουμε το οξειδωτικό στρες και την αντιοξειδωτική ικανότητα με πολύ μεγάλη ακρίβεια.

Βασική προϋπόθεση για την σωστή μέτρηση είναι να τηρηθεί πιστά το ακόλουθο πρωτόκολλο με αποχή από:

 • κάπνισμα 4 ώρες πριν τη μέτρηση
 • φαγητό και ποτό 4 ώρες πριν τη μέτρηση
 • νερό 2 ώρες πριν τη μέτρηση
 • έντονη σωματική δραστηριότητα 24 ώρες πριν τη μέτρηση
Το FRAS 4 EVOLVO χρησιμοποιεί το πλάσμα ή τον ορό αντί για πλήρες αίμα για να μετρήσει το οξειδωτικό στρες. Επομένως, δεν επηρεάζεται από τον αιματοκρίτη που προκαλεί αλλοιωμένες και ανακριβείς τιμές.
μετρηση_οξειδωτικου_στρες_
Τι πρέπει να προσέξουμε

Είναι σημαντικό να επαληθεύεται η ανάγκη λήψης αντιοξειδωτικών και η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητάς τους.

Eπίσης, είναι σημαντική η επανάληψη της μέτρησης μετά από το χρονικό διάστημα που θα οριστεί με βάση τις τιμές των αποτελεσμάτων. Η λογική είναι να παρακολουθούμε την εξέλιξη και να δρούμε ανάλογα για ταχύτερη αποκατάσταση.

Σε ποιους απευθύνεται η συγκεκριμένη εξέταση;

Η εξέταση για τη μέτρηση του οξειδωτικού στρες απευθύνεται σε:

 • υγιή άτομα προκειμένου να ανιχνευθεί πιθανή ύπαρξη οξειδωτικού στρες, πριν προκληθούν ανεπανόρθωτες βλάβες στα κύτταρα ώστε να χορηγηθεί κατάλληλη θεραπεία και διατροφή
 • ασθενείς που ακολουθούν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να εκτιμηθεί η πορεία της θεραπείας και η εξέλιξη της ασθένειας
 • εγκύους, ηλικιωμένους και αθλητές, δηλαδή άτομα με ιδιαίτερες διατροφικές απαιτήσεις, στα οποία η συχνή εκτίμηση του οξειδωτικού στρες είναι απαραίτητη προκειμένου να προληφθούν πιθανές βλάβες και να αυξηθεί η απόδοση μέσα στο 24ωρο

Όλοι όμως οι υγιείς άνθρωποι ανεξαιρέτως προτρέπονται να πραγματοποιούν την συγκεκριμένη εξέταση σε εξειδικευμένο διαιτολογικό κέντρο που παρέχει την υπηρεσία αυτή ανά τακτά χρονικά διαστήματα (1-2 φορές τον χρόνο ).

Ο λόγος φυσικά είναι ότι καθημερινά βαλλόμαστε από παράγοντες που επιταχύνουν ανεξέλεγκτα την παραγωγή ελεύθερων ριζών.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μπορείτε να προγραμματίσετε την μέτρηση οξειδωτικού στρές στο γραφείο μας εύκολα και γρήγορα.

Επικοινωνήστε μαζί μας με όποιον διαθέσιμο τρόπο σας εξυπηρετεί και θα έρθουμε άμεσα σε επικοινωνία μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για την διαδικασία και το κόστος:

μετρηση_οξειδωτικου_στρες_1

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

χούμους από ρεβύθια

Χούμους από ρεβύθια

Το χούμους από ρεβύθια είναι ένα δημοφιλές πιάτο στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου. Αποτελείται συνήθως από πουρέ από ρεβύθια, σκόρδο, λεμόνι και ταχίνι και σερβίρεται σε συνδυασμό με διάφορα τρόφιμα όπως ψωμί πίτα, λαχανικά και κρέας. Τα ρεβύθια που χρησιμοποιούνται για το χούμους είναι όσπρια πλούσια σε πρωτεΐνες και πολύτιμες φυτικές ίνες.

μπιφτέκια λαχανικών

Μπιφτέκια λαχανικών

Τα μπιφτέκια λαχανικών είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα στοιχεία στην Ελληνική κουζίνα. Πολλοί τα αγαπάνε ιδιαίτερα την περίοδο της νηστείας, αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια εξαιρετική πρόταση και συνταγή. Είναι γρήγορα και εύκολα να φτιαχτούν και προσφέρουν μια ποικιλία από γεύσεις. Μπορούν να παρασκευάζονται με διάφορα λαχανικά όπως πράσο, πιπεριές, κολοκυθάκια

διαλειμματική νηστεία

Διαλειμματική νηστεία, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα νέο σχετικά μοτίβο διατροφής το οποίο έχει κερδίσει ιδιαίτερο έδαφος τα τελευταία χρόνια. Όταν μιλάμε για την διαλειματική νηστεία εννοούμε την αποχή ή τον περιορισμό κατανάλωσης ποτών και τροφών, για κάποιες ώρες ή ημέρες. Υπάρχουν διάφοροι τύποι της καθένας με διαφορά χαρακτηριστικά. Είδη της διαλλειματικης νηστείας Διαλειμματική νηστεία 16.8 Ο

σπιτικό παγωτό μπανάνα

Σπιτικό παγωτό μπανάνα

Το σπιτικό παγωτό μπανάνα έχει φανατικούς φίλους που παραδέχονται πως το καταναλώνουν χειμώνα-καλοκαίρι ανεξαρτήτως θερμοκρασίας! Τα παιδιά τρελαίνονται γι’αυτό και μετρούν τις ημέρες μέχρι την εποχή που θα τους επιτραπεί να το καταναλώσουν. Οπότε για όλο αυτό το κοινό και για όλους τους υπόλοιπους ετοίμασα μια συνταγή, η οποία όχι μόνο είναι θρεπτική και υγιεινή

κρέμα με αμάρανθο

Κρέμα με αμάρανθο και χαρουπάλευρο

Η συγκεκριμένη κρέμα με αμάρανθο αποτελεί μια από τις αγαπημένες μου επιλογές για πρωινό αλλά και για βραδινό. Θεωρώ ότι είναι ένα υπέροχο comfort food καθώς η απαλή υφή της και η γλυκιά γεύση της (χωρίς να περιέχει ίχνος ζάχαρης) μας χαλαρώνει, μας ζεσταίνει και μας αποφορτίζει από μια δύσκολη ημέρα. Αν κρίνω δε από

Scroll to Top