Φρούτα ή χυμούς;

Ακούμε συχνά σήμερα να τίθεται το δίλημμα “Να φάω ένα φρούτο ή να πιώ ένα ποτήρι χυμό;” ή  “Στο παιδί μου δεν αρέσουν τα φρούτα αλλά λατρεύει τους χυμούς”. Ποιά είναι τελικά η καλύτερη επιλογή;

Αρχικά θα δούμε τι μας προσφέρουν τα φρούτα και γιατί οι επιστήμονες διατροφής επιμένουν στην καθημερινή κατανάλωση τους.

Πλούσια σε φυτικές ίνες

Τα φρούτα είναι μια ομάδα υψηλής διατροφικής αξίας καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι υδατάνθρακες με την ικανότητα να μας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα:

  • βοηθούν καθοριστικά στην λειτουργία του εντέρου
  • μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη και υπερχοληστερολαιμίας
  • μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων

Επιπρόσθετα, περιέχουν πληθώρα βιταμινών, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών ουσιών που είναι απαραίτητες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες δεν παράγονται από τον οργανισμό αλλά ούτε και αποθηκεύονται για μελλοντική χρήση. Συνεπώς, η καθημερινή πρόσληψή τους είναι καθοριστικής σημασίας.

Τι γίνεται όμως με τους χυμούς;

Εξ’αρχής να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν μιλάμε για χυμούς εννοούμε τους φυσικούς χυμούς, ιδανικά φρεσκοστιμένους από φρούτα εποχής. Όχι τα φρουτοποτά ή τα νέκταρ που υπάρχουν σε τεράστια ποικιλία στην αγορά και περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και συντηρητικών και μπερδεύουν τον καταναλωτή.

Οι φυσικοί χυμοί λοιπόν σαφώς υπερτερούν σε σχέση με τους τυποποιημένους του εμπορίου. Έχουν όμως κάποιες βασικές διαφορές σε σχέση με την κατανάλωση των αυτούσιων φρέσκων φρούτων.

Μειωμένες φυτικές ίνες

Οι φυσικοί χυμοί έχουν σημαντικά μειωμένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Ειδικά αν μιλάμε για τους λεγόμενους σουρωμένους χυμούς.

Σε συνδυασμό με την υψηλή τους περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα, αυξάνουν πολύ γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Το αποτέλεσμα είναι να ανεβαίνουν αρκετά ψηλά οι τιμές του σακχάρου.

Περισσότερες θερμίδες

Για να καταναλώσουμε ένα ποτήρι χυμό, απαιτούνται 3 ή 4 φρούτα, ανάλογα με το μέγεθος τους.

Στην πράξη, προσλαμβάνουμε τριπλάσιες ή και περισσότερες θερμίδες προκειμένου να γεμίσουμε ένα ποτήρι με χυμό.

Απώλεια αντιοξειδωτικών ουσιών

Η επαφή των αντιοξειδωτικών ουσιών με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας, δρά οξειδωτικά. Αυτό σημαίνει ότι όσο ο χυμός παραμένει στο ποτήρι, οι αντιοξειδωτικές ουσίες καταστρέφονται και χάνονται.

Η απώλεια αντιοξειδωτικών ουσιών συνεπάγεται την αύξηση του οξειδωτικού στρες και κατά συνέπεια την πρόωρη γήρανση του οργανισμού μας. 

Τι συμπεραίνουμε

Θα λέγαμε πως η ιδανική επιλογή είναι να καταναλώσουμε ένα φρέσκο φρούτο σε σύγκριση με ένα ποτήρι φυσικό χυμό.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να δαιμονοποιούμε την κατανάλωση φυσικών χυμών σε περίπτωση που εμείς ή το παιδί μας δεν μπορούμε να καταναλώσουμε ολόκληρα φρούτα. Θα πρέπει όμως να δίνουμε μεγάλη προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνουμε.

Επίσης, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τα φρούτα πάντα μαζί με μια πρωτεϊνική τροφή όπως:

  • ανάλατους ξηρούς καρπούς
  • 1 φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών
  • Λίγο γιαούρτι

Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνουμε την τήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα χαμηλά.

Μια έξυπνη λύση είναι η κατανάλωση Smoothies στα οποία χρησιμοποιείται συνήθως ολόκληρη η σάρκα του φρούτου και σε συνδυασμό με κάποιο πρωτεϊνικό συστατικό, αποτελούν ένα πλήρες γεύμα!

Αγγελοπούλου Μπάρμπαρα!

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

μπάρες με μπανάνα και σοκολάτα

Μπάρες με μπανάνα και σοκολάτα

Οι μπάρες με μπανάνα και σοκολάτα είναι ένα υπέροχο και εύκολο στην ετοιμασία γλυκό σνακ. Οι μπανάνες είναι αγαπημένο φρούτο σε μικρούς και μεγάλους που περιέχουν πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Κάνουν καλό στην καρδιά, βοηθούν στην πέψη και μας χαρίζουν ενέργεια. Η σοκολάτα από την άλλη, λατρεύεται από τους πάντες, και αν καταναλωθεί με

διατροφογενετική

Εξατομικευμένη διατροφή & Διατροφογενετική

Είμαστε μοναδικοί, το ίδιο και το DNA μας! Το ανθρώπινο DNA είναι κατά 99,9% ταυτόσημο από άτομο σε άτομο.  Ωστόσο, υπάρχουν μικρές παραλλαγές που καθιστούν τον καθένα μας μοναδικό. Το DNA Test είναι η ανάλυση των γενετικών δεδομένων,  και πιο συγκεκριμένα των παραλλαγών αυτών που συνδέονται με μοναδικά γνωρίσματα του κάθε ατόμου. Η ανάλυση του

ψητά ρεβύθια

Ψητά ρεβύθια

Τα ψητά ρεβύθια αποτελούν μια θρεπτικότατη πρόταση που μπορείτε να ετοιμάσετε για να καλύψει την ανάγκη σας για σνακ οποιαδήποτε στιγμή. Γενικά, τα ρεβύθια ανήκουν στα όσπρια και καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο. Στην Μεσόγειο γενικότερα, είναι γνωστά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα ρεβύθια είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων ενώ ταυτόχρονα

σπιτική σοκολάτα

Σπιτική σοκολάτα

Η σπιτική σοκολάτα ίσως είναι το πιο αγαπημένο γλυκό όλων μας και ένα εξαιρετικά αγχολυτικό τρόφιμο. Έχει πρωταγωνιστήσει στις παιδικές αναμνήσεις μας μηδενός εξαιρουμένου αλλά και σε πασίγνωστες κινηματογραφικές ιστορίες και όχι μόνο. Περιέχει συστατικά που μας αυξάνουν τις ενδορφίνες και την έκκριση σεροτονίνης, ουσίες που έχουν άμεση σχέση με την αίσθηση ευτυχίας. Επιπλέον, είναι

χούμους από ρεβύθια

Χούμους από ρεβύθια

Το χούμους από ρεβύθια είναι ένα δημοφιλές πιάτο στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου. Αποτελείται συνήθως από πουρέ από ρεβύθια, σκόρδο, λεμόνι και ταχίνι και σερβίρεται σε συνδυασμό με διάφορα τρόφιμα όπως ψωμί πίτα, λαχανικά και κρέας. Τα ρεβύθια που χρησιμοποιούνται για το χούμους είναι όσπρια πλούσια σε πρωτεΐνες και πολύτιμες φυτικές ίνες.

Scroll to Top