ΥΛΙΚΑ :
- 2 κιλά κόκκαλα μοσχαρίσια
- 4 – 5 ξερά κρεμμύδια
- 3 – 4 μεγάλα βιολογικά καρότα
- 3 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες
- 1 μικρή σελινόριζα, καθαρισμένη και κομμένη στα τέσσερα
- 2 μέτρια πράσα, χοντροκομμένα
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ολόκληρο
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 κ.γλ. κόκκους μπαχάρι μερικά καρφάκια γαρίφαλο
- 1 μοσχοκάρυδο, σπασμένο (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
- Βάζετε όλα τα κόκαλα σε μια μεγάλη λεκάνη με άφθονο κρύο νερό και τα αφήνετε για 1/2 ώρα ώστε να μουσκέψουν.
- Μετά, τα πλένετε και τα βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα.Τα καλύπτετε με σχεδόν 5 λίτρα νερό και προσθέτετε τα αρωματικά.
- Ζεσταίνετε το νερό σε δυνατή φωτιά και, μόλις κοχλάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά, μισοσκεπάζετε και σιγοβράζετε για περίπου 5 ώρες, ξαφρίζοντας για όσο διάστημα ανεβαίνει αφρός στην επιφάνεια. Αν η στάθμη του νερού κατέβει πολύ, την αναπληρώνετε με νέο νερό που να καλύπτει τα υλικά.
- Σουρώνετε το ζωμό σε μεγάλη λεκάνη και τον αφήνετε να κρυώσει.
- Μετά τον βάζετε για 24 ώρες στο ψυγείο. Με ένα κουτάλι αφαιρείτε το στερεοποιημένο λίπος στην επιφάνεια κι έτσι μένει ο ζωμός, πηχτός και ημιδιαφανής σαν ζελέ. Τον χρησιμοποιείτε αμέσως ή τον διατηρείτε στην κατάψυξη, μοιρασμένο σε νάιλον σακουλάκια τροφίμων.