οξειδωτικό στρες

Οξειδωτικό στρες : Συνέπειες και αντιμετώπιση

Τι είναι το οξειδωτικό στρες και πόσο μπορεί να επηρεάσει την ζωή μας; Ποιός ο ρόλος των ελεύθερων ριζών στο οξειδωτικό στρες;

Τι είναι το οξειδωτικό στρες και πόσο μπορεί να επηρεάσει την ζωή μας;

Το οξειδωτικό στρες είναι μια ανισορροπία στην παραγωγή ελεύθερων ριζών από τα κύτταρα του οργανισμού και στα αντιοξειδωτικά συστήματα του.

Για να το πούμε πιο απλά, τα κύτταρα είναι τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας του οργανισμού. Πέρα από την ενέργεια που παράγουν, παράγουν και κάποια πολύ δραστικά μόρια, τις γνωστές μας ελεύθερες ρίζες.

Ο ρόλος των ελεύθερων ριζών στο οξειδωτικό στρες

Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου συνήθως χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό για την ενίσχυση της άμυνας του.

Ο ρόλος τους είναι πολλαπλός και ποικίλος. Χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση λοιμώξεων, στην καταστροφή παθογόνων μικροοργανισμών ή άλλες διεργασίες του οργανισμού και υπό κανονικές συνθήκες δρούν υπό απόλυτο έλεγχο.

Πέρα όμως την ελεγχόμενη παραγωγή τους από το σώμα, οι ελεύθερες ρίζες επηρρεάζονται πολύ και από εξωγενείς παράγοντες όπως η ραδιενεργός ακτινοβολία, η μόλυνση του περιβάλλοντος, το κάπνισμα, τα φάρμακα, η υπεριώδης ακτινοβολία, το στρες κλπ.

Αυτό φυσικά έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται κατά πολύ η παραγωγή τους, να διαφεύγουν του ελέγχου του οργανισμού και να δρουν ενάντια στα υγιή κύτταρα στα οποία επιτίθενται και σκοτώνουν.

Τα αντιοξειδωτικά συστήματα του οργανισμού είναι στην πραγματικότητα ουσίες οι οποίες δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες και τις καθιστούν αβλαβείς. Τέτοιες ουσίες είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, το συνένζυμο Q10, η γλουταθειόνη, τα φλαβονοειδή, τα καροτενοειδη όπως το λυκοπένιο, β καροτένιο, ζεαξανθίνη, λουτεΐνη καθώς και η κουρκουμίνη.

Όταν λοιπόν βρίσκονται σε αφθονία στον οργανισμό μπορούν κaι καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Όταν όμως βρίσκονται σε έλλειψη δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν και να περιορίσουν τις ελεύθερες ρίζες και δημιουργείται το οξειδωτικό στρες.

Πόσο επιβλαβές είναι το οξειδωτικό στρες;

Το οξειδωτικο στρες έχει συνδεθεί με την εμφάνιση πληθώρας ασθενειών όπως:

 • Παχυσαρκία
 • Καρδιαγγειακά προβλήματα
 • Αθηροσκλήρωση
 • Αυτοάνοσα νοσήματα όπως Σκλήρυνση κατά πλάκας
 • Υπογονιμότητα
 • Νόσος Parkinson
 • Φλεγμονές του γαστρεντερικού συστήματος
 • Νόσος Alzheimer
 • Καρκίνος
 • Οστεοπόρωση
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Το οξειδωτικό στρες μας γερνάει

Το οξειδωτικό στρες είναι από τους κυριότερους παράγοντες γήρανσης τόσο του δέρματος όσο και του οργανισμού συνολικά.

Μέσω της διαδικασίας της οξείδωσης προκαλείται έντονη φθορά στα κύτταρα με αποτέλεσμα μια έντονα αλλοιωμένη εξωτερική εικόνα. Επίσης, κάνουν την εμφάνιση τους προβλήματα υγείας τα οποία δεν συνάδουν με την ηλικία που βρισκόμαστε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα φθοράς είναι το δέρμα καπνιστών, ατόμων που εκτίθενται στον ήλιο πολύ συχνά χωρίς αντηλιακή προστασία και φυσικά ατόμων που δεν διατρέφονται σωστά καθώς είναι ο κυριότερος λόγος γήρανσης.

Πώς θα καταλάβω ότι έχω οξειδωτικό στρες;

Το οξειδωτικό στρες δυστυχώς αποτελεί έναν ύπουλο εχθρό καθώς στα πρώτα του στάδια δεν γίνεται αντιληπτό, γιατι δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα. 

Γίνεται αντιληπτό μόνο αφού έχει προκαλέσει βλάβες στα κύτταρα σε μεγάλο βαθμό, συχνά μη αναστρέψιμες.

Πού θα με βοηθήσει πρακτικά η μέτρηση του οξειδωτικού στρες;

Μετρώντας το οξειδωτικό στρες αλλά και την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού (την ικανότητα του δηλαδή να αμύνεται) είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το ποσοστό φθοράς και αλλοίωσης των κυττάρων. Συνεπώς, μπορούμε να επέμβουμε άμεσα για να αναστρέψουμε την οξείδωση τους. Με αυτόν τον τρόπο, καθυστερούμε την γήρανση του δέρματος και του σώματος γενικότερα.

Μπορούμε να επέμβουμε άμεσα είτε με εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής με έντονη έμφαση στα αντιοξειδωτικά, είτε με αντιοξειδωτικές θεραπείες οι οποίες θα κριθούν κατά περίπτωση απαραίτητες ή και με συνδυασμό και των δύο.

Ανάλογα με την κατάσταση του κάθε οργανισμού και την φθορά την οποία έχει υποστεί, τα αποτελέσματα μέσα σε λίγους μήνες είναι πραγματικά εντυπωσιακά τόσο σε επίπεδο εξωτερικής εμφάνισης όσο και σε επίπεδο ενέργειας, διάθεσης και ευεξίας.

Πώς γίνεται η μέτρηση του οξειδωτικού στρες στο γραφείο μας

Η αξιολόγηση των επιπέδων του οξειδωτικού στρες αλλά και των επιπέδων  αντιοξειδωτικής ικανότητας είναι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια στην κλινική πράξη, καθιστώντας τις ειδικές αυτές μετρήσεις πλήρως αξιόπιστες.

Η διαδικασία με το σύστημα FRAS 4 EVOLVO είναι απλή και βασίζεται στην φασματοφωτομετρία. Με λίγες σταγόνες τριχοειδικού αίματος από το δάχτυλο του χεριού μπορούμε να μετρήσουμε το οξειδωτικό στρες και την αντιοξειδωτική ικανότητα με πολύ μεγάλη ακρίβεια.

Βασική προϋπόθεση για την σωστή μέτρηση είναι να τηρηθεί πιστά το ακόλουθο πρωτόκολλο με αποχή από:

 • κάπνισμα 4 ώρες πριν τη μέτρηση
 • φαγητό και ποτό 4 ώρες πριν τη μέτρηση
 • νερό 2 ώρες πριν τη μέτρηση
 • έντονη σωματική δραστηριότητα 24 ώρες πριν τη μέτρηση
Το FRAS 4 EVOLVO χρησιμοποιεί το πλάσμα ή τον ορό αντί για πλήρες αίμα για να μετρήσει το οξειδωτικό στρες. Επομένως, δεν επηρεάζεται από τον αιματοκρίτη που προκαλεί αλλοιωμένες και ανακριβείς τιμές.
μετρηση_οξειδωτικου_στρες_
Τι πρέπει να προσέξουμε

Είναι σημαντικό να επαληθεύεται η ανάγκη λήψης αντιοξειδωτικών και η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητάς τους.

Eπίσης, είναι σημαντική η επανάληψη της μέτρησης μετά από το χρονικό διάστημα που θα οριστεί με βάση τις τιμές των αποτελεσμάτων. Η λογική είναι να παρακολουθούμε την εξέλιξη και να δρούμε ανάλογα για ταχύτερη αποκατάσταση.

Σε ποιους απευθύνεται η συγκεκριμένη εξέταση;

Η εξέταση για τη μέτρηση του οξειδωτικού στρες απευθύνεται σε:

 • υγιή άτομα προκειμένου να ανιχνευθεί πιθανή ύπαρξη οξειδωτικού στρες, πριν προκληθούν ανεπανόρθωτες βλάβες στα κύτταρα ώστε να χορηγηθεί κατάλληλη θεραπεία και διατροφή
 • ασθενείς που ακολουθούν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να εκτιμηθεί η πορεία της θεραπείας και η εξέλιξη της ασθένειας
 • εγκύους, ηλικιωμένους και αθλητές, δηλαδή άτομα με ιδιαίτερες διατροφικές απαιτήσεις, στα οποία η συχνή εκτίμηση του οξειδωτικού στρες είναι απαραίτητη προκειμένου να προληφθούν πιθανές βλάβες και να αυξηθεί η απόδοση μέσα στο 24ωρο

Όλοι όμως οι υγιείς άνθρωποι ανεξαιρέτως προτρέπονται να πραγματοποιούν την συγκεκριμένη εξέταση σε εξειδικευμένο διαιτολογικό κέντρο που παρέχει την υπηρεσία αυτή ανά τακτά χρονικά διαστήματα (1-2 φορές τον χρόνο ).

Ο λόγος φυσικά είναι ότι καθημερινά βαλλόμαστε από παράγοντες που επιταχύνουν ανεξέλεγκτα την παραγωγή ελεύθερων ριζών.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μπορείτε να προγραμματίσετε την μέτρηση οξειδωτικού στρές στο γραφείο μας εύκολα και γρήγορα.

Επικοινωνήστε μαζί μας με όποιον διαθέσιμο τρόπο σας εξυπηρετεί και θα έρθουμε άμεσα σε επικοινωνία μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για την διαδικασία και το κόστος:

μετρηση_οξειδωτικου_στρες_1

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Pinterest
Δείτε ακόμα

Related Posts

σουλφοραφάνη

Σουλφοραφάνη, μια άγνωστη αλλά μαγική ουσία

Η σουλφοραφάνη ανήκει στις ουσίες που λαμβάνουμε από την διατροφή μας και δρουν προστατευτικά για διάφορες ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Βρίσκεται στα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελών και πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν συμπεράνει ότι η συχνή τους κατανάλωση βελτιώνει σημαντικά την υγεία. Οι ευεργετικές επιδράσεις τους οφείλονται

σπιτική πραλίνα φουντουκιού

Σπιτική πραλίνα φουντουκιού

Η σπιτική πραλίνα φουντουκιού είναι ένα εξαιρετικό γλύκισμα που οποιοσδήποτε μπορεί να ετοιμάσει με ευκολία στο σπίτι. Τα φουντούκια είναι ένας ιδιαίτερα ωφέλιμος καρπός που χρησιμοποιείται σε πολλές κουζίνες του κόσμου. Έχουν Ασιατική προέλευση αλλά πλέον καλλιεργούνται σε πολλές ηπείρους. Μάλιστα, προσφέρουν πολλές βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία και μάλιστα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ω3 και

γιαούρτι αμυγδάλου

Γιαούρτι αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη

Το γιαούρτι αμυγδάλου αποτελεί μια περισσότερο υγιεινή και εναλλακτική πρόταση του κλασικού γιαουρτιού που προσφέρει περισσότερη νοστιμιά. Είναι μια πρόταση που έχει μηδενική περιεκτικότητα σε λακτόζη την ίδια στιγμή που μας παρέχει ω3 λιπαρά, πρωτεΐνη, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Επιπρόσθετα, το γιαούρτι αμυγδάλου είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιλέγουν να κάνουν χορτοφαγική ή

vegan τούρτα σοκολάτα

Vegan τούρτα σοκολάτα

Συνταγή για vegan τούρτα σοκολάτα με ξηρούς καρπούς που θα αγαπήσουν όλοι ανεξαιρέτως τις διατροφικές τους προτιμήσεις! Οι τούρτες είναι ένας κλασικός και αγαπημένος γλυκός πειρασμός που συνοδεύει γιορτές και ξεχωριστές στιγμές της ζωής μας. Τι γίνεται όμως όταν έχουμε αποκλείσει τις τροφές ζωικής προέλευσης από την διατροφή μας; Η ακόλουθη συνταγή για vegan τούρτα

Διατροφικές Διαταραχές

Διατροφικές διαταραχές: Συμπτώματα και θεραπεία

Οι Διατροφικές Διαταραχές προσελκύουν όλο και μεγαλύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι είχαν αρχίσει να εμφανίζονται ήδη από  τον 17ο αιώνα.   Τι είναι οι Διατροφικές Διαταραχές Με τον όρο Διατροφικές Διαταραχές (eating disorders)  αναφερόμαστε σε σοβαρές ψυχιατρικές καταστάσεις. Χαρακτηρίζονται από υπερβολική δυσαρέσκεια για την εμφάνιση και το βάρος του σώματος καθώς

Scroll to Top