διαλειμματική νηστεία

Διαλειμματική νηστεία, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα νέο σχετικά μοτίβο διατροφής το οποίο έχει κερδίσει ιδιαίτερο έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Όταν μιλάμε για την διαλειματική νηστεία εννοούμε την αποχή ή τον περιορισμό κατανάλωσης ποτών και τροφών, για κάποιες ώρες ή ημέρες. Υπάρχουν διάφοροι τύποι της καθένας με διαφορά χαρακτηριστικά.

Είδη της διαλλειματικης νηστείας

Διαλειμματική νηστεία 16.8

Ο πιο γνωστος τύπος είναι ο 16.8 ο οποιος αναφέρεται σε κανονικη κατανάλωση τροφής για 8 ώρες και τις υπόλοιπες ώρες κατανάλωση νερού και ποτών χωρίς θερμίδες.

Εναλλασόμενη νηστεία

Λιγότερο διαδεδομένος τύπος είναι η εναλλασόμενη νηστεία.Υπάρχουν μέρες με ελεύθερη κατανάλωση τροφής που εναλλάσονται μερα-παραμέρα με πλήρη αποχή από γεύματα και ποτά με θερμίδες.

Νηστεία 5.2

Ο τελευταίος τύπος είναι ο 5.2.

Εδώ υπάρχει το σχήμα 5 ημερών ελεύθερης διατροφής με 2 μέρες νηστείας, όχι συνεχόμενες, με κάλυψη το 20-25% των αναγκών της ημέρας. Αυτό σημαίνει 400-500 θερμίδες για 2 ημέρες.

Οφέλη

Βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερίνης

Έρευνες που έχουν γίνει τόσο σε ανθρώπους όσο και σε και ζώα φανερώνουν θετικές αλλαγές στα επίπεδα χοληστερίνης. Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να μειώσει τη συνολική χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και την «κακή» χοληστερόλη και να αυξήσει την «καλή».

Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου

Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μπορεί να βελτιωθεί με την διαλειμματική νηστεία μέσω του μηχανισμού μείωσης της αντίστασης στην ινσουλίνη που με την σειρά του μειώνει το επίπεδο τόσο του σακχάρου νηστείας όσο και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε άνδρες άνω των 18 που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2, φάνηκε ότι η διαλειμματική νηστεία έδινε εναλλακτική λύση θεραπευτικής προσέγγισης ώστε να αποφευχθεί η ινσουλινοθεραπεία.

Αλλαγές στη σύσταση του σώματος

Έχουν γίνει διεξοδικές μελέτες για την αλλαγή στο σωματικό βάρος αλλά και την σύνθεση του σώματος.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η διαλειμματική νηστεία για 8 εβδομάδες μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους από 3-7% του σωματικού βάρους, αλλά και απώλεια λίπους. Το μοτίβο 14:10 (φαγητό στη διάρκεια 10 ωρών και νηστεία για 14 ώρες) μπορεί να επηρεάσει τους παράγοντες κινδύνου του μεταβολικού συνδρόμου, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της περιμέτρου της μέσης, του ποσοστού σωματικού λίπους και του σπλαχνικού λίπους.

Μπορεί έτσι να συμβάλει στην πρόληψη των παραγόντων κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου

Άλλα οφέλη για την υγεία

Ανασκόπηση του 2015 για 2.650 ενήλικες γυναίκες έδειξε ότι η μείωση της πρόσληψης θερμίδων τα βράδια και η νηστεία για μεγαλύτερες περιόδους τη νύχτα, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και άλλων φλεγμονωδών παθήσεων.

Έρευνα παρατήρησης διάρκειας 16 ετών που συμπεριέλαβε 26.092 ενήλικες άνδρες διαπίστωσε ότι η μείωση του φαγητού αργά το βράδυ μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Άλλοι τομείς υγείας στους οποίους διερευνάται η διαλειμματική νηστεία περιλαμβάνουν τη μακροζωία και νευροεκφυλιστικές καταστάσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον.

Σε ποιούς απευθύνεται

Δεν συνιστάται καθόλου να ξεκινήσει κάποιος διαλλειματική νηστεία μόνος του.

Υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί για άτομα που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα με την υγεία τους. Ανάλογες καταστάσεις αποτελούν τα άτομα που:

  • πάσχουν από Διαβήτη
  • πάσχουν από διατροφικές διαταραχές που περιλαμβάνουν ανθυγιεινό αυτοπεριορισμό (ανορεξία ή νευρική βουλιμία)
  • κάνουν ρήση φαρμάκων που απαιτούν λήψη τροφής
  • βρίσκονται σε ενεργό στάδιο ανάπτυξης όπως τα παιδιά και οι έφηβοι
  • διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλάζουν

Συνεργαστείτε μαζί μας

Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα και να ξεκινήσετε μια διαλειμματική νηστεία;

Το γραφείο μας μπορεί να σας υποστηρίξει με διαδικτυακές ή δια ζώσης συνεδρίες και να σας κατευθύνει διατροφικά ώστε να πετύχετε τους στόχους σας. Επικοινωνήστε μαζί μας με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί και θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν:

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

On Key

Related Posts

χούμους από ρεβύθια

Χούμους από ρεβύθια

Το χούμους από ρεβύθια είναι ένα δημοφιλές πιάτο στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου. Αποτελείται συνήθως από πουρέ από ρεβύθια, σκόρδο, λεμόνι και ταχίνι και σερβίρεται σε συνδυασμό με διάφορα τρόφιμα όπως ψωμί πίτα, λαχανικά και κρέας. Τα ρεβύθια που χρησιμοποιούνται για το χούμους είναι όσπρια πλούσια σε πρωτεΐνες και πολύτιμες φυτικές ίνες.

μπιφτέκια λαχανικών

Μπιφτέκια λαχανικών

Τα μπιφτέκια λαχανικών είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα στοιχεία στην Ελληνική κουζίνα. Πολλοί τα αγαπάνε ιδιαίτερα την περίοδο της νηστείας, αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια εξαιρετική πρόταση και συνταγή. Είναι γρήγορα και εύκολα να φτιαχτούν και προσφέρουν μια ποικιλία από γεύσεις. Μπορούν να παρασκευάζονται με διάφορα λαχανικά όπως πράσο, πιπεριές, κολοκυθάκια

διαλειμματική νηστεία

Διαλειμματική νηστεία, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα νέο σχετικά μοτίβο διατροφής το οποίο έχει κερδίσει ιδιαίτερο έδαφος τα τελευταία χρόνια. Όταν μιλάμε για την διαλειματική νηστεία εννοούμε την αποχή ή τον περιορισμό κατανάλωσης ποτών και τροφών, για κάποιες ώρες ή ημέρες. Υπάρχουν διάφοροι τύποι της καθένας με διαφορά χαρακτηριστικά. Είδη της διαλλειματικης νηστείας Διαλειμματική νηστεία 16.8 Ο

σπιτικό παγωτό μπανάνα

Σπιτικό παγωτό μπανάνα

Το σπιτικό παγωτό μπανάνα έχει φανατικούς φίλους που παραδέχονται πως το καταναλώνουν χειμώνα-καλοκαίρι ανεξαρτήτως θερμοκρασίας! Τα παιδιά τρελαίνονται γι’αυτό και μετρούν τις ημέρες μέχρι την εποχή που θα τους επιτραπεί να το καταναλώσουν. Οπότε για όλο αυτό το κοινό και για όλους τους υπόλοιπους ετοίμασα μια συνταγή, η οποία όχι μόνο είναι θρεπτική και υγιεινή

κρέμα με αμάρανθο

Κρέμα με αμάρανθο και χαρουπάλευρο

Η συγκεκριμένη κρέμα με αμάρανθο αποτελεί μια από τις αγαπημένες μου επιλογές για πρωινό αλλά και για βραδινό. Θεωρώ ότι είναι ένα υπέροχο comfort food καθώς η απαλή υφή της και η γλυκιά γεύση της (χωρίς να περιέχει ίχνος ζάχαρης) μας χαλαρώνει, μας ζεσταίνει και μας αποφορτίζει από μια δύσκολη ημέρα. Αν κρίνω δε από

Scroll to Top