διαλειμματική νηστεία

Διαλειμματική νηστεία, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα νέο σχετικά μοτίβο διατροφής το οποίο έχει κερδίσει ιδιαίτερο έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Όταν μιλάμε για την διαλειματική νηστεία εννοούμε την αποχή ή τον περιορισμό κατανάλωσης ποτών και τροφών, για κάποιες ώρες ή ημέρες. Υπάρχουν διάφοροι τύποι της καθένας με διαφορά χαρακτηριστικά.

Είδη της διαλλειματικης νηστείας

Διαλειμματική νηστεία 16.8

Ο πιο γνωστος τύπος είναι ο 16.8 ο οποιος αναφέρεται σε κανονικη κατανάλωση τροφής για 8 ώρες και τις υπόλοιπες ώρες κατανάλωση νερού και ποτών χωρίς θερμίδες.

Εναλλασόμενη νηστεία

Λιγότερο διαδεδομένος τύπος είναι η εναλλασόμενη νηστεία.Υπάρχουν μέρες με ελεύθερη κατανάλωση τροφής που εναλλάσονται μερα-παραμέρα με πλήρη αποχή από γεύματα και ποτά με θερμίδες.

Νηστεία 5.2

Ο τελευταίος τύπος είναι ο 5.2.

Εδώ υπάρχει το σχήμα 5 ημερών ελεύθερης διατροφής με 2 μέρες νηστείας, όχι συνεχόμενες, με κάλυψη το 20-25% των αναγκών της ημέρας. Αυτό σημαίνει 400-500 θερμίδες για 2 ημέρες.

Οφέλη

Βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερίνης

Έρευνες που έχουν γίνει τόσο σε ανθρώπους όσο και σε και ζώα φανερώνουν θετικές αλλαγές στα επίπεδα χοληστερίνης. Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να μειώσει τη συνολική χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και την «κακή» χοληστερόλη και να αυξήσει την «καλή».

Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου

Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μπορεί να βελτιωθεί με την διαλειμματική νηστεία μέσω του μηχανισμού μείωσης της αντίστασης στην ινσουλίνη που με την σειρά του μειώνει το επίπεδο τόσο του σακχάρου νηστείας όσο και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε άνδρες άνω των 18 που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2, φάνηκε ότι η διαλειμματική νηστεία έδινε εναλλακτική λύση θεραπευτικής προσέγγισης ώστε να αποφευχθεί η ινσουλινοθεραπεία.

Αλλαγές στη σύσταση του σώματος

Έχουν γίνει διεξοδικές μελέτες για την αλλαγή στο σωματικό βάρος αλλά και την σύνθεση του σώματος.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η διαλειμματική νηστεία για 8 εβδομάδες μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους από 3-7% του σωματικού βάρους, αλλά και απώλεια λίπους. Το μοτίβο 14:10 (φαγητό στη διάρκεια 10 ωρών και νηστεία για 14 ώρες) μπορεί να επηρεάσει τους παράγοντες κινδύνου του μεταβολικού συνδρόμου, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της περιμέτρου της μέσης, του ποσοστού σωματικού λίπους και του σπλαχνικού λίπους.

Μπορεί έτσι να συμβάλει στην πρόληψη των παραγόντων κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου

Άλλα οφέλη για την υγεία

Ανασκόπηση του 2015 για 2.650 ενήλικες γυναίκες έδειξε ότι η μείωση της πρόσληψης θερμίδων τα βράδια και η νηστεία για μεγαλύτερες περιόδους τη νύχτα, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και άλλων φλεγμονωδών παθήσεων.

Έρευνα παρατήρησης διάρκειας 16 ετών που συμπεριέλαβε 26.092 ενήλικες άνδρες διαπίστωσε ότι η μείωση του φαγητού αργά το βράδυ μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Άλλοι τομείς υγείας στους οποίους διερευνάται η διαλειμματική νηστεία περιλαμβάνουν τη μακροζωία και νευροεκφυλιστικές καταστάσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον.

Σε ποιούς απευθύνεται

Δεν συνιστάται καθόλου να ξεκινήσει κάποιος διαλλειματική νηστεία μόνος του.

Υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί για άτομα που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα με την υγεία τους. Ανάλογες καταστάσεις αποτελούν τα άτομα που:

  • πάσχουν από Διαβήτη
  • πάσχουν από διατροφικές διαταραχές που περιλαμβάνουν ανθυγιεινό αυτοπεριορισμό (ανορεξία ή νευρική βουλιμία)
  • κάνουν ρήση φαρμάκων που απαιτούν λήψη τροφής
  • βρίσκονται σε ενεργό στάδιο ανάπτυξης όπως τα παιδιά και οι έφηβοι
  • διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλάζουν

Συνεργαστείτε μαζί μας

Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα και να ξεκινήσετε μια διαλειμματική νηστεία;

Το γραφείο μας μπορεί να σας υποστηρίξει με διαδικτυακές ή δια ζώσης συνεδρίες και να σας κατευθύνει διατροφικά ώστε να πετύχετε τους στόχους σας. Επικοινωνήστε μαζί μας με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί και θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν:

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Pinterest
Δείτε ακόμα

Related Posts

Ψυχογενής Βουλιμία

Βουλιμία, μια αθόρυβη διαταραχή πρόσληψης τροφής

Η Ψυχογενής Βουλιμία είναι μια ψυχική πάθηση που αναγνωρίστηκε επίσημα ως Διατροφική Διαταραχή το 1980 από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία. Ο συγκεκριμένος επιστημονικός οργανισμός, εκδίδει το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχιατρικών Διαταραχών, και η Βουλιμία προστέθηκε στην 3η έκδοση του. Αν και πολλοί την μπερδεύουν με την Αδηφαγική Διαταραχή, πρόκειται για δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Πολλές

Μπάρες με Κράνμπερι

Μπάρες με Κράνμπερι

Οι μπάρες με Κράνμπερι είναι ένα εξαιρετικό σνακ για όσους θέλουν να προσφέρουν στον οργανισμό τους ενέργεια. Η άσκηση βασίζεται στην καύση υδατανθράκων και ο ρόλος τους είναι σπουδαίος στην αθλητική απόδοση. Συνεπώς, η κατανάλωση τους πριν την προπόνηση βοηθά στην διατήρηση αλλά και την αύξηση των επιπέδων ενέργειας. Η συνταγή για τις μπάρες με

Κέικ χαρουπιού

Κέικ χαρουπιού χωρίς ζάχαρη

Το κέικ χαρουπιού είναι μια γευστική και εξαιρετικά υγιεινή επιλογή όταν θέλουμε να απολαύσουμε ένα γλυκό και ταυτόχρονα να προσφέρουμε στον εαυτό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, και το σίγουρο είναι ότι η γεύση του θα σας αποζημιώσει. Το χαρούπι και τα οφέλη του Η χαρουπιά ευδοκιμεί σε όλη

σπανάκι με γαρίδες

Γαρίδες με σπανάκι και πλιγούρι

Οι γαρίδες με σπανάκι είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό και πεντανόστιμο πιάτο που μαζί με το πλιγούρι δημιουργούν έναν τέλειο διατροφικό συνδυασμό. Πρόκεται για μια πανάρχαια συνταγή που προέρχεται από την περιοχή της Μεσογείου στην οποία ευδοκιμούν και τα δύο βασικά συστατικά της. Γαρίδες με σπανάκι, ένας ενεργειακός & θρεπτικός δυναμίτης Οι γαρίδες είναι μια εξαιρετική

ταμπουλέ

Ταμπουλέ

Το ταμπουλέ είναι μια εξαιρετικά δροσερή πρόταση σαλάτας που θα σας προσφέρει μια πληθώρα πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Φυλλάσεται στο ψυγείο έως και 3 ημέρες και το εντυπωσιακό είναι πως θα το βρείτε πολύ πιο εύγευστο την δεύτερη ημέρα! Αν επιθυμείτε, μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά όπως κολοκύθι και καρότο για έξτρα γεύση. Πλιγούρι, η

Scroll to Top