Φρούτα ή χυμούς;

Ακούμε συχνά σήμερα να τίθεται το δίλημμα “Να φάω ένα φρούτο ή να πιώ ένα ποτήρι χυμό;” ή  “Στο παιδί μου δεν αρέσουν τα φρούτα αλλά λατρεύει τους χυμούς”. Ποιά είναι τελικά η καλύτερη επιλογή;

Αρχικά θα δούμε τι μας προσφέρουν τα φρούτα και γιατί οι επιστήμονες διατροφής επιμένουν στην καθημερινή κατανάλωση τους.

Πλούσια σε φυτικές ίνες

Τα φρούτα είναι μια ομάδα υψηλής διατροφικής αξίας καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι υδατάνθρακες με την ικανότητα να μας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα:

  • βοηθούν καθοριστικά στην λειτουργία του εντέρου
  • μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη και υπερχοληστερολαιμίας
  • μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων

Επιπρόσθετα, περιέχουν πληθώρα βιταμινών, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών ουσιών που είναι απαραίτητες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες δεν παράγονται από τον οργανισμό αλλά ούτε και αποθηκεύονται για μελλοντική χρήση. Συνεπώς, η καθημερινή πρόσληψή τους είναι καθοριστικής σημασίας.

Τι γίνεται όμως με τους χυμούς;

Εξ’αρχής να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν μιλάμε για χυμούς εννοούμε τους φυσικούς χυμούς, ιδανικά φρεσκοστιμένους από φρούτα εποχής. Όχι τα φρουτοποτά ή τα νέκταρ που υπάρχουν σε τεράστια ποικιλία στην αγορά και περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και συντηρητικών και μπερδεύουν τον καταναλωτή.

Οι φυσικοί χυμοί λοιπόν σαφώς υπερτερούν σε σχέση με τους τυποποιημένους του εμπορίου. Έχουν όμως κάποιες βασικές διαφορές σε σχέση με την κατανάλωση των αυτούσιων φρέσκων φρούτων.

Μειωμένες φυτικές ίνες

Οι φυσικοί χυμοί έχουν σημαντικά μειωμένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Ειδικά αν μιλάμε για τους λεγόμενους σουρωμένους χυμούς.

Σε συνδυασμό με την υψηλή τους περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα, αυξάνουν πολύ γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Το αποτέλεσμα είναι να ανεβαίνουν αρκετά ψηλά οι τιμές του σακχάρου.

Περισσότερες θερμίδες

Για να καταναλώσουμε ένα ποτήρι χυμό, απαιτούνται 3 ή 4 φρούτα, ανάλογα με το μέγεθος τους.

Στην πράξη, προσλαμβάνουμε τριπλάσιες ή και περισσότερες θερμίδες προκειμένου να γεμίσουμε ένα ποτήρι με χυμό.

Απώλεια αντιοξειδωτικών ουσιών

Η επαφή των αντιοξειδωτικών ουσιών με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας, δρά οξειδωτικά. Αυτό σημαίνει ότι όσο ο χυμός παραμένει στο ποτήρι, οι αντιοξειδωτικές ουσίες καταστρέφονται και χάνονται.

Η απώλεια αντιοξειδωτικών ουσιών συνεπάγεται την αύξηση του οξειδωτικού στρες και κατά συνέπεια την πρόωρη γήρανση του οργανισμού μας. 

Τι συμπεραίνουμε

Θα λέγαμε πως η ιδανική επιλογή είναι να καταναλώσουμε ένα φρέσκο φρούτο σε σύγκριση με ένα ποτήρι φυσικό χυμό.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να δαιμονοποιούμε την κατανάλωση φυσικών χυμών σε περίπτωση που εμείς ή το παιδί μας δεν μπορούμε να καταναλώσουμε ολόκληρα φρούτα. Θα πρέπει όμως να δίνουμε μεγάλη προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνουμε.

Επίσης, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τα φρούτα πάντα μαζί με μια πρωτεϊνική τροφή όπως:

  • ανάλατους ξηρούς καρπούς
  • 1 φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών
  • Λίγο γιαούρτι

Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνουμε την τήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα χαμηλά.

Μια έξυπνη λύση είναι η κατανάλωση Smoothies στα οποία χρησιμοποιείται συνήθως ολόκληρη η σάρκα του φρούτου και σε συνδυασμό με κάποιο πρωτεϊνικό συστατικό, αποτελούν ένα πλήρες γεύμα!

Αγγελοπούλου Μπάρμπαρα!

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Pinterest
Δείτε ακόμα

Related Posts

Σιμιγδαλόκρεμα

Σιμιγδαλόκρεμα

Υλικά που θα χρειαστείτε Εκτέλεση Τοποθετούμε το γάλα μαζί με το μέλι σε κατσαρόλα να ζεσταθούν και σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Μόλις αρχίζει να πήζει η κρέμα αποσύρω από την φωτιά και προσθέτω την κανέλλα και την βανίλια. Extra tip

brownies

Πρωτεϊνικό Brownie σοκολάτας

Υλικά που θα χρειαστείτε Εκτέλεση Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ εκτός από το φιστικοβούτυρο κ τα chips σοκολάτας. Μεταφέρουμε σε γυάλινο μπολάκι ή σε πλαστικό ιδανικό για φούρνο μικροκυμάτων και γαρνίρουμε με τα chips σοκολάτας. Ψήνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 ½ με 2 λεπτά. Γαρνίρουμε με το φιστικοβούτυρο και απολαμβάνουμε.

Flatbread

Πρωτεϊνικό Flatbread

Υλικά που θα χρειαστείτε Εκτέλεση Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ. Απλώνουμε το μίγμα σε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180 για 5-30 λεπτά στον αέρα. Χωρίζουμε την πίτα σε 2 τμχ. και γεμίζουμε με υλικά της επιλογής μας.

Σπιτική πίτα για σουβλάκι

Σπιτική πίτα για σουβλάκι

Υλικά που θα χρειαστείτε Εκτέλεση Ανακατεύουμε την ξηρή μαγιά με το αλεύρι και την ζάχαρη σε ένα μπολ. Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό και μετά το ρίχνουμε και αυτό στο μπολ με το αλεύρι ζυμώνοντας ,μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη 1 ώρα σκεπασμένη να ξεκουραστεί και

Καριόκες χωρίς Ζάχαρη

Καριόκες χωρίς ζάχαρη

Υλικά που θα χρειαστείτε Εκτέλεση Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη. Πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια. Λιώνουμε την κουβερτούρα και βουτάμε τα μπαλάκια μέσα ένα ένα. Συντηρούμε στο ψυγείο.

Κύλιση στην κορυφή