Ozempic

Ozempic και κατάχρηση

Το Ozempic είναι ένα σκεύασμα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον χιλιάδων ανθρώπων παγκοσμίως αλλά και στην χώρα μας.

Η παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας συνεχίζει την αμείλικτη προέλασή της, πλήττοντας σήμερα περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Θεωρείται κύριο πρόβλημα δημόσιας υγείας και κατατάσσεται ως ο πέμπτος σημαντικότερος λόγος θανάτων παγκοσμίως.

Η παχυσαρκία οδηγεί σε χρόνιες και σοβαρές ασθένειες, συνεπώς η αντιμετώπιση της είναι ζωτικής σημασίας. Για να αντιμετωπιστεί, απαιτείται ένας συνδυασμός σωστής διατροφής, φαρμακολογικών παραγόντων και αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Κάπου εδώ όμως, αρχίζει η παρερμηνεία και η κατάχρηση και το Ozempic εμπλέκεται πλέον σοβαρά σε αυτήν.

Τι είναι το Ozempic

Το Ozempic αποτελεί ένα συνταγογραφούμενο σκεύασμα που προέρχεται από μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αγωνιστές πεπτιδίου-1 τύπου γλυκαγόνης (GLP-1).

Αρχικά σχεδιάστηκε για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 και την μείωση του κινδύνου σοβαρών καρδιαγγειακών συμβατών. Πρόσφατα μάλιστα, εγκρίθηκε και για την χρόνια διαχείριση βάρους από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Τον τελευταίο καιρό όμως έχει γίνει το επίκεντρο της προσοχής ως μια γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους. Ωστόσο, η χορήγηση του για αυτόν τον σκοπό εγείρει σοβαρά ερωτήματα και ανησυχίες.

Η δραστική ουσία του Ozempic, ονομάζεται Σεμαγλουτίδη και μπορεί να βελτιώσει τον γλυκαιμικό έλεγχο, να διεγείρει τον κορεσμό και να καταστείλει την όρεξη. Δρα βοηθώντας το πάγκρεας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη, αρχικά μειώνοντας την ποσότητα ζάχαρης που παράγει το συκώτι και ύστερα επιβραδύνοντας το ρυθμό με τον οποίο η τροφή περνά μέσα από το σώμα.

Με αυτόν τον τρόπο, το αίσθημα του κορεσμού διαρκεί περισσότερο. Αυτό βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στην απώλεια βάρους και στην μείωση του κινδύνου μείζονος καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Σε ποιους απευθύνεται και προτείνεται το Ozempic

Η Σεμαγλουτίδη απευθύνεται και προτείνεται σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ή αντίσταση στην ινσουλίνη, σε άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος ≥30 kg/m2 καθώς και σε άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος ≥27 kg/m2 παρουσία συννοσηροτήτων που σχετίζονται με το βάρος.

Το Ozempic ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιείται αν υπάρχει πολλαπλή ενδοκρινική νεοπλασία τύπου 2 (όγκοι στουςαδένες) ή προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς.

Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από παιδιά κάτω των 18 ετών, από ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, από ασθενείς με προβλήματα με το πάγκρεας ή τα νεφρά καθώς και από άτομα με αλλεργία στη σεμαγλουτίδη.

Ozempic και εγκυμοσύνη

Σε περίπτωση που κάποια γυναίκα σχεδιάζει να μείνει έγκυος ή είναι έγκυος, πρέπει να ενημερώσει άμεσα τον γιατρό της.

Δεν είναι γνωστό εάν το Ozempic θα βλάψει το έμβρυο και η χρήση του θα πρέπει να διακόπτεται τουλάχιστον 2 μήνες πριν μείνει έγκυος.

Γενικά, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, ένα υγιές βάρος και ο έλεγχος του σακχαρώδη διαβήτη είναι ιδιάζουσας σημασίας. Όμως, ακόμα κι αν είναι μια μέλλουσα μαμά υπέρβαρη, η απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να βλάψει το αγέννητο μωρό.

Ozempic και θηλασμός

Σε περίπτωση που κάποια γυναίκα θηλάζει, πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό της.

Δεν είναι γνωστό εάν το Ozempic απεκκρίνεται στο μητρικό γάλα. Ο επιβλέπων ιατρός είναι ο κατάλληλος επιστήμονας για να δώσει κατευθύνσεις σε μια νέα μητέρα για την χρήση του φαρμάκου.

Πιθανές παρενέργειες της Σεμαγλουτίδης

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες του Ozempic που έχουν καταγραφεί έως τώρα είναι τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (σε άτομα με διαβήτη τύπου 2), γαστρεντερικές διαταραχές, απώλεια όρεξης καθώς και πονοκέφαλος, ζάλη ή κόπωση.

Υπάρχουν όμως και σπανιότερες παρενέργειες όπως αλλεργικές αντιδράσεις, ασυνήθιστες αλλαγές διάθεσης καθώς και ταχυκαρδία ή στηθάγχη. Περαιτέρω, άτομα που έχουν χρησιμοποιήσει το Ozempic έχουν εκδηλώσει:

 • Σημάδια όγκου θυρεοειδούς: Πρήξιμο, δυσκολία στην κατάποση, βραχνή φωνή, αίσθημα δύσπνοιας
 • Συμπτώματα παγκρεατίτιδας: Έντονος πόνος στο άνω μέρος του στομάχου που εξαπλώνεται στην πλάτη, ναυτία με ή χωρίς έμετο, γρήγορος καρδιακός ρυθμός
 • Προβλήματα της χοληδόχου κύστης, πόνος στο άνω στομάχι, πυρετός, κόπρανα χρώματος αργίλου, ίκτερος
 • Χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, πονοκέφαλος, πείνα, αδυναμία, εφίδρωση, σύγχυση, ευερεθιστότητα, ζάλη, γρήγορος καρδιακός ρυθμός ή αίσθημα νευρικότητας
 • Νεφρικά προβλήματα όπως πρήξιμο, ούρηση λιγότερο, αίμα στα ούρα, αίσθημα κόπωσης ή δύσπνοια
 • Συμπτώματα ειλεού (παράλυση στομάχου) όπως φούσκωμα, κράμπες ή πόνος στο στομάχι, ναυτία ή έμετος, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, απώλεια όρεξης

Καταλήγοντας για το Ozempic

Το Ozempic όπως όλα τα φάρμακα ακόμα και όταν χρησιμοποιείται για το λόγο που δημιουργήθηκε, μπορεί να επιφέρει παρενέργειες.

Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείται για απώλεια βάρους έχει αβέβαιες παρενέργειες, καθώς δεν έχει εγκριθεί για χρήση ως φάρμακο απώλειας βάρους και οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του δεν είναι καλά μελετημένες.

Επιπρόσθετα, η ταχεία απώλεια βάρους με φαρμακευτική αγωγή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκής μάζας αντί για λιπώδη ιστό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική υγεία και τον μεταβολισμό.

Ακόμη, η  χρήση φαρμάκων για την απώλεια βάρους μπορεί να δημιουργήσει ψυχολογική εξάρτηση και την ψευδαίσθηση ότι η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη για την επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Η σωστή διατροφή είναι το θεμέλιο της απώλειας βάρους

Η απώλεια βάρους πρέπει να βασίζεται σε υγιεινές, βιώσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής και όχι σε φαρμακευτικές λύσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα μακροπρόθεσμα.

Ο συνδυασμός υγιεινής διατροφής και τακτικής άσκησης αποτελεί τα θεμέλια για τη διαχείριση του βάρους και τη βελτίωση της συνολικής υγείας. Αν αναζητάτε έναν έμπειρο επιστήμονα της διατροφής για να σας καθοδηγήσει, μπορώ να σας βοηθήσω!

Είμαι επαγγελματίας Διατροφολόγος και μπορώ να σας υποστηρίξω να πετύχετε σταδιακή απώλεια βάρους μέσα από την κατάλληλη διατροφική εκπαίδευση και επιστημονική καθοδήγηση. Διατηρώ Διαιτολογικό γραφείο στο Βραχάτι Κορινθίας και οι συνεδρίες μας μπορούν να πραγματοποιούνται δια ζώσης ή διαδικτυακά σε ποιότητα High Definition.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου, θα χαρώ να σας γνωρίσω και να σας βοηθήσω να πετύχετε τους στόχους σας:

Βιβλιογραφία
 1. https://www.ozempic.com/
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34426171/
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/pmid/34942372/
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/pmid/36254579/
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9209591/
 6. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
 7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34082399/

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Pinterest
Δείτε ακόμα

Related Posts

Ozempic

Ozempic και κατάχρηση

Το Ozempic είναι ένα σκεύασμα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον χιλιάδων ανθρώπων παγκοσμίως αλλά και στην χώρα μας. Η παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας συνεχίζει την αμείλικτη προέλασή της, πλήττοντας σήμερα περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Θεωρείται κύριο πρόβλημα δημόσιας υγείας και κατατάσσεται ως ο πέμπτος σημαντικότερος λόγος θανάτων παγκοσμίως. Η παχυσαρκία οδηγεί σε χρόνιες και σοβαρές ασθένειες,

Μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη

Μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη

Η μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει την παραδοσιακή μαρμελάδα που όλοι γνωρίζουμε. Οι λατρεμένες σε όλους μας μαρμελάδες, σίγουρα μας φέρνουν εικόνες από τα παιδικά μας χρόνια όπου με ανυπομονησία περιμέναμε να μας ετοιμάσει η γιαγιά τις φέτες μας. Η γεύση ήταν φανταστική, αλλά η μαρμελάδα περιείχε πολύ ζάχαρη. Όλοι

Σοκολατένιο κέικ με παντζάρι

Το Σοκολατένιο κέικ με παντζάρι είναι το πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά κέικ που μπορείς να βρεις. Θα το αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να φάνε τα παιδιά παντζάρια. Η ετοιμασία του δεν είναι δύσκολη και η γεύση του θα σας αποζημιώσει στο έπακρο. Παντζάρι το ευεργετικό Τα παντζάρια αναφέρονται

Ψυχογενής Βουλιμία

Βουλιμία, μια αθόρυβη διαταραχή πρόσληψης τροφής

Η Ψυχογενής Βουλιμία είναι μια ψυχική πάθηση που αναγνωρίστηκε επίσημα ως Διατροφική Διαταραχή το 1980 από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία. Ο συγκεκριμένος επιστημονικός οργανισμός, εκδίδει το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχιατρικών Διαταραχών, και η Βουλιμία προστέθηκε στην 3η έκδοση του. Αν και πολλοί την μπερδεύουν με την Αδηφαγική Διαταραχή, πρόκειται για δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Πολλές

Μπάρες με Κράνμπερι

Μπάρες με Κράνμπερι

Οι μπάρες με Κράνμπερι είναι ένα εξαιρετικό σνακ για όσους θέλουν να προσφέρουν στον οργανισμό τους ενέργεια. Η άσκηση βασίζεται στην καύση υδατανθράκων και ο ρόλος τους είναι σπουδαίος στην αθλητική απόδοση. Συνεπώς, η κατανάλωση τους πριν την προπόνηση βοηθά στην διατήρηση αλλά και την αύξηση των επιπέδων ενέργειας. Η συνταγή για τις μπάρες με

Scroll to Top