Ταμπουλέ

Το ταμπουλέ είναι μια εξαιρετικά δροσερή πρόταση σαλάτας που θα σας προσφέρει μια πληθώρα πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.

Φυλλάσεται στο ψυγείο έως και 3 ημέρες και το εντυπωσιακό είναι πως θα το βρείτε πολύ πιο εύγευστο την δεύτερη ημέρα! Αν επιθυμείτε, μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά όπως κολοκύθι και καρότο για έξτρα γεύση.

Πλιγούρι, η βάση του ταμπουλέ

Το πλιγούρι, η βάση του ταμπουλέ, ανήκει στην διατροφική ομάδα των δημητριακών.

Παράγεται από επεργασία κόκκων σιταριού που αποξηραίνονται και είναι γνωστό από την αρχαιότητα ειδικά στον χώρο της Μεσογείου και της Μεσοποταμίας. Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι εξαιρετικά οικονομικό.

Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες ευεργετούν το γαστρεντερικό σύστημα, βοηθούν στην δημιουργία αισθήματος κορεσμού και στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Μέταλλα

Τα μέταλλα είναι συστατικά που ο οργανισμός χρειάζεται για την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την υγεία των οστών αλλά και των μυών. Το πλιγούρι περιέχει μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Βιταμίνες

Το πλιγούρι περιέχει βιταμίνες που είναι απαραίτητες στην διαδικασία μεταβολισμού για την παραγωγή ενέργειας όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2) και νιασίνη (Β3).

Υλικά που θα χρειαστείτε για 3 μερίδες ταμπουλέ

  • 150 γραμμάρια πλιγούρι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 μεγάλη ντομάτα
  • 1 αγγούρι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Χυμός 1 λεμονιού
  • Αλάτι, πιπέρι

Πώς να φτιάξετε το ταμπουλέ

Προσθέτουμε το πλιγούρι σε 200ml ζεστό νερό (ή ανάλογα με τις οδηγίες συσκευασίας) και το αφήνουμε να μουλιάσει για 2-3 ώρες. Στην συνέχεια, το σουρώνουμε.

Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, την ντομάτα, το κρεμμύδι και το αγγούρι και ανακατεύουμε με το μείγμα από πλιγούρι. Προσοχή, πρέπει να αφαιρεθούν οι σπόροι της ντομάτας για να μη «νερουλιάσει» το μείγμα.

Προσθέτουμε λάδι, αλάτι, τον χυμό λεμονιού και ίσως και λίγο χοντρό αλάτι ανάλογα τις προτιμήσεις μας.

Αφήνουμε την σαλάτα να μαριναριστεί στο ψυγείο για 1 ώρα και σερβίρουμε.

Δείτε όλες τις συνταγές

Σας άρεσε η συνταγή για το ταμπουλέ;

Αν θέλετε να δείτε περισσότερες έξυπνες προτάσεις για το τραπέζι σας, επισκεφθείτε την ενότητα συνταγές, όπου σας περιμένουν πολλές πρωτότυπες και εύκολες στην προετοιμασία ιδέες!

Κοινοποιήστε:

Διαβάστε ακόμα

Σχετικές συνταγές

Ταλιατέλες με κρεμώδη σάλτσα από κουνουπίδι

ΥΛΙΚΑ ( για 4 μερίδες ) : 500 γρ. ταλιατέλες 1 μέτριο κουνουπίδι 2 κ.σ. μουστάρδα απαλή 2 κ.σ. τριμμένο αποξηραμένο κρεμμύδι 40 γρ. διατροφική μαγιά ή παρμεζάνα 4 κ.σ. ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι χυμό από μισό λεμόνι ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Πλένετε το κουνουπίδι καλά, το καθαρίζετε και κρατάτε μόνο τα μπουκετάκια . Βράζετε σε αλατισμένο νερό για

Χούμους από ξηρούς καρπούς

Χούμους από ξηρούς καρπούς

ΥΛΙΚΑ : 1 ½ κούπας ανάλατα κάσιους ή μακαντέμια 1/3 κούπας νερό 1 κ.γ. πάπρικα 1 πιπεριά φλωρίνης αλάτι πιπέρι 1 μικρή σκελίδα σκόρδο ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ μέχρι να πάρετε ένα ελαφρύ κρεμώδες μείγμα.  

Γιαούρτι με ταχίνι και κακάο

Γιαούρτι με ταχίνι και κακάο

ΥΛΙΚΑ : 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% 1 κ.σ. ταχίνι με κακάο 1 κ.γ. λιναρόσπορο 3 – 4 φέτες πορτοκαλιού ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και σερβίρετε σε ένα μπολ.  

Σιμιγδαλόκρεμα

Σιμιγδαλόκρεμα

Υλικά που θα χρειαστείτε Εκτέλεση Τοποθετούμε το γάλα μαζί με το μέλι σε κατσαρόλα να ζεσταθούν και σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Μόλις αρχίζει να πήζει η κρέμα αποσύρω από την φωτιά και προσθέτω την κανέλλα και την βανίλια. Extra tip

Κύλιση στην κορυφή