σουλφοραφάνη

Σουλφοραφάνη, μια άγνωστη αλλά μαγική ουσία

Η σουλφοραφάνη ανήκει στις ουσίες που λαμβάνουμε από την διατροφή μας και δρουν προστατευτικά για διάφορες ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

Βρίσκεται στα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελών και πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν συμπεράνει ότι η συχνή τους κατανάλωση βελτιώνει σημαντικά την υγεία. Οι ευεργετικές επιδράσεις τους οφείλονται στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα όπως η Β6, η C και το φυλλικό οξύ. Επίσης, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Βέβαια, η κύρια υπεύθυνη για τα οφέλη των σταυρανθών λαχανικών στην υγεία έχει αποδειχθεί η σουλφοραφάνη (SFN).

Πώς προκύπτει η σουλφοραφάνη

Η σουλφοραφάνη είναι µία οργανοθειούχα ένωση που προκύπτει µετά από μάσημα, κόψιμό ή τεμαχισμό του λαχανικού. Συγκεκριμένα, όταν «καταστραφεί» το φυτό, το ένζυμο µυροσινάση μετατρέπει τη γλυκοραφάνινη, μια μη ενεργή ουσία, σε σουλφοραφάνη.

Το ένζυμο μυροσινάση, παίζει ρόλο στην απόκριση άμυνας των φυτών, επομένως απελευθερώνεται μόνο αφού καταστραφεί το φυτό. Επίσης, όπως και στα περισσότερα ένζυμα έτσι και στη μυροσινάση, η δράση της επηρεάζεται από την έκθεση στη θερμότητα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μαγειρεμένα σταυρανθή λαχανικά να εμφανίζουν χαμηλότερη ποσότητα σουλφοραφάνης. Έτσι, είναι προτιμότερο τα λαχανικά να καταναλώνονται ωμά η ελαφρώς μαγειρεμένα σε θερμοκρασίες μικρότερες των 150oC.

Για παράδειγμα, το μπρόκολο για να προσφέρει την μέγιστη ποσότητα σουλφοραφάνης, μπορεί να καταναλώνεται ωμό ή συνδυασμένο με μαγειρεμένο. Ένας άλλος τρόπος είναι να το ψιλοκόψουμε ή να το τεμαχίσουμε στο μπλέντερ, 40 λεπτά πριν το μαγείρεμα. Έτσι, το ένζυμο μυροσινάση προλαβαίνει να ολοκληρώσει την δουλειά του.

Επίσης, εάν δεν θέλουμε να περιμένουμε, μπορούμε να προμηθευτούμε συσκευασμένο ωμό μπρόκολο, το οποίο έχει ήδη κοπεί σε μικρότερα κομμάτια. Βέβαια είναι πιο ακριβό, αλλά πιο βολικό. Τέλος, η προσθήκη μουστάρδας σε σκόνη στο μαγειρεμένο μπρόκολο επιτρέπει τη διατήρηση επαρκούς σουφλοραφάνης.

Με αυτόν τον τρόπο η σουλφοραφάνη προσφέρει όλα τα οφέλη της για την υγεία. Ποια είναι όμως αυτά;

Οφέλη στην υγεία

Διάφορες έρευνες έχουν επισημάνει τις αντικαρκινικές επιδράσεις της σουλφοραφάνης.

Συγκεκριμένα, μέσω διάφορων μηχανισμών εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και τα οδηγεί σε καταστροφή. Επιπλέον, οδηγεί σε μείωση του κινδύνου εμφάνισης νευροεκφυλιστικών νόσων, καρδιακών παθήσεων και ίσως και άλλων ασθενειών.

Αυτό οφείλεται, στο ότι μειώνει δυο σημαντικούς παράγοντες για διάφορες παθήσεις, το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Ακόμη, σε πειραματικές μελέτες φαίνεται να βελτιώνει την χλωρίδα του εντέρου και να προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Τέλος, η σουλφοραφάνη ανακουφίζει από πόνους και υποστηρίζει την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

Κλείνοντας

Η σουλφοραφάνη είναι μία ουσία που φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία και συμβάλλει στην μείωση εμφάνισης πολλών ασθενειών.

Βέβαια, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την καλύτερη κατανόηση των πιθανών οφελών της στην υγεία. Η προσθήκη περισσότερων σταυρανθών λαχανικών και κατ’ επέκταση σουλφοραφάνης στη διατροφή μας, είναι σίγουρα ωφέλιμη για την ενίσχυση του οργανισμού.

Η ποσότητα που λαμβάνεται από την διατροφή θεωρείται ασφαλής με ήπιες παρενέργειες, όπως αέρια, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Όσο αφορά τα συμπληρώματα σουλφοραφάνης που υπάρχουν στο εμπόριο, περιέχουν την ουσία σε πιο συμπυκνωμένη μορφή. Η χορήγηση τους καλό είναι να γίνεται κατόπιν συνεννόησης με κάποιο επιστήμονα υγείας.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Pinterest
Δείτε ακόμα

Related Posts

σουλφοραφάνη

Σουλφοραφάνη, μια άγνωστη αλλά μαγική ουσία

Η σουλφοραφάνη ανήκει στις ουσίες που λαμβάνουμε από την διατροφή μας και δρουν προστατευτικά για διάφορες ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Βρίσκεται στα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελών και πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν συμπεράνει ότι η συχνή τους κατανάλωση βελτιώνει σημαντικά την υγεία. Οι ευεργετικές επιδράσεις τους οφείλονται

σπιτική πραλίνα φουντουκιού

Σπιτική πραλίνα φουντουκιού

Η σπιτική πραλίνα φουντουκιού είναι ένα εξαιρετικό γλύκισμα που οποιοσδήποτε μπορεί να ετοιμάσει με ευκολία στο σπίτι. Τα φουντούκια είναι ένας ιδιαίτερα ωφέλιμος καρπός που χρησιμοποιείται σε πολλές κουζίνες του κόσμου. Έχουν Ασιατική προέλευση αλλά πλέον καλλιεργούνται σε πολλές ηπείρους. Μάλιστα, προσφέρουν πολλές βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία και μάλιστα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ω3 και

γιαούρτι αμυγδάλου

Γιαούρτι αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη

Το γιαούρτι αμυγδάλου αποτελεί μια περισσότερο υγιεινή και εναλλακτική πρόταση του κλασικού γιαουρτιού που προσφέρει περισσότερη νοστιμιά. Είναι μια πρόταση που έχει μηδενική περιεκτικότητα σε λακτόζη την ίδια στιγμή που μας παρέχει ω3 λιπαρά, πρωτεΐνη, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Επιπρόσθετα, το γιαούρτι αμυγδάλου είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιλέγουν να κάνουν χορτοφαγική ή

vegan τούρτα σοκολάτα

Vegan τούρτα σοκολάτα

Συνταγή για vegan τούρτα σοκολάτα με ξηρούς καρπούς που θα αγαπήσουν όλοι ανεξαιρέτως τις διατροφικές τους προτιμήσεις! Οι τούρτες είναι ένας κλασικός και αγαπημένος γλυκός πειρασμός που συνοδεύει γιορτές και ξεχωριστές στιγμές της ζωής μας. Τι γίνεται όμως όταν έχουμε αποκλείσει τις τροφές ζωικής προέλευσης από την διατροφή μας; Η ακόλουθη συνταγή για vegan τούρτα

Διατροφικές Διαταραχές

Διατροφικές διαταραχές: Συμπτώματα και θεραπεία

Οι Διατροφικές Διαταραχές προσελκύουν όλο και μεγαλύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι είχαν αρχίσει να εμφανίζονται ήδη από  τον 17ο αιώνα.   Τι είναι οι Διατροφικές Διαταραχές Με τον όρο Διατροφικές Διαταραχές (eating disorders)  αναφερόμαστε σε σοβαρές ψυχιατρικές καταστάσεις. Χαρακτηρίζονται από υπερβολική δυσαρέσκεια για την εμφάνιση και το βάρος του σώματος καθώς

Scroll to Top