ΡΟΦΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ

ΡΟΦΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ

ΥΛΙΚΑ :

  • 2 κιλά κόκκαλα μοσχαρίσια
  • 4 – 5 ξερά κρεμμύδια
  • 3 – 4 μεγάλα βιολογικά καρότα
  • 3 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες
  • 1 μικρή σελινόριζα, καθαρισμένη και κομμένη στα τέσσερα
  • 2 μέτρια πράσα, χοντροκομμένα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ολόκληρο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 κ.γλ. κόκκους μπαχάρι μερικά καρφάκια γαρίφαλο
  • 1 μοσχοκάρυδο, σπασμένο (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Βάζετε όλα τα κόκαλα σε μια μεγάλη λεκάνη με άφθονο κρύο νερό και τα αφήνετε για 1/2 ώρα ώστε να μουσκέψουν.
  • Μετά, τα πλένετε και τα βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα.Τα καλύπτετε με σχεδόν 5 λίτρα νερό και προσθέτετε τα αρωματικά.
  • Ζεσταίνετε το νερό σε δυνατή φωτιά και, μόλις κοχλάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά, μισοσκεπάζετε και σιγοβράζετε για περίπου 5 ώρες, ξαφρίζοντας για όσο διάστημα ανεβαίνει αφρός στην επιφάνεια. Αν η στάθμη του νερού κατέβει πολύ, την αναπληρώνετε με νέο νερό που να καλύπτει τα υλικά.
  • Σουρώνετε το ζωμό σε μεγάλη λεκάνη και τον αφήνετε να κρυώσει.
  • Μετά τον βάζετε για 24 ώρες στο ψυγείο. Με ένα κουτάλι αφαιρείτε το στερεοποιημένο λίπος στην επιφάνεια κι έτσι μένει ο ζωμός, πηχτός και ημιδιαφανής σαν ζελέ. Τον χρησιμοποιείτε αμέσως ή τον διατηρείτε στην κατάψυξη, μοιρασμένο σε νάιλον σακουλάκια τροφίμων.


Κοινοποιήστε:

Διαβάστε ακόμα

Σχετικές συνταγές

Ταλιατέλες με κρεμώδη σάλτσα από κουνουπίδι

ΥΛΙΚΑ ( για 4 μερίδες ) : 500 γρ. ταλιατέλες 1 μέτριο κουνουπίδι 2 κ.σ. μουστάρδα απαλή 2 κ.σ. τριμμένο αποξηραμένο κρεμμύδι 40 γρ. διατροφική μαγιά ή παρμεζάνα 4 κ.σ. ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι χυμό από μισό λεμόνι ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Πλένετε το κουνουπίδι καλά, το καθαρίζετε και κρατάτε μόνο τα μπουκετάκια . Βράζετε σε αλατισμένο νερό για

Χούμους από ξηρούς καρπούς

Χούμους από ξηρούς καρπούς

ΥΛΙΚΑ : 1 ½ κούπας ανάλατα κάσιους ή μακαντέμια 1/3 κούπας νερό 1 κ.γ. πάπρικα 1 πιπεριά φλωρίνης αλάτι πιπέρι 1 μικρή σκελίδα σκόρδο ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ μέχρι να πάρετε ένα ελαφρύ κρεμώδες μείγμα.  

Γιαούρτι με ταχίνι και κακάο

Γιαούρτι με ταχίνι και κακάο

ΥΛΙΚΑ : 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% 1 κ.σ. ταχίνι με κακάο 1 κ.γ. λιναρόσπορο 3 – 4 φέτες πορτοκαλιού ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και σερβίρετε σε ένα μπολ.  

Σιμιγδαλόκρεμα

Σιμιγδαλόκρεμα

Υλικά που θα χρειαστείτε Εκτέλεση Τοποθετούμε το γάλα μαζί με το μέλι σε κατσαρόλα να ζεσταθούν και σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Μόλις αρχίζει να πήζει η κρέμα αποσύρω από την φωτιά και προσθέτω την κανέλλα και την βανίλια. Extra tip

Κύλιση στην κορυφή