οξειδωτικο στρες

Μέτρηση οξειδωτικού στρες

Τι είναι το οξειδωτικό στρες;

Οξειδωτικό στρες είναι η φθορά (πρόωρη γήρανση) που προκαλείται στον οργανισμό μας εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής ελεύθερων ριζών.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ουσίες που παράγονται από τον οργανισμό μας κατά τη φυσιολογική λειτουργία του όπως όταν γίνεται ο μεταβολισμός των τροφών, όταν αθλούμαστε κ.τ.λ.

Οι ουσίες αυτές είναι απαραίτητες για την εξουδετέρωση και την καταπολέμηση παθογόνων ιών και μικροβίων που εισβάλλουν στο σώμα μας, προστατεύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Υπό κανονικές συνθήκες μόλις οι ελεύθερες ρίζες επιτελέσουν το έργο τους καταστρέφονται από τους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς του οργανισμού μας.

Συμβαίνει όμως αυτό;

Όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι χαμηλό και εξασθενημένο εξαιτίας

  • της ρύπανσης του περιβάλλοντος
  • καπνίσματος
  • φαρμακευτικής αγωγής
  • έντονου στρες

Το σώμα παράγει πολύ μεγάλες ποσότητες ελεύθερων ριζών τις οποίες το σώμα αδυνατεί να καταστρέψει. Έτσι διαταράσσεται η αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού μας και προκαλείται το οξειδωτικό στρες.

Το οξειδωτικό στρες είναι υπεύθυνο για πλήθος ασθενειών όπως:

  • αλλεργίες
  • υπέρταση
  • στένωση καρωτίδας
  • φλεγμονές
  • δυσκολία απώλειας βάρους
  • ρευματοειδούς αρθρίτιδας
  • διαβήτη
  • αλτσχάϊμερ
  • πάρκινσον
  • εμφράγματος
  • εγκεφαλικού
  • τα περισσότερα είδη καρκίνου
Το οξειδωτικό στρες δεν γίνεται αντιληπτό στα αρχικά στάδια καθώς δεν υπάρχει συμπτωματολογία. Γίνεται αντιληπτό μόνο αφού έχει προκαλέσει βλάβες στα κύτταρα οι οποίες είναι συχνά μη αναστρέψιμες. Όλες σχεδόν οι παθήσεις παρουσιάζουν μη φυσιολογικές τιμές ελεύθερων ριζών. Μέσω του πρωτοπόρου συστήματος Fras 4 Evolvo γίνεται ακριβώς ποσοτικός προσδιορισμός του επιπέδου των ελεύθερων ριζών πριν προλάβουν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στα κύτταρα, ενώ ταυτόχρονα μετράται επακριβώς και η αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού το πόσο μπορεί να αμυνθεί δηλαδή στις φθορές αυτές.

Πώς γίνεται η μέτρηση

Η διαδικασία είναι απλή και εύκολη. Αρκεί μόνο μικρή ποσότητα τριχοειδικού αίματος (από το δάχτυλο του χεριού) και κατόπιν γίνεται η αξιολόγηση μέσω του προηγμένου συστήματος φασματομετρίας Fras 4 Evolvo .

Τι πρέπει να προσέξω την ημέρα της μέτρησης

  • να μην έχετε καπνίσει για 4 ώρες πριν από την μέτρηση
  • να μην έχετε φάει ή πιει οτιδήποτε για 4 ώρες πριν από την μέτρηση
  • να μην έχετε πιει νερό για 2 ώρες πριν από την μέτρηση
  • όχι έντονη άσκηση 24 ώρες πριν από την μέτρηση

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Pinterest
Δείτε ακόμα

Related Posts

Μπάρες δημητριακών χωρίς ζάχαρη

Μπάρες δημητριακών χωρίς ζάχαρη

Οι μπάρες δημητριακών είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό σνακ που μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Τα ενδιάμεσα γεύματα έχουν μεγάλη σημασία στην καθημερινή μας διατροφή. Η πολύωρη ασιτία προκαλεί υπογλυκαιμία και όποτε γίνεται αυτό, έχουμε συνήθως την τάση να καταναλώνουμε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα τροφής στο επόμενο μας γεύμα όποτε και να είναι αυτό. Είτε

μπιφτέκια μπρόκολου

Μπιφτέκια μπρόκολου

Τα μπιφτέκια μπρόκολου είναι μια νόστιμη και έξυπνη επιλογή για όσους θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Πρόκειται για μια πρόταση που περιέχει πολλά και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και παράλληλα μπορεί να ετοιμαστεί εύκολα και γρήγορα. Τα μπιφτέκια μπρόκολου μπορούν αντίστοιχα να γίνουν με κουνουπίδι μειώνοντας την ποσότητα του αλευριού σε 1-2 κουταλιές της

λιπομέτρηση

Λιπομέτρηση, ένας πολύτιμος σύμμαχος

Η λιπομέτρηση ή αλλιώς ανάλυση σύστασης σώματος είναι ένα μέσο αξιολόγησης της υγείας και της φυσικής κατάστασης που μας προσφέρει εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες. Ένα από τα ερωτήματα που πιθανόν να απασχολούν κάποιον κατά την επίσκεψη του σε ένα διαιτολογικό γραφείο είναι το γιατί να κάνει λιπομέτρηση. Σε κάποιους μάλιστα φαίνεται μια άχαρη και άβολη διαδικασία.

σούπα βελουτέ με γλυκοπατάτα

Σούπα βελουτέ με γλυκοπατάτα

Η σούπα βελουτέ με γλυκοπατάτα είναι μια εξαιρετική χειμωνιάτικη πρόταση που θα σας ζεστάνει και θα σας θρέψει ταυτόχρονα. Οι σούπες βελουτέ είναι όνομα και πράγμα! Μας προσφέρουν μια βελούδινη και απαλή υφή και αυτός είναι και ο λόγος που η δημοφιλία τους είναι μεγάλη παντού. Είναι εύκολες στην ετοιμασία και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι

Χασιμότο και διατροφή

Χασιμότο και διατροφή

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto) αποτελεί μία από τις συχνότερες νόσους του θυροειδούς αδένα και την πιο συχνή αυτοάνοση πάθηση. Ειδικότερα στην χώρα μας, υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό περίπου 10% του πληθυσμού νοσεί από την συγκεκριμένη πάθηση με τις γυναίκες να υπερτερούν σε αριθμό. Τι ακριβώς είναι η Χασιμότο Στην συγκεκριμένη πάθηση, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται

Scroll to Top