οξειδωτικό στρες

Οξειδωτικό στρες : Συνέπειες και αντιμετώπιση

Τι είναι το οξειδωτικό στρες και πόσο μπορεί να επηρεάσει την ζωή μας; Ποιός ο ρόλος των ελεύθερων ριζών στο οξειδωτικό στρες;

Τι είναι το οξειδωτικό στρες και πόσο μπορεί να επηρεάσει την ζωή μας;

Το οξειδωτικό στρες είναι μια ανισορροπία στην παραγωγή ελεύθερων ριζών από τα κύτταρα του οργανισμού και στα αντιοξειδωτικά συστήματα του.

Για να το πούμε πιο απλά, τα κύτταρα είναι τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας του οργανισμού. Πέρα από την ενέργεια που παράγουν, παράγουν και κάποια πολύ δραστικά μόρια, τις γνωστές μας ελεύθερες ρίζες.

Ο ρόλος των ελεύθερων ριζών στο οξειδωτικό στρες

Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου συνήθως χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό για την ενίσχυση της άμυνας του.

Ο ρόλος τους είναι πολλαπλός και ποικίλος. Χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση λοιμώξεων, στην καταστροφή παθογόνων μικροοργανισμών ή άλλες διεργασίες του οργανισμού και υπό κανονικές συνθήκες δρούν υπό απόλυτο έλεγχο.

Πέρα όμως την ελεγχόμενη παραγωγή τους από το σώμα, οι ελεύθερες ρίζες επηρρεάζονται πολύ και από εξωγενείς παράγοντες όπως η ραδιενεργός ακτινοβολία, η μόλυνση του περιβάλλοντος, το κάπνισμα, τα φάρμακα, η υπεριώδης ακτινοβολία, το στρες κλπ.

Αυτό φυσικά έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται κατά πολύ η παραγωγή τους, να διαφεύγουν του ελέγχου του οργανισμού και να δρουν ενάντια στα υγιή κύτταρα στα οποία επιτίθενται και σκοτώνουν.

Τα αντιοξειδωτικά συστήματα του οργανισμού είναι στην πραγματικότητα ουσίες οι οποίες δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες και τις καθιστούν αβλαβείς. Τέτοιες ουσίες είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, το συνένζυμο Q10, η γλουταθειόνη, τα φλαβονοειδή, τα καροτενοειδη όπως το λυκοπένιο, β καροτένιο, ζεαξανθίνη, λουτεΐνη καθώς και η κουρκουμίνη.

Όταν λοιπόν βρίσκονται σε αφθονία στον οργανισμό μπορούν κaι καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Όταν όμως βρίσκονται σε έλλειψη δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν και να περιορίσουν τις ελεύθερες ρίζες και δημιουργείται το οξειδωτικό στρες.

Πόσο επιβλαβές είναι το οξειδωτικό στρες;

Το οξειδωτικο στρες έχει συνδεθεί με την εμφάνιση πληθώρας ασθενειών όπως:

  • Παχυσαρκία
  • Καρδιαγγειακά προβλήματα
  • Αθηροσκλήρωση
  • Αυτοάνοσα νοσήματα όπως Σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Υπογονιμότητα
  • Νόσος Parkinson
  • Φλεγμονές του γαστρεντερικού συστήματος
  • Νόσος Alzheimer
  • Καρκίνος
  • Οστεοπόρωση
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Το οξειδωτικό στρες μας γερνάει

Το οξειδωτικό στρες είναι από τους κυριότερους παράγοντες γήρανσης τόσο του δέρματος όσο και του οργανισμού συνολικά.

Μέσω της διαδικασίας της οξείδωσης προκαλείται έντονη φθορά στα κύτταρα με αποτέλεσμα μια έντονα αλλοιωμένη εξωτερική εικόνα. Επίσης, κάνουν την εμφάνιση τους προβλήματα υγείας τα οποία δεν συνάδουν με την ηλικία που βρισκόμαστε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα φθοράς είναι το δέρμα καπνιστών, ατόμων που εκτίθενται στον ήλιο πολύ συχνά χωρίς αντηλιακή προστασία και φυσικά ατόμων που δεν διατρέφονται σωστά καθώς είναι ο κυριότερος λόγος γήρανσης.

Πώς θα καταλάβω ότι έχω οξειδωτικό στρες;

Το οξειδωτικό στρες δυστυχώς αποτελεί έναν ύπουλο εχθρό καθώς στα πρώτα του στάδια δεν γίνεται αντιληπτό, γιατι δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα. 

Γίνεται αντιληπτό μόνο αφού έχει προκαλέσει βλάβες στα κύτταρα σε μεγάλο βαθμό, συχνά μη αναστρέψιμες.

Πού θα με βοηθήσει πρακτικά η μέτρηση του οξειδωτικού στρες;

Μετρώντας το οξειδωτικό στρες αλλά και την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού (την ικανότητα του δηλαδή να αμύνεται) είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το ποσοστό φθοράς και αλλοίωσης των κυττάρων. Συνεπώς, μπορούμε να επέμβουμε άμεσα για να αναστρέψουμε την οξείδωση τους. Με αυτόν τον τρόπο, καθυστερούμε την γήρανση του δέρματος και του σώματος γενικότερα.

Μπορούμε να επέμβουμε άμεσα είτε με εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής με έντονη έμφαση στα αντιοξειδωτικά, είτε με αντιοξειδωτικές θεραπείες οι οποίες θα κριθούν κατά περίπτωση απαραίτητες ή και με συνδυασμό και των δύο.

Ανάλογα με την κατάσταση του κάθε οργανισμού και την φθορά την οποία έχει υποστεί, τα αποτελέσματα μέσα σε λίγους μήνες είναι πραγματικά εντυπωσιακά τόσο σε επίπεδο εξωτερικής εμφάνισης όσο και σε επίπεδο ενέργειας, διάθεσης και ευεξίας.

Πώς γίνεται η μέτρηση του οξειδωτικού στρες στο γραφείο μας

Η αξιολόγηση των επιπέδων του οξειδωτικού στρες αλλά και των επιπέδων  αντιοξειδωτικής ικανότητας είναι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια στην κλινική πράξη, καθιστώντας τις ειδικές αυτές μετρήσεις πλήρως αξιόπιστες.

Η διαδικασία με το σύστημα FRAS 4 EVOLVO είναι απλή και βασίζεται στην φασματοφωτομετρία. Με λίγες σταγόνες τριχοειδικού αίματος από το δάχτυλο του χεριού μπορούμε να μετρήσουμε το οξειδωτικό στρες και την αντιοξειδωτική ικανότητα με πολύ μεγάλη ακρίβεια.

Βασική προϋπόθεση για την σωστή μέτρηση είναι να τηρηθεί πιστά το ακόλουθο πρωτόκολλο με αποχή από:

  • κάπνισμα 4 ώρες πριν τη μέτρηση
  • φαγητό και ποτό 4 ώρες πριν τη μέτρηση
  • νερό 2 ώρες πριν τη μέτρηση
  • έντονη σωματική δραστηριότητα 24 ώρες πριν τη μέτρηση
Το FRAS 4 EVOLVO χρησιμοποιεί το πλάσμα ή τον ορό αντί για πλήρες αίμα για να μετρήσει το οξειδωτικό στρες. Επομένως, δεν επηρεάζεται από τον αιματοκρίτη που προκαλεί αλλοιωμένες και ανακριβείς τιμές.
μετρηση_οξειδωτικου_στρες_
Τι πρέπει να προσέξουμε

Είναι σημαντικό να επαληθεύεται η ανάγκη λήψης αντιοξειδωτικών και η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητάς τους.

Eπίσης, είναι σημαντική η επανάληψη της μέτρησης μετά από το χρονικό διάστημα που θα οριστεί με βάση τις τιμές των αποτελεσμάτων. Η λογική είναι να παρακολουθούμε την εξέλιξη και να δρούμε ανάλογα για ταχύτερη αποκατάσταση.

Σε ποιους απευθύνεται η συγκεκριμένη εξέταση;

Η εξέταση για τη μέτρηση του οξειδωτικού στρες απευθύνεται σε:

  • υγιή άτομα προκειμένου να ανιχνευθεί πιθανή ύπαρξη οξειδωτικού στρες, πριν προκληθούν ανεπανόρθωτες βλάβες στα κύτταρα ώστε να χορηγηθεί κατάλληλη θεραπεία και διατροφή
  • ασθενείς που ακολουθούν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να εκτιμηθεί η πορεία της θεραπείας και η εξέλιξη της ασθένειας
  • εγκύους, ηλικιωμένους και αθλητές, δηλαδή άτομα με ιδιαίτερες διατροφικές απαιτήσεις, στα οποία η συχνή εκτίμηση του οξειδωτικού στρες είναι απαραίτητη προκειμένου να προληφθούν πιθανές βλάβες και να αυξηθεί η απόδοση μέσα στο 24ωρο

Όλοι όμως οι υγιείς άνθρωποι ανεξαιρέτως προτρέπονται να πραγματοποιούν την συγκεκριμένη εξέταση σε εξειδικευμένο διαιτολογικό κέντρο που παρέχει την υπηρεσία αυτή ανά τακτά χρονικά διαστήματα (1-2 φορές τον χρόνο ).

Ο λόγος φυσικά είναι ότι καθημερινά βαλλόμαστε από παράγοντες που επιταχύνουν ανεξέλεγκτα την παραγωγή ελεύθερων ριζών.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μπορείτε να προγραμματίσετε την μέτρηση οξειδωτικού στρές στο γραφείο μας εύκολα και γρήγορα.

Επικοινωνήστε μαζί μας με όποιον διαθέσιμο τρόπο σας εξυπηρετεί και θα έρθουμε άμεσα σε επικοινωνία μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για την διαδικασία και το κόστος:

μετρηση_οξειδωτικου_στρες_1

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Pinterest
Δείτε ακόμα

Related Posts

Σιμιγδαλόκρεμα

Σιμιγδαλόκρεμα

Υλικά που θα χρειαστείτε Εκτέλεση Τοποθετούμε το γάλα μαζί με το μέλι σε κατσαρόλα να ζεσταθούν και σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Μόλις αρχίζει να πήζει η κρέμα αποσύρω από την φωτιά και προσθέτω την κανέλλα και την βανίλια. Extra tip

brownies

Πρωτεϊνικό Brownie σοκολάτας

Υλικά που θα χρειαστείτε Εκτέλεση Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ εκτός από το φιστικοβούτυρο κ τα chips σοκολάτας. Μεταφέρουμε σε γυάλινο μπολάκι ή σε πλαστικό ιδανικό για φούρνο μικροκυμάτων και γαρνίρουμε με τα chips σοκολάτας. Ψήνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 ½ με 2 λεπτά. Γαρνίρουμε με το φιστικοβούτυρο και απολαμβάνουμε.

Flatbread

Πρωτεϊνικό Flatbread

Υλικά που θα χρειαστείτε Εκτέλεση Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ. Απλώνουμε το μίγμα σε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180 για 5-30 λεπτά στον αέρα. Χωρίζουμε την πίτα σε 2 τμχ. και γεμίζουμε με υλικά της επιλογής μας.

Σπιτική πίτα για σουβλάκι

Σπιτική πίτα για σουβλάκι

Υλικά που θα χρειαστείτε Εκτέλεση Ανακατεύουμε την ξηρή μαγιά με το αλεύρι και την ζάχαρη σε ένα μπολ. Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό και μετά το ρίχνουμε και αυτό στο μπολ με το αλεύρι ζυμώνοντας ,μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη 1 ώρα σκεπασμένη να ξεκουραστεί και

Καριόκες χωρίς Ζάχαρη

Καριόκες χωρίς ζάχαρη

Υλικά που θα χρειαστείτε Εκτέλεση Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη. Πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια. Λιώνουμε την κουβερτούρα και βουτάμε τα μπαλάκια μέσα ένα ένα. Συντηρούμε στο ψυγείο.

Κύλιση στην κορυφή