Το συγκεκριμένο κέικ με μπανάνα και ξηρούς καρπούς είναι από τα αγαπημένα μου.
Είναι απίστευτα χορταστικό και θρεπτικό για μικρά και μεγάλα παιδιά. Πέραν του γεγονότος ότι δεν περιέχει ζάχαρη σε καμμιά μορφή (εκτός αν βάλετε μέλι στην συνταγή αντί για χουρμάδες), περιέχει πάνω από 13 προϊόντα φυτικής προέλευσης.
Αυτό φυσικά σημαίνει πως είναι ένα γλύκισμα το οποίο τονώνει και εμπλουτίζει την καλή χλωρίδα του εντέρου σε πολύ μεγάλο βαθμό χάρη στα πρεβιοτικά που περιέχει. Μας βοηθάει τόσο να ελέγχουμε την πείνα μας αλλά και να ρυθμίζουμε μακροπρόθεσμα και το βάρος μας!
Η ποικιλία δε των ξηρών καρπών και των σπόρων που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τις σταφίδες τους χουρμάδες και την μπανάνα, μας παρέχουν αρκετές φυτικές ίνες ώστε να ρυθμιστεί αποτελεσματικά η λειτουργία του εντέρου.
Καταναλώστε το ως πρωινό μαζί με κάποιο φρούτο ή με κάποιο ρόφημα όπως πχ γάλα αμυγδάλου, σαν σνακ στην δουλειά είτε ακόμη και σαν γλυκάκι για τις απογευματινές λιγούρες!
Υλικά για το κέικ με μπανάνα
- 2 μπανάνες
- 1/2 φλιτζάνι αλεύρι αμυγδάλου (εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής
- 1/2 φλιτζάνι αλεύρι ντίνκελ (εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής)
- Κανέλα
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 2 αυγά
- 1 φλιτζάνι γάλα της επιλογής σας (εγώ έβαλα κατσικίσιο)
- 2-3 κουταλιές της σούπας σταφίδες
- 1/2 κουταλιά του γλυκού βανίλια
- 1 κουταλιά της σούπας καρύδα τριμμένη
- 1 μικρή χούφτα από ό,τι ξηρό καρπό η σπόρο θέλετε
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
- 3-4 χουρμάδες αλεσμένους ή 2 κουταλιές της σούπας μέλι
Πώς να φτιάξετε το κέικ με μπανάνα
Μουλιάζουμε τους χουρμάδες σε ένα μπολάκι με ζεστό νερό για 10 λεπτά ώστε να μπορούν να ξεφλουδιστούν. Τους χτυπάμε στο μούλτι ώστε να πάρουμε μια κολλώδη πάστα.
Λιώνουμε τις μπανάνες με ένα πιρούνι και ανακατεύουμε μαζί με τα αυγά, το ελαιόλαδο και το γάλα με ένα σύρμα ώστε να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε σιγά σιγά όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να πάρουμε έναν παχύρευστο χυλό.
Τοποθετούμε σε φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 1 ώρα περίπου.
Καλή απόλαυση!