Τα μπιφτέκια σόγιας είναι ιδανική επιλογή τόσο για τα άτομα που αποφεύγουν το κρέας όσο και για εκείνους που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό .
Η σόγια είναι ένα ψυχανθές φυτό πλούσιο σε πρωτεΐνη. Το γεγονός ότι περιέχει λυσίνη (ένα απαραίτητο αμινοξύ που συνήθως δεν έχουν οι φυτικές τροφές) την καθιστά την κύρια επιλογή ως υποκατάστατο του κρέατος και γενικώς της ζωικής πρωτεΐνης.
Μάλιστα, η περιεκτικότητα της σόγιας σε πρωτεΐνη είναι παρόμοια με αυτή των οσπρίων. Επίσης, είναι πλούσια σε ω3 και ω6 λιπαρά οξέα, απαραίτητα για την σωστή καρδιαγγειακή λειτουργία.
Μπορείτε να συνδυάσετε τα μπιφτέκια σόγιας με φρέσκα πολύχρωμα λαχανικά και να αποτελέσουν ένα ελαφρύ γεύμα. Εναλλακτικά, σε αραβικές πίτες ή σάντουιτς. Θα είναι μια εξαιρετικά νόστιμη και υγιεινή επιλογή για σνακ στο σχολείο, την δουλειά αλλά και σε μια εκδρομή.
Υλικά για 7 μπιφτέκια σόγιας
- 200 γραμμάρια κιμάς σόγιας
- 1 – 2 κουταλιές της σούπας βρώμη (κουάκερ)
- 1 μικρό καρότο
- 1 μικρή πιπεριά πράσινη
- 1 μικρή πιπεριά κόκκινη
- 1 μικρή ντομάτα
- 1 μικρό κρεμμύδι ξερό
- Δυόσμος
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζετε τον κιμά σόγιας για 20 λεπτά και σουρώνετε.
Τρίβετε σ’έναν τρίφτη την ντομάτα, το καρότο, τις πιπεριές και το κρεμμύδι και τα προσθέτετε στον κιμά. Κατόπιν ψιλοκόβετε και προσθέτετε και τον δυόσμο ή όποιο άλλο μυρωδικό σας αρέσει.
Προσθέτετε τη μία κουταλιά κουάκερ και αν χρειαστεί και τη δεύτερη (αναλόγως με το πόσο υγρά είναι) και αλατοπιπερώνετε.
Ψήνετε σε αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και από τις δυο πλευρές. Εναλλακτικά τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά
Μπορείτε να τα καταναλώσετε φρεσκοψημένα ή να τα διατηρήσετε στην ψύξη για 2 ημέρες. Μπορείτε επίσης να τα συντηρήσετε στην κατάψυξη έως 3 μήνες.
Extra tip
Προσοχή στην ποσότητα κατανάλωσης της σόγιας σε βρέφη και εγκύους εξαιτίας των φυτόοιστρογόνων που περιέχει. Μην ξεχνάτε να επιλέγετε πάντα βιολογική σόγια.