Συχνές Ερωτήσεις

Γενικές ερωτήσεις

αποριες_για_διαιτα

να_παω_σε_διαιτολογο

Τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να πάρουμε την απόφαση να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό σε θέματα διατροφής.

Πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τα λάθη μας και άρα και τον τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε.

Μάλιστα, πιστεύουν λανθασμένα πως η επίσκεψη σε ένα διατροφολόγο αφορά μόνο στην απώλεια βάρους.

Παρόλο που και αυτή απαιτεί επιστημονική καθοδήγηση, η υγιεινή διατροφή συμβάλλει επίσης στην ευεξία και στην πρόληψη και θεραπεία ασθενειών.

Σε αυτό το σημείο επεμβαίνει ο έμπειρος Διατροφολόγος. Θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε σωστές διατροφικές συνήθειες, οι οποίες θα οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς κόπο και χωρίς να διαταραχθεί η ισορροπία του οργανισμού σας.

Αυτό που θα πρέπει να σας υποκινήσει να ξεκινήσετε αυτό το υπέροχο ταξίδι και να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή είναι πάνω από όλα η ΔΙΚΗ σας ανάγκη για αλλαγή. 

Όχι η ανάγκη για μια πρόσκαιρη ανανέωση. Σίγουρα όχι επίσξς η γνώμη κάποιου “καλόπιστου” τρίτου. Το σώμα σας, σας μιλάει με διαφορους τροπους. Όταν δεν νιώθετε πλέον καλά με αυτό, είναι η στιγμή που πρέπει να κινητοποιηθείτε και να αλλάξετε την ζωή σας. 

Ενδεχομένως να έχετε ήδη αναζητήσει και να έχετε δεί ότι υπάρχουν αρκετοί Διαιτολόγοι στην Κόρινθο και το Βραχάτι. Η δική μου εισήγηση εάν αποφασίσετε να συνεργαστείτε μαζί μου θα είναι να δουλέψουμε συνεργατικά με διαφορετικό τρόπο από ότι έχετε συνηθίσει.  

Θα σας εκπαιδεύσω στην αλλαγή νοοτροπίας. Δεν θα είμαι ο κριτής που θα αναμένει κάθε εβδομάδα να δεί έναν ακολουθήσατε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής.  

Έχω την εμπειρία να σας καθοδηγήσω μέσα από ειδικές τεχνικές διατροφικής συμπεριφοράς. Μπορώ ξεκάθαρα να σας βοηθήσω να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.  

Το πρώτο που απαιτείται είναι η δική σας απόφαση!

Εσείς θα βάλετε το στόχο και την θέληση  για την επίτευξη υγιούς σωματικού βάρους  και ο διατροφολόγος θα ανάλαβει να σας μάθει τον τρόπο με τον οποίο θα  επιτευχθεί αυτό.

Διαφορετικά η προσπάθεια σας θα εγκαταλειφθεί  εύκολα μετα από μικρό χρονικό διάστημα.  

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, δεν αρκεί μόνο για το διάστημα κατά το οποίο ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής.

Για να διατηρηθεί το επιθυμητό βάρος θα πρέπει να να διατηρηθούν οι καλές διατροφικές συνήθειες που αποκτήθηκαν μαζί με τον διατροφολόγο  σας και μετά το πέρας  της περιόδου αυτής.

Φυσικά, αρκεί να υπάρχουν πρόσφατες αιματολογικές εξετάσεις και ιδανικά μια πρόσφατη λιπομέτρηση.  

Ένας Online Διατροφολόγος μπορεί να σας καθοδηγήσει διαδικτυακά και να έχετε μια άψογη συνεργασία που θα επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Το κόστος των υπηρεσιών μας ποικίλλει ανάλογα με τον αριθμό των επισκέψεων και των παρεχόμενων υπηρεσιών (λιπομέτρηση, μέτρηση οξειδωτικού στρες κλπ). 

Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας ώστε να ενημερωθείτε λεπτομερώς. 

Μία σωστή διατροφή για αδυνάτισμα δεν επιβάλλει επ’ουδενί τρόπο την ασιτία και την στέρηση. Το αντίθετο μάλιστα! Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι η περιορισμένη λήψη τροφής εάν ακολουθήσετε μια αυστηρή δίαιτα αδυνατίσματος που υπόσχεται εύκολο αδυνάτισμα, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τον οργανισμό σας, χωρίς μάλιστα να υπάρξει απώλεια κιλών. Αυτό συμβαίνει γιατί ο μεταβολισμός μας μειώνεται, άρα και οι καύσεις μας. Επίσης, ο οργανισμός μας τείνει να καταστρέφει το μυικό του σύστημα προκειμένου να εφασφαλίσει την ενέργεια που χρειάζεται, γεγονός φοβερά επιζήμιο για την υγεία και την εμφάνιση του σώματος. Αντίθετα, ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο είναι αυτό που θα οδηγήσει σταδιακά σε αποτελεσματικό αδυνάτισμα και απώλεια βάρους. Προτείνουμε διατροφικά προγράμματα που στόχο έχουν να δώσουν στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται το αδυνάτισμα. Η αρχή μας: τρώμε και αδυνατίζουμε!

Η σωστή δίαιτα δεν επιβάλλει κατ΄ουδένα τρόπο την ασσιτία και την στέρηση. Το αντίθετο μάλιστα!

Το ισορροπημένο διαιτολόγιο με την πρόσληψη όλων των απαραίτητων στοιχείων για τον οργανισμό, είναι αυτό που θα οδηγήσει στη απώλεια βάρους.

Στο διαιτολογικό μας κέντρο προτείνονται διατροφικά προγράμματα που στόχο έχουν να ενισχύσουν και να δώσουν στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η απώλεια βάρους.

Σ’αυτό συντελλεί η εξατομικευμένη διατροφή, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε ατόμου ξεχωριστά.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι η περιορισμένη λήψη τροφής μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τον οργανισμό σας, χωρίς μάλιστα να υπάρξει απώλεια κιλών.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο μεταβολισμός μας μειώνεται, άρα και οι καύσεις μας. Ταυτόχρονα. ο οργανισμός τείνει να καταστρέφει το μυικό του σύστημα προκειμένου να πάρει την ενέργεια που χρειάζεται. Αυτό είναι ένα γεγονός φοβερά επιζήμιο για την υγεία και την εμφάνιση του σώματος. Η αρχή μας: τρώμε και αδυνατίζουμε!

Πρόκειται για την επιθυμία όλων, η οποία όμως μπορεί να οδηγήσει τελικά σε λανθασμένες επιλογές και δυσάρεστα αποτελέσματα.

Είναι πολύ διαδεδομένες οι γρήγορες δίαιτες ή δίαιτες εξπρές  όπως τις συναντούμε σε διάφορα έντυπα ή στο διαδίκτυο. Όλες υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα σε ελάχιστο χρόνο.

Είναι τα πράγματα όμως έτσι;

Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει με αυτές τις γρήγορες δίαιτες  είναι  ότι ο οργανισμός χάνει νερό και μυικό ιστό, ενώ το λίπος παραμένει σταθερό!

Επιπλέον, λόγω του χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου, αυτές οι δίαιτες πολυ συχνά εξαντλούν τον οργανισμό με αποτέλεσμα να εμφανίζονται:

  • ζαλάδες
  • ατονία
  • αδυναμία συγκέντρωσης
  • νευρικότητα

Παράλληλα, ο μεταβολισμός σας μειώνει τις καύσεις του επειδή έχασε σημαντικό ποσοστό μυικής μάζας. Κατά συνέπεια, η απώλεια βάρους σταματάει.

Η συνέχεια είναι εξίσου δυσάρεστη καθώς  με την πάυση της δίαιτας  το βάρος επανέρχεται άμεσα στην προτέρα κατάσταση και ίσως και περισσότερο.

Η σωστή απώλεια βάρους δεν ενδείκνυται να ξεπερνά τα 4 κιλά το μήνα. Φυσικά, και αυτό μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με το αρχικό βάρος του ατόμου.

Η απάντηση είναι μία: Συντήρηση!  

Είναι το βήμα που σχεδόν πάντα παραλείπεται αλλα που εξακολουθεί να είναι ίσως  το πιο σημαντικό και απο την απώλεια βάρους. Χωρίς αυτήν είναι πολύ πιθανό το απολεσθέν βάρος να επανακτηθεί!

Αυτό οφείλεται τόσο σε διατροφικούς, όσο και σε ψυχολογικούς λόγους. Πολύ συχνά φτάνοντας κάποιος στον στόχο του και έχοντας ίσως κουραστεί απο ένα πρόγραμμα διατροφής το οποίο δεν τον ικανοποιούσε και το έβλεπε σαν τιμωρία σπεύδει να επιβραβεύσει τον εαυτό του επιστρέφοντας πολύ γρήγορα στις παλιές διατροφικές του συνήθειες.

Στο διαιτολογικό μας κέντρο η συντήρηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σωστής διατροφικής προσέγγισης. Κύριος στόχος μας είναι να σας μάθουμε να τρέφεστε υγιεινά και γευστικά διατηρώντας το σωματικό σας βάρος σταθερό για πάντα!

Όχι, προς το παρόν και λόγω των μέτρων προστασίας κατά του COVID-19 δεν παρέχουμε υπηρεσία “Διαιτολόγος κατ οίκον”. 

 Μπορείτε όμως να εξυπηρετηθείτε διαδικτυακά μέσω της υπηρεσίας Διατροφολόγος Online που παρέχουμε

Διατροφή στην εγκυμοσύνη & τον θηλασμό

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, η βοήθεια απο έναν Ειδικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο είναι απαραίτητη ώστε να μην έχουμε έλλειψη θρεπτικών συστατικών σε μια τόσο σημαντική περίοδο της γυναίκας. 

Από την μία πλευρά η γυναίκα επιθυμεί να μην πάρει βάρος. Από την άλλη όμως, ο οργανισμός της εμφανίζει αυξημένες ανάγκες για να θρέψει και την νέα ζωή που έρχεται. 

Η διατροφή πριν την εγκυμοσύνη αλλά φυσικά και η διατροφή μετά την εγκυμοσύνη, πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.  

Έχω την εμπειρία και γνωρίζω πώς να σας καθοδηγήσω και να σας μάθω όλα τα μυστικά κατά της κατακράτησης υγρών και υπέρ του κορεσμού, ώστε η διατροφή εγκυμοσύνης που θα κάνετε να καλύψει απόλυτα τις ανάγκες σας.

Κλινικά περιστατικά

Σίγουρα υπάρχουν τροφές οι οποίες βοηθούν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. 

Γενικά, η δίαιτα για υπέρταση εξυπακούεται ότι έχει στόχο και απαιτεί μια ισορροπημένη διατροφή και την απώλεια του πλεονάζοντος σωματικού βάρους. 

Μέσα από την ανάλυση ενός πλήρους διατροφικού και ιατρικού ιστορικού σας, θα είμαστε σε θέση να συντάξουμε την κατάλληλη διατροφή υπέρτασης για τις δικές σας ανάγκες και την ρύθμιση της αρτηριακής σας πίεσης. 

Διαβήτης και διατροφή είναι όροι που συμβαδίζουν και έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους. 

Σε γενικές γραμμές, ο διαβήτης είναι μια μόνιμη πάθηση (διαβήτης τύπου 1, διαβήτης τύπου 2) και μόνο στις περιπτώσεις που εμφανίζεται  παιδικός διαβήτης ή διαβήτης εγκυμοσύνης (γνωστός και ως διαβήτης κύησης) υπάρχει παροδικός χαρακτήρας της νόσου. 

Μην ξεχνάτε ποτέ, ότι για ένα πρόγραμμα διατροφής για διαβήτη οποιασδήποτε μορφής, μόνο ένας Διαιτολόγος με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος έχει την γνώση και γνωρίζει ακριβώς πώς πρέπει να συνταχθεί. 

Λαμβάνοντας ένα λεπτομερές ιατρικό και διατροφικό ιστορικό, την φαρμακευτική αγωγή που πιθανώς λαμβάνετε και αξιολογώντας τις εξετάσεις που θα έχετε προσκομίσει, μπορούμε να σας βοηθήσουμε να ρυθμίσετε το ζάχαρο σας και να υιοθετήσετε μια σωστή διαβητική δίαιτα. 

Νοσήματα πεπτικού & Εντέρου

Όπως και στην περίπτωση της ύπαρξης διαρροϊκών κενώσεων, έτσι και στην δυσκοιλιότητα η διατροφή μπορεί να αποτελεί τόσο το πρόβλημά όσο και την λύση. 

Για να νιώσετε άμεση ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα, θα πρέπει πρώτα σε συνεργασία με τον γαστρεντερολόγο σας, να διερευνηθεί κατά πόσο έχετε ερεθισμένο έντερο ή πάσχετε από κάποιο νόσημα όπως αιμορροΐδες. 

Στην συνέχεια και έπειτα από λήψη λεπτομερούς ιστορικού, θα καταρτίσουμε μια προσαρμοσμένη ειδικά για εσάς διατροφή για δυσκοιλιότητα.  

Επίσης, αν κριθεί απαραίτητο, θα χορηγηθούν ειδικά προβιοτικά για δυσκοιλιότητα ώστε να  βελτιώσουμε και να αποκαταστήσουμε  άμεσα την κατάσταση του εντερικού μικροβιώματος ώστε να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. 

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι άνθρωποι που τους ενοχλεί ένας ήπιος ή έντονος πόνος στο στομάχι. 

Δεχόμαστε συνέχεια ερωτήματα του τύπου “πονάει το στομάχι μου τι να φάω”, “τρώω και πονάει το στομάχι μου” ή “τι δεν τρώμε όταν πονάει το στομάχι”. 

Στο ραντεβού μας θα πάρουμε ένα λεπτομερές ιατρικό αλλά και διατροφικό ιστορικό ώστε να εντοπίσουμε γιατί υπάρχει πόνος στο στομάχι μετά το φαγητό και να δώσουμε την κατάλληλη διατροφή . 

Πάνω από το 95% των περιπτώσεων με στομαχικές διαταραχές ή διαταραχές εντέρου βλέπουν αισθητή διαφορά μετά τις πρώτες κιόλας ημέρες διατροφής.  

Όταν κάποιος υποφέρει από συνεχείς διάρροιες , η διατροφή μπορεί να αποτελεί τόσο το πρόβλημα όσο και την λύση. 

Μια λανθασμένη διατροφή μπορεί να προκαλέσει έλλειψη θρεπτικών συστατικών καθώς ακόμα και σοβαρή αφυδάτωση. Γενικά, οι συνεχόμενες διάρροιες μπορεί να σχετίζονται με φλεγμονώδη νοσήματα εντέρου όπως επίσης και με αυτοάνοσα νοσήματα εντέρου. 

Με μικρές αλλά καθοριστικές αλλαγές στην διατροφή σας που αν κριθεί απαραίτητο θα συνοδεύονται από ειδικά συμπληρώματα διατροφής μπορείτε να δείτε πραγματικά μια εντυπωσιακή αλλαγή και ύφεση των συμπτωμάτων.  

H αιμορραγία από τον ορθό και το αίμα στα κόπρανα δικαιολογημένα μπορει να προκαλέσει ανησυχία.  

Σε 1η φάση, θα πρέπει να μιλήσετε με τον Γαστρεντερολόγο σας ώστε να αποκλειστούν διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως οι αιμορροϊδες και ενδεχόμενη εντερική φλεγμονή. 

Στην συνέχεια, θα μιλήσετε μαζί μου και αφού λάβω λεπτομερές διατροφικό και ιατρικό ιστορικό σας θα σας καθοδηγήσω στα επομενα βήματα. 

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν υπάρχει κάποια άλλη παθολογική αιτία μπορώ, πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό σας,  να σας βοηθήσω διατροφικά ώστε να απαλαγείται από την αιμορραγία κατά την αφόδευση. 

Νηστεία, Veganism και Χορτοφαγία

Ένα ισορροπημένο vegan διαιτολόγιο είναι καθοριστικής σημασίας.  

Στην βίγκαν διατροφή μπορούν πολύ εύκολα να εμφανιστούν σοβαρές διατροφικές ελλείψεις που θα επηρεάσουν την συνολική υγεία του οργανισμού. Αυτό με την σειρά του προκαλεί σοβαρές συνέπειες τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.  

Έχω εκπαιδευτεί στην vegan διατροφή και είμαι σε θέση να σας καθοδηγήσω και να σας εκπαιδεύσω κατάλληλα ώστε να μπορειτε να ακολουθήσετε τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής. 

Για να νιώσετε άμεση ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα, θα πρέπει πρώτα σε συνεργασία με τον γαστρεντερολόγο σας, να διερευνηθεί κατά πόσο έχετε ερεθισμένο έντερο ή πάσχετε από κάποιο νόσημα όπως αιμορροΐδες. 

Στην συνέχεια και έπειτα από λήψη λεπτομερούς ιστορικού, θα καταρτίσουμε μια προσαρμοσμένη ειδικά για εσάς διατροφή για δυσκοιλιότητα.  

Επίσης, αν κριθεί απαραίτητο, θα χορηγηθούν ειδικά προβιοτικά για δυσκοιλιότητα ώστε να  βελτιώσουμε και να αποκαταστήσουμε  άμεσα την κατάσταση του εντερικού μικροβιώματος ώστε να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. 

Η δίαιτα στην νηστεία είναι πολύ ιδιαίτερη.  

Αν δεν ακολουθηθεί σωστή και ισορροπημένη δίαιτα για νηστεία για την επαρκή κάλυψη σας σε θρεπτικά συστατικά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκληθεί απώλεια του μυϊκού ιστού, ατονία, ζαλάδα, κακή διάθεση και εξασθένηση του ανοσοποιητικου σας σύστηματος. 

Μαζί μπορούμε να καταρτίσουμε μια πλήρη και απολαυστική δίαιτα νηστείας ώστε να καλυψετε τις ανάγκες σας την συγκεκριμένη περίοδο χωρίς να στερείστε τα απαραίτητα συστατικά. 

Η διατροφή στην νηστεία μπορεί να είναι ευχάριστη και ταυτόχρονα μέσα στα πλαίσια της πίστης. 

Διατροφικές Διαταραχές

Συχνά γίνομαι μάρτυρας τέτοιων περιστατικών. Με επισκέπτονται φοβισμένοι γονείς και μου αναφέρουν “το παιδι μου δεν τρώει τίποτα” ή με ρωτάνε “πώς να κάνω το παιδί μου να τρώει”. 

Η εικόνα που περιγράφετε παραπέμπει σε πρώιμη νευρική ανορεξία, μια πάθηση που όσο νωρίτερα διαγνωστεί, τόσο καλύτερα θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί. Οι συνέπειες της νευρικής ανορεξίας μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρές και σίγουρα θα χρειαστείτε βοήθεια από εκπαιδευμένο Διατροφολόγο. 

Έχω εμπειρία στην αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών στην εφηβεία και γνωριζω τον σωστό τρόπο διαχείρισης ενός παιδιού, πάντα φυσικά σε συνεργασία με τους γονείς. Οι γονείς παίζουν μεγάλο και ενεργό ρόλο στην θεραπεία νευρικής ανορεξίας. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει πάντα συνεννόηση με γιατρούς και επιστήμονες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Η απώλεια ελέγχου είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική βουλιμία και η αδηφαγική διαταραχή. Οι συγκεκριμένες διαταραχές πρόσληψης τροφής έχουν σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα ζωής και την υγεία μας και απαιτούν ειδική διαχείριση από  διατροφολόγο εκπαιδευμένο στις διατροφικές διαταραχές. 

Έχω εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση βουλιμίας και στην αντιμετώπιση αδηφαγίας από το Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών και μπορώ να σας βοηθήσω.

Η πλειονότητα των ατόμων που ασχολούνται χρόνια με στερητικές και άλλου είδους δίαιτες όπως την ‘δίαιτα εξπρές” ή την “καλύτερη δίαιτα για πολλά κιλά” έχουν πάντα το ίδιο αποτέλεσμα.  

Η βουλιμία και η αδηφαγία είναι διατροφικές διαταραχές που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλές προσεγγίσεις. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία μαγική δίαιτα για χάσιμο λίπους. 

Έχω εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και αζί μου θα μάθετε πώς να σπάσετε αυτό τον φαύλο κύκλο ώστε να διατηρήσετε το βάρος σας σε βάθος χρόνου. 

Scroll to Top