οξειδωτικό στρες

Οξειδωτικό στρες : Συνέπειες και αντιμετώπιση

Τι είναι το οξειδωτικό στρες και πόσο μπορεί να επηρεάσει την ζωή μας; Ποιός ο ρόλος των ελεύθερων ριζών στο οξειδωτικό στρες;

Τι είναι το οξειδωτικό στρες και πόσο μπορεί να επηρεάσει την ζωή μας;

Το οξειδωτικό στρες είναι μια ανισορροπία στην παραγωγή ελεύθερων ριζών από τα κύτταρα του οργανισμού και στα αντιοξειδωτικά συστήματα του.

Για να το πούμε πιο απλά, τα κύτταρα είναι τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας του οργανισμού. Πέρα από την ενέργεια που παράγουν, παράγουν και κάποια πολύ δραστικά μόρια, τις γνωστές μας ελεύθερες ρίζες.

Ο ρόλος των ελεύθερων ριζών στο οξειδωτικό στρες

Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου συνήθως χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό για την ενίσχυση της άμυνας του.

Ο ρόλος τους είναι πολλαπλός και ποικίλος. Χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση λοιμώξεων, στην καταστροφή παθογόνων μικροοργανισμών ή άλλες διεργασίες του οργανισμού και υπό κανονικές συνθήκες δρούν υπό απόλυτο έλεγχο.

Πέρα όμως την ελεγχόμενη παραγωγή τους από το σώμα, οι ελεύθερες ρίζες επηρρεάζονται πολύ και από εξωγενείς παράγοντες όπως η ραδιενεργός ακτινοβολία, η μόλυνση του περιβάλλοντος, το κάπνισμα, τα φάρμακα, η υπεριώδης ακτινοβολία, το στρες κλπ.

Αυτό φυσικά έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται κατά πολύ η παραγωγή τους, να διαφεύγουν του ελέγχου του οργανισμού και να δρουν ενάντια στα υγιή κύτταρα στα οποία επιτίθενται και σκοτώνουν.

Τα αντιοξειδωτικά συστήματα του οργανισμού είναι στην πραγματικότητα ουσίες οι οποίες δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες και τις καθιστούν αβλαβείς. Τέτοιες ουσίες είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, το συνένζυμο Q10, η γλουταθειόνη, τα φλαβονοειδή, τα καροτενοειδη όπως το λυκοπένιο, β καροτένιο, ζεαξανθίνη, λουτεΐνη καθώς και η κουρκουμίνη.

Όταν λοιπόν βρίσκονται σε αφθονία στον οργανισμό μπορούν κaι καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Όταν όμως βρίσκονται σε έλλειψη δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν και να περιορίσουν τις ελεύθερες ρίζες και δημιουργείται το οξειδωτικό στρες.

Πόσο επιβλαβές είναι το οξειδωτικό στρες;

Το οξειδωτικο στρες έχει συνδεθεί με την εμφάνιση πληθώρας ασθενειών όπως:

 • Παχυσαρκία
 • Καρδιαγγειακά προβλήματα
 • Αθηροσκλήρωση
 • Αυτοάνοσα νοσήματα όπως Σκλήρυνση κατά πλάκας
 • Υπογονιμότητα
 • Νόσος Parkinson
 • Φλεγμονές του γαστρεντερικού συστήματος
 • Νόσος Alzheimer
 • Καρκίνος
 • Οστεοπόρωση
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Το οξειδωτικό στρες μας γερνάει

Το οξειδωτικό στρες είναι από τους κυριότερους παράγοντες γήρανσης τόσο του δέρματος όσο και του οργανισμού συνολικά.

Μέσω της διαδικασίας της οξείδωσης προκαλείται έντονη φθορά στα κύτταρα με αποτέλεσμα μια έντονα αλλοιωμένη εξωτερική εικόνα. Επίσης, κάνουν την εμφάνιση τους προβλήματα υγείας τα οποία δεν συνάδουν με την ηλικία που βρισκόμαστε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα φθοράς είναι το δέρμα καπνιστών, ατόμων που εκτίθενται στον ήλιο πολύ συχνά χωρίς αντηλιακή προστασία και φυσικά ατόμων που δεν διατρέφονται σωστά καθώς είναι ο κυριότερος λόγος γήρανσης.

Πώς θα καταλάβω ότι έχω οξειδωτικό στρες;

Το οξειδωτικό στρες δυστυχώς αποτελεί έναν ύπουλο εχθρό καθώς στα πρώτα του στάδια δεν γίνεται αντιληπτό, γιατι δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα. 

Γίνεται αντιληπτό μόνο αφού έχει προκαλέσει βλάβες στα κύτταρα σε μεγάλο βαθμό, συχνά μη αναστρέψιμες.

Πού θα με βοηθήσει πρακτικά η μέτρηση του οξειδωτικού στρες;

Μετρώντας το οξειδωτικό στρες αλλά και την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού (την ικανότητα του δηλαδή να αμύνεται) είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το ποσοστό φθοράς και αλλοίωσης των κυττάρων. Συνεπώς, μπορούμε να επέμβουμε άμεσα για να αναστρέψουμε την οξείδωση τους. Με αυτόν τον τρόπο, καθυστερούμε την γήρανση του δέρματος και του σώματος γενικότερα.

Μπορούμε να επέμβουμε άμεσα είτε με εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής με έντονη έμφαση στα αντιοξειδωτικά, είτε με αντιοξειδωτικές θεραπείες οι οποίες θα κριθούν κατά περίπτωση απαραίτητες ή και με συνδυασμό και των δύο.

Ανάλογα με την κατάσταση του κάθε οργανισμού και την φθορά την οποία έχει υποστεί, τα αποτελέσματα μέσα σε λίγους μήνες είναι πραγματικά εντυπωσιακά τόσο σε επίπεδο εξωτερικής εμφάνισης όσο και σε επίπεδο ενέργειας, διάθεσης και ευεξίας.

Πώς γίνεται η μέτρηση του οξειδωτικού στρες στο γραφείο μας

Η αξιολόγηση των επιπέδων του οξειδωτικού στρες αλλά και των επιπέδων  αντιοξειδωτικής ικανότητας είναι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια στην κλινική πράξη, καθιστώντας τις ειδικές αυτές μετρήσεις πλήρως αξιόπιστες.

Η διαδικασία με το σύστημα FRAS 4 EVOLVO είναι απλή και βασίζεται στην φασματοφωτομετρία. Με λίγες σταγόνες τριχοειδικού αίματος από το δάχτυλο του χεριού μπορούμε να μετρήσουμε το οξειδωτικό στρες και την αντιοξειδωτική ικανότητα με πολύ μεγάλη ακρίβεια.

Βασική προϋπόθεση για την σωστή μέτρηση είναι να τηρηθεί πιστά το ακόλουθο πρωτόκολλο με αποχή από:

 • κάπνισμα 4 ώρες πριν τη μέτρηση
 • φαγητό και ποτό 4 ώρες πριν τη μέτρηση
 • νερό 2 ώρες πριν τη μέτρηση
 • έντονη σωματική δραστηριότητα 24 ώρες πριν τη μέτρηση
Το FRAS 4 EVOLVO χρησιμοποιεί το πλάσμα ή τον ορό αντί για πλήρες αίμα για να μετρήσει το οξειδωτικό στρες. Επομένως, δεν επηρεάζεται από τον αιματοκρίτη που προκαλεί αλλοιωμένες και ανακριβείς τιμές.
μετρηση_οξειδωτικου_στρες_
Τι πρέπει να προσέξουμε

Είναι σημαντικό να επαληθεύεται η ανάγκη λήψης αντιοξειδωτικών και η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητάς τους.

Eπίσης, είναι σημαντική η επανάληψη της μέτρησης μετά από το χρονικό διάστημα που θα οριστεί με βάση τις τιμές των αποτελεσμάτων. Η λογική είναι να παρακολουθούμε την εξέλιξη και να δρούμε ανάλογα για ταχύτερη αποκατάσταση.

Σε ποιους απευθύνεται η συγκεκριμένη εξέταση;

Η εξέταση για τη μέτρηση του οξειδωτικού στρες απευθύνεται σε:

 • υγιή άτομα προκειμένου να ανιχνευθεί πιθανή ύπαρξη οξειδωτικού στρες, πριν προκληθούν ανεπανόρθωτες βλάβες στα κύτταρα ώστε να χορηγηθεί κατάλληλη θεραπεία και διατροφή
 • ασθενείς που ακολουθούν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να εκτιμηθεί η πορεία της θεραπείας και η εξέλιξη της ασθένειας
 • εγκύους, ηλικιωμένους και αθλητές, δηλαδή άτομα με ιδιαίτερες διατροφικές απαιτήσεις, στα οποία η συχνή εκτίμηση του οξειδωτικού στρες είναι απαραίτητη προκειμένου να προληφθούν πιθανές βλάβες και να αυξηθεί η απόδοση μέσα στο 24ωρο

Όλοι όμως οι υγιείς άνθρωποι ανεξαιρέτως προτρέπονται να πραγματοποιούν την συγκεκριμένη εξέταση σε εξειδικευμένο διαιτολογικό κέντρο που παρέχει την υπηρεσία αυτή ανά τακτά χρονικά διαστήματα (1-2 φορές τον χρόνο ).

Ο λόγος φυσικά είναι ότι καθημερινά βαλλόμαστε από παράγοντες που επιταχύνουν ανεξέλεγκτα την παραγωγή ελεύθερων ριζών.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μπορείτε να προγραμματίσετε την μέτρηση οξειδωτικού στρές στο γραφείο μας εύκολα και γρήγορα.

Επικοινωνήστε μαζί μας με όποιον διαθέσιμο τρόπο σας εξυπηρετεί και θα έρθουμε άμεσα σε επικοινωνία μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για την διαδικασία και το κόστος:

μετρηση_οξειδωτικου_στρες_1

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Pinterest
Δείτε ακόμα

Related Posts

σπανάκι με γαρίδες

Γαρίδες με σπανάκι και πλιγούρι

Οι γαρίδες με σπανάκι είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό και πεντανόστιμο πιάτο που μαζί με το πλιγούρι δημιουργούν έναν τέλειο διατροφικό συνδυασμό. Πρόκεται για μια πανάρχαια συνταγή που προέρχεται από την περιοχή της Μεσογείου στην οποία ευδοκιμούν και τα δύο βασικά συστατικά της. Γαρίδες με σπανάκι, ένας ενεργειακός & θρεπτικός δυναμίτης Οι γαρίδες είναι μια εξαιρετική

ταμπουλέ

Ταμπουλέ

Το ταμπουλέ είναι μια εξαιρετικά δροσερή πρόταση σαλάτας που θα σας προσφέρει μια πληθώρα πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Φυλλάσεται στο ψυγείο έως και 3 ημέρες και το εντυπωσιακό είναι πως θα το βρείτε πολύ πιο εύγευστο την δεύτερη ημέρα! Αν επιθυμείτε, μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά όπως κολοκύθι και καρότο για έξτρα γεύση. Πλιγούρι, η

χημική δίαιτα

Χημική δίαιτα: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν την δοκιμάσετε

Η χημική δίαιτα είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής όρος αναζήτησης στο Ελληνικό διαδίκτυο αλλά όποιος επιθυμεί να την ακολουθήσει, καλό θα είναι πρώτα να ενημερωθεί. Η παχυσαρκία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα της δημοσίας υγείας τον 21ο αιώνα. Τα ποσοστά των ανθρώπων με υπερβάλλον βάρος αυξάνονται διαρκώς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και να προτείνονται συνεχώς νέες δίαιτες. Οι

κρέπες για παιδιά

Κρέπες για παιδιά

Θέλετε να φτιάξετε κρέπες για παιδιά και σας απασχολεί το πώς θα φτιάξετε την βάση; Σας έχουμε την λύση! Δεν υπάρχει μικρός η μεγάλος που να μην ακούει την λέξη κρέπα και να μην νιώθει ωραία. Στην Γαλλία, οι κρέπες λογίζονται ως εθνικό έδεσμα και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τις λατρεύουν. Γλυκιά ή

πολυκυστικές ωοθήκες

Πολυκυστικές ωοθήκες και διατροφή

Οι πολυκυστικές ωοθήκες ή αλλιώς σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια από τις πιο κοινές ορμονικές ανισορροπίες σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Έχει φανεί ότι απασχολεί 1 στις 10 γυναίκες, με υψηλότερη συχνότητα βέβαια σε γυναίκες με υπερβάλλον βάρος ή παχυσαρκία. Η διατροφή σχετίζεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και το τι τρώμε επηρεάζει τα συμπτώματα

Scroll to Top