Συνταγή για ρεβυθοκεφτέδες πλούσιους σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και αμινοξέα.
Οι ρεβυθοκεφτέδες είναι για πολλούς ένας εναλλακτικός τρόπος για να καταναλώσουν τα ρεβύθια. Μαζί με τις μπάμιες, είναι τα συνήθη τρόφιμα που οι περισσότεροι απορρίπτουν και ειλικρινά δεν ξέρω το γιατί. Εμένα είναι από τα πλέον αγαπημένα μου!
Τα ρεβύθια όπως και όλα τα όσπρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Κ και Β αλλά και μαγνήσιο. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη οπότε δεν ανεβάζουν απότομα τις τιμές του σακχάρου στο αίμα. Επίσης είναι τρόφιμο που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα πράγμα που τα καθιστά πηγή πλήρους πρωτεΐνης ισάξια με ζωικά προϊόντα όπως γάλα, κρέας κλπ!
Τα ρεβύθια καταναλώνονται κατά κόρον σε ολόκληρο τον πλανήτη αν και στην Ελλάδα έχουμε αρκετά χαμηλή κατανάλωση.
Υλικά που θα χρειαστείτε για τους ρεβυθοκεφτέδες
- 1 κιλό βρασμένα ρεβύθια
- 3-4 μεγάλα κρεμμύδια
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 5-6 φύλλα φρέσκου ψιλοκομμένου δυόσμου
- 4 -5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 μέτριο λεμόνι
- 1-2 κουταλιές του γλυκού κύμινο
- 1 κουταλιά του γλυκού πάπρικα
- 1/2 κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 2 κουταλιές του γλυκού κάρυ
- 2 κουταλιές του γλυκού ρίγανη
- 4-6 κουταλιές της σούπας νιφάδες βρώμης περασμένες στο μπλέντερ ώστε να γίνουν πούδρα
Πώς να φτιάξετε τους ρεβυθοκεφτέδες
Μουλιάζουμε τα ρεβύθια για 12-24 ώρες. Μετά το μούλιασμα, τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 35-40 λεπτά και ξαφρίζουμε τακτικά. Αλλάζουμε 1-2 φορές το νερό κατά τη διάρκεια του βρασμού.
Μαραίνουμε το κρεμμύδι για 10-15 λεπτά σε λάδι ή νερό (για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα). Κατόπιν προσθέτουμε το σκόρδο να μαραθεί για 1 λεπτό περίπου, αφού πρώτα το έχουμε πολτοποιήσει με πρέσα. Προσθέτουμε τον δύοσμο στο μείγμα σκόρδου–κρεμμυδιού αφού τον έχουμε πλύνει και ψιλοκόψει.
Όταν έχουν βράσει τα ρεβύθια κρατάμε λίγο από το νερό, τα σουρώνουμε, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και ξεκινάμε να τα πολτοποιήσουμε. Αυτό το κάνουμε είτε με ραβδομπλέντερ, είτε λίγα-λίγα σε ένα δυνατό μούλτι. Προσθέτουμε λίγο νερό.
Προσθέτουμε αλάτι και λεμόνι στο μείγμα ρεβυθιών και συμπληρώνουμε όπου χρειάζεται. Επίσης, προσθέτουμε στο μείγμα των πολτοποιημένων ρεβυθιών το μείγμα κρεμμύδι με σκόρδο και ανακατεύουμε καλά. Στην συνέχεια, προσθέτουμε την βρώμη που έχουμε αλέσει και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε και παραπάνω βρώμη εάν είναι πολύ υγρό το μείγμα μας. Τέλος, προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας και ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει και να ενωθούν οι μυρωδιές για 3-4 ώρες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ξεκινάμε να πλάθουμε τους ρεβυθοκεφτέδες μας.
Τους τοποθετούμε σε λαδόκολλα, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο από πάνω και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα για 20-25 λεπτά.
Extra tip
Σερβίρουμε τους ρεβυθοκεφτέδες με σαλάτα ή σε αραβική πίτα ή με βρασμένο καστανό ρύζι.