Η Ψυχογενής Βουλιμία είναι μια ψυχική πάθηση που αναγνωρίστηκε επίσημα ως Διατροφική Διαταραχή το 1980 από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία.
Ο συγκεκριμένος επιστημονικός οργανισμός, εκδίδει το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχιατρικών Διαταραχών, και η Βουλιμία προστέθηκε στην 3η έκδοση του. Αν και πολλοί την μπερδεύουν με την Αδηφαγική Διαταραχή, πρόκειται για δύο διαφορετικές περιπτώσεις.
Πολλές φορές, η Βουλιμία αποτελεί εξέλιξη μιας άλλης διαταραχής που ονομάζεται Ανορεξία. Αν και ακούγεται οξύμωρο, αυτό είναι μια θετική εξέλιξη μιας και η Βουλιμία δεν απειλεί άμεσα την ζωή.
Μακροπρόθεσμα όμως, μπορεί να επιφέρει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες και επιπλοκές για την υγεία.
Τι ακριβώς είναι η Βουλιμία
Τα βουλιμικά άτομα ασχολούνται έντονα και συνεχώς με το βάρος και το σχήμα του σώματος τους, αν και αυτό τις περισσότερες φορές είναι φυσιολογικό.
Η πάθηση χαρακτηρίζεται από τακτικά επεισόδια ανεξέλεγκτης υπερφαγίας, τα οποία ακολουθούν ακραίες αντισταθμιστικές συμπεριφορές για την εξουδετέρωση των επιπτώσεων της υπερκατανάλωσης τροφής. Αυτές μπορεί να είναι η έντονη γυμναστική, η πολύωρη νηστεία, η πρόκληση εμετού ή η χρήση φαρμάκων όπως διουρητικά και καθαρτικά.
Η Νευρική Βουλιμία είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Συνήθως, οι βουλιμικοί «κρύβουν» τα επεισόδια ανεξέλεγκτης κατανάλωσης φαγητού και την καθαρτική συμπεριφορά τους.
Στατιστικά, πρόκεται για νόσο που εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες στην εφηβεία και στην πρώιμη ενήλικη ζωή.
Διαγνωστικά κριτήρια της Νευρικής Βουλιμίας
Για την διάγνωση της Νευρικής Βουλιμίας έχουν θεσπιστεί κριτήρια διάγνωσης από το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5).
Ειδικότερα, για να χαρακτηριστεί ένα άτομο βουλικό θα πρέπει:
- Το υπερφαγικό επεισόδιο να διαρκεί μέχρι 2 ώρες
- Το άτομο να καταναλώνει ανεξέλεγκτα φαγητό, χωρίς να μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του
- Η ποσότητα τροφής να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα κατανάλωναν τα περισσότερα άτομα στο ίδιο χρονικό διάστημα
- Να ακολουθούν επαναλαμβανόμενα ακατάλληλες αντισταθμιστικές συμπεριφορές για την απομάκρυνση των περιττών θερμίδων μετά το υπερφαγικό επεισόδιο
- Τα επεισόδια ανεξέλεγκτης κατανάλωσης φαγητού και η καθαρτική συμπεριφορά να εμφανίζονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για 3 μήνες
- Οι ασθενείς να αξιολογούν τον εαυτό τους αποκλειστικά από το βάρος και το σχήμα του σώματος τους
Τύποι Βουλιμίας
Υπάρχουν δυο τύποι ψυχογενής βουλιμίας, ο καραρτικός και ο μή καθαρτικός.
Στον καθαρτικό τύπο, το άτομο συστηματικά οδηγείται στην πρόκληση εμετού και την κατάχρηση καθαρτικών και διουρητικών μετά από ένα υπερφαγικό επεισόδιο.
Αντίθετα, στον μη καθαρτικό τύπο, ο βουλιμικός δεν χρησιμοποιεί την κάθαρση αλλά την νηστεία και την υπερβολική άσκηση μετά το υπερφαγικό επεισόδιο.
Γιατί προκαλείται η Βουλιμία
Η αιτιολογία της Νευρικής βουλιμίας είναι πολύπλοκη. Η στέρηση τροφής και οι αυστηρές δίαιτες ως διατροφικές συνήθειες για μεγάλο χρονικό διάστημα, φαίνεται να προκαλούν την πάθηση.
Επίσης, οι κοινωνικοπολιτισμικές πιέσεις για λεπτό σώμα και δίαιτα, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες, φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης διαταραχής.
Η Βουλιμία έχει συσχετιστεί με κληρονομικότητα και την διατροφική συμπεριφορά της οικογένειας. Για παράδειγμα, μια μητέρα που εκφράζει μεγάλη ανησυχία για το σώμα της, φαίνεται να ενισχύει την ανάπτυξη διαταραχής στα παιδιά της.
Επιπλέον, υπάρχουν διάφοροι ψυχολογικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε Νευρική Βουλιμία όπως το άγχος, η μοναξιά κλπ. Τέλος, η νόσος έχει συσχετιστεί και με άλλες ψυχιατρικές παθήσεις, όμως δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για συννοσηρότητα ή αποτέλεσμα.
Συμπτώματα και συνέπειες της Ψυχογενούς Βουλιμίας
Η Βουλιμία έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στον οργανισμό και τα βουλιμικά άτομα αργά ή γρήγορα εμφανίζουν εξάντληση, μειωμένη ενέργεια, αφυδάτωση, σπασμένα νύχια και τριχόπτωση.
Ταυτόχρονα όμως, η προβληματική αυτή κατάσταση μπορεί να οδηγήσει και σε σοβαρές σωματικές δυσλειτουργίες όπως:
- καρδιακά και γαστρεντερολογικά προβλήματα
- ηλεκτρολυτικές διαταραχές
- διαταραχές εμμήνου ρύσεως
Επιπρόσθετα και εξαιτίας των εμετών που χρησιμοποιούνται ως αντισταθμιστικά μέτρα, εμφανίζονται σοβαρά οδοντικά προβλήματα και παλινδρομήσεις από τα γαστρικά οξέα.
Τέλος, ο αρνητικός τρόπος σκέψης για τον εαυτό και το σώμα προκαλεί έντονα καταθλιπτικά συναισθήματα, άγχος, θλίψη και ενοχές λόγω των βουλιμικών επεισοδίων.
Βουλιμία και θεραπεία
Η θεραπεία της Ψυχογενούς Βουλιμίας προϋποθέτει την κατάλληλη υποστήριξη από ειδικά εκπαιδευμένους Επαγγελματίες Υγείας.
Προφανώς και η βάση της θεραπείας είναι ένας Διατροφολόγος με εμπειρία στις Διατροφικές Διαταραχές. Ενδέχεται όμως, να απαιτείται και η εμπλοκή ενός Ψυχοθεραπευτή που σε συνεργασία με τον Διατροφολόγο θα θέσουν τις βάσεις της θεραπείας.
Πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία, κατά την διάρκεια της οποίας το βουλιμικό άτομο θα κάνει υποτροπές και πισωγυρίσματα. Όσο πιο νωρίς όμως ξεκινήσει η αντιμετώπιση, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι και ταυτόχρονα θα αποφευχθούν οι μακροχρόνιες επιπλοκές. Σε περιπτώσεις εφήβων, ιδιάζουσας σημασίας είναι να συμμετέχει και η οικογένεια στην θεραπεία.
Ο Διαιτολόγος θα εστιάσει στην σωστή θρέψη, στην οργάνωση των διατροφικών συνηθειών και στην διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων των μακροθρεπτικών συστατικών στο σώμα.
Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που λόγω συννοσηροτήτων (κατάθλιψη, άγχος κλπ) μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή. Τέλος, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη λόγω των επικίνδυνων επιπλοκών της πάθησης.
Επιστημονική υποστήριξη για την αντιμετώπιση Βουλιμίας
Ταυτιστήκατε διαβάζοντας το άρθρο και νιώθετε ότι χρειάζεστε βοήθεια από έναν έμπειρο Διατροφολόγο;
Έχετε υποψίες ότι κάποιος δικός σας άνθρωπος παρουσιάζει συμπτώματα όπως αυτά που προαναφέθηκαν και φοβάστε μήπως πάσχει από Νευρική Βουλιμία; Μπορώ να βοηθήσω!
Είμαι πιστοποιημένη Master Practitioner στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών όπως η Βουλιμία και διαθέτω τις γνώσεις και την εμπειρία που χρειάζονται αυτά τα περιστατικά. Μπορώ να παρέχω τις υπηρεσίες μου δια ζώσης ή διαδικτυακά, άσχετα με τον τόπο στον οποίο βρίσκεστε.
Επικοινωνήστε μαζί μου επιλέγοντας όποιον από τους ακόλουθους τρόπους επιθυμείτε για να προγραμματίσετε τα πρώτα βήματα της θεραπείας:
- τηλεφωνικά στο +302741051932
- συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας στην ιστοσελίδα μας
- στείλτε email στο barbara_aggelopoulou@hotmail.com