διαλειμματική νηστεία

Διαλειμματική νηστεία, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα νέο σχετικά μοτίβο διατροφής το οποίο έχει κερδίσει ιδιαίτερο έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Όταν μιλάμε για την διαλειματική νηστεία εννοούμε την αποχή ή τον περιορισμό κατανάλωσης ποτών και τροφών, για κάποιες ώρες ή ημέρες. Υπάρχουν διάφοροι τύποι της καθένας με διαφορά χαρακτηριστικά.

Είδη της διαλλειματικης νηστείας

Διαλειμματική νηστεία 16.8

Ο πιο γνωστος τύπος είναι ο 16.8 ο οποιος αναφέρεται σε κανονικη κατανάλωση τροφής για 8 ώρες και τις υπόλοιπες ώρες κατανάλωση νερού και ποτών χωρίς θερμίδες.

Εναλλασόμενη νηστεία

Λιγότερο διαδεδομένος τύπος είναι η εναλλασόμενη νηστεία.Υπάρχουν μέρες με ελεύθερη κατανάλωση τροφής που εναλλάσονται μερα-παραμέρα με πλήρη αποχή από γεύματα και ποτά με θερμίδες.

Νηστεία 5.2

Ο τελευταίος τύπος είναι ο 5.2.

Εδώ υπάρχει το σχήμα 5 ημερών ελεύθερης διατροφής με 2 μέρες νηστείας, όχι συνεχόμενες, με κάλυψη το 20-25% των αναγκών της ημέρας. Αυτό σημαίνει 400-500 θερμίδες για 2 ημέρες.

Οφέλη

Βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερίνης

Έρευνες που έχουν γίνει τόσο σε ανθρώπους όσο και σε και ζώα φανερώνουν θετικές αλλαγές στα επίπεδα χοληστερίνης. Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να μειώσει τη συνολική χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και την «κακή» χοληστερόλη και να αυξήσει την «καλή».

Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου

Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μπορεί να βελτιωθεί με την διαλειμματική νηστεία μέσω του μηχανισμού μείωσης της αντίστασης στην ινσουλίνη που με την σειρά του μειώνει το επίπεδο τόσο του σακχάρου νηστείας όσο και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε άνδρες άνω των 18 που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2, φάνηκε ότι η διαλειμματική νηστεία έδινε εναλλακτική λύση θεραπευτικής προσέγγισης ώστε να αποφευχθεί η ινσουλινοθεραπεία.

Αλλαγές στη σύσταση του σώματος

Έχουν γίνει διεξοδικές μελέτες για την αλλαγή στο σωματικό βάρος αλλά και την σύνθεση του σώματος.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η διαλειμματική νηστεία για 8 εβδομάδες μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους από 3-7% του σωματικού βάρους, αλλά και απώλεια λίπους. Το μοτίβο 14:10 (φαγητό στη διάρκεια 10 ωρών και νηστεία για 14 ώρες) μπορεί να επηρεάσει τους παράγοντες κινδύνου του μεταβολικού συνδρόμου, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της περιμέτρου της μέσης, του ποσοστού σωματικού λίπους και του σπλαχνικού λίπους.

Μπορεί έτσι να συμβάλει στην πρόληψη των παραγόντων κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου

Άλλα οφέλη για την υγεία

Ανασκόπηση του 2015 για 2.650 ενήλικες γυναίκες έδειξε ότι η μείωση της πρόσληψης θερμίδων τα βράδια και η νηστεία για μεγαλύτερες περιόδους τη νύχτα, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και άλλων φλεγμονωδών παθήσεων.

Έρευνα παρατήρησης διάρκειας 16 ετών που συμπεριέλαβε 26.092 ενήλικες άνδρες διαπίστωσε ότι η μείωση του φαγητού αργά το βράδυ μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Άλλοι τομείς υγείας στους οποίους διερευνάται η διαλειμματική νηστεία περιλαμβάνουν τη μακροζωία και νευροεκφυλιστικές καταστάσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον.

Σε ποιούς απευθύνεται

Δεν συνιστάται καθόλου να ξεκινήσει κάποιος διαλλειματική νηστεία μόνος του.

Υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί για άτομα που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα με την υγεία τους. Ανάλογες καταστάσεις αποτελούν τα άτομα που:

  • πάσχουν από Διαβήτη
  • πάσχουν από διατροφικές διαταραχές που περιλαμβάνουν ανθυγιεινό αυτοπεριορισμό (ανορεξία ή νευρική βουλιμία)
  • κάνουν ρήση φαρμάκων που απαιτούν λήψη τροφής
  • βρίσκονται σε ενεργό στάδιο ανάπτυξης όπως τα παιδιά και οι έφηβοι
  • διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλάζουν

Συνεργαστείτε μαζί μας

Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα και να ξεκινήσετε μια διαλειμματική νηστεία;

Το γραφείο μας μπορεί να σας υποστηρίξει με διαδικτυακές ή δια ζώσης συνεδρίες και να σας κατευθύνει διατροφικά ώστε να πετύχετε τους στόχους σας. Επικοινωνήστε μαζί μας με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί και θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν:

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Pinterest
Δείτε ακόμα

Related Posts

σουλφοραφάνη

Σουλφοραφάνη, μια άγνωστη αλλά μαγική ουσία

Η σουλφοραφάνη ανήκει στις ουσίες που λαμβάνουμε από την διατροφή μας και δρουν προστατευτικά για διάφορες ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Βρίσκεται στα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελών και πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν συμπεράνει ότι η συχνή τους κατανάλωση βελτιώνει σημαντικά την υγεία. Οι ευεργετικές επιδράσεις τους οφείλονται

σπιτική πραλίνα φουντουκιού

Σπιτική πραλίνα φουντουκιού

Η σπιτική πραλίνα φουντουκιού είναι ένα εξαιρετικό γλύκισμα που οποιοσδήποτε μπορεί να ετοιμάσει με ευκολία στο σπίτι. Τα φουντούκια είναι ένας ιδιαίτερα ωφέλιμος καρπός που χρησιμοποιείται σε πολλές κουζίνες του κόσμου. Έχουν Ασιατική προέλευση αλλά πλέον καλλιεργούνται σε πολλές ηπείρους. Μάλιστα, προσφέρουν πολλές βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία και μάλιστα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ω3 και

γιαούρτι αμυγδάλου

Γιαούρτι αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη

Το γιαούρτι αμυγδάλου αποτελεί μια περισσότερο υγιεινή και εναλλακτική πρόταση του κλασικού γιαουρτιού που προσφέρει περισσότερη νοστιμιά. Είναι μια πρόταση που έχει μηδενική περιεκτικότητα σε λακτόζη την ίδια στιγμή που μας παρέχει ω3 λιπαρά, πρωτεΐνη, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Επιπρόσθετα, το γιαούρτι αμυγδάλου είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιλέγουν να κάνουν χορτοφαγική ή

vegan τούρτα σοκολάτα

Vegan τούρτα σοκολάτα

Συνταγή για vegan τούρτα σοκολάτα με ξηρούς καρπούς που θα αγαπήσουν όλοι ανεξαιρέτως τις διατροφικές τους προτιμήσεις! Οι τούρτες είναι ένας κλασικός και αγαπημένος γλυκός πειρασμός που συνοδεύει γιορτές και ξεχωριστές στιγμές της ζωής μας. Τι γίνεται όμως όταν έχουμε αποκλείσει τις τροφές ζωικής προέλευσης από την διατροφή μας; Η ακόλουθη συνταγή για vegan τούρτα

Διατροφικές Διαταραχές

Διατροφικές διαταραχές: Συμπτώματα και θεραπεία

Οι Διατροφικές Διαταραχές προσελκύουν όλο και μεγαλύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι είχαν αρχίσει να εμφανίζονται ήδη από  τον 17ο αιώνα.   Τι είναι οι Διατροφικές Διαταραχές Με τον όρο Διατροφικές Διαταραχές (eating disorders)  αναφερόμαστε σε σοβαρές ψυχιατρικές καταστάσεις. Χαρακτηρίζονται από υπερβολική δυσαρέσκεια για την εμφάνιση και το βάρος του σώματος καθώς

Scroll to Top