αύξηση βάρους

Αύξηση βάρους: Πότε, γιατί και πώς

Η αύξηση βάρους είναι κάτι που απασχολεί αρκετούς ανθρώπους και είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση όσο και αυτό να μας κάνει εντύπωση.

Καθημερινά έχουμε συνηθίσει να ακούμε ανθρώπους που προσπαθούν ή επιθυμούν να χάσουν κιλά. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που βρίσκονται στην ακριβώς αντίθετη κατάσταση προσπαθώντας να ανεβάσουν τον δείκτη της ζυγαριάς.

Μπορεί λοιπόν να μας φαίνεται περίεργο, αλλά η πρόσληψη σωματικού βάρους δεν είναι κάτι εύκολο και ταυτόχρονα θέλει συγκεκριμένο τρόπο για να γίνει σωστά.

Πότε η αύξηση βάρους είναι το ζητούμενο

Η αύξηση σωματικού βάρους μπορεί να επιδιώκεται σε διάφορες περιπτώσεις.

Όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι χαμηλός

Όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος ενός ατόμου είναι κάτω από 18,5 kg/m2, η αύξηση βάρους είναι επιβεβλημένη μιας και αυτό το γεγονός μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του.

Συγκεκριμένα, όταν ο BMI είναι τόσο χαμηλός, επικρατεί το αίσθημα της κόπωσης, εμφανίζονται ελλείψεις σε μακρο και μικρο-θρεπτικά συστατικά και παρουσιάζονται παθήσεις όπως η οστεοπόρωση αλλά και η τριχόπτωση. Ακόμη, το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί και μειώνεται η γονιμότητα.

Στην φάση της ανάπτυξης

Υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου ο ΔΜΣ μπορεί να είναι φυσιολογικός αλλά το ζητούμενο να είναι πάλι η αύξηση βάρους.

Για παράδειγμα, έναι παιδί που βρίσκεται στην φάση της ανάπτυξης είναι απαραίτητο να πάρει βάρος.

Αθλητές και αύξηση βάρους

Για πολλούς αθλητές, χρειάζεται σε αρκετές περιπτώσεις να αυξηθεί είτε η μυϊκή μάζα (άρα και το βάρος) είτε το νούμερο της ζυγαριάς καθαυτό προκειμένου να επιτραπεί η συμμετοχή σε άλλη κατηγορία αγωνιζομένων.

Κλινικές περιπτώσεις

Διάφορες κλινικές καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ηθελημένη ή όχι σε απώλεια κιλών.

Επομένως, η αύξηση του βάρους κατά την φάση της αποκατάστασης/θεραπείας είναι αναγκαία. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι οι Διατροφικές Διαταραχές, η κατάθλιψη, ο υποθυρεοειδισμός, ο καρκίνος, οι διάφορες λοιμώξεις και ο μη ρυθμισμένος διαβήτης.

Ωστόσο, η πρόληψη βάρους χρειάζεται και σε άτομα που έπρεπε να χάσουν βάρος πριν από κάποια χειρουργική επέμβαση για την ασφαλή έκβαση της.

Πώς πρέπει να γίνεται η αύξηση κιλών

Αρχικά, μια σωστή αύξηση βάρους θα πρέπει να επιτευχθεί μέσα από ένα θετικό θερμιδικό ισοζύγιο.

Οι θερμίδες δηλαδή που προσλαμβάνει κάποιος να είναι περισσότερες από αυτές που καταναλώνει. Βέβαια, το πλεόνασμα αυτό θα πρέπει να καλύπτεται από πηγές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως:

  • πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας
  • σύνθετούς υδατάνθρακες
  • καλά λιπαρά
  • βιταμίνες
  • μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Φυσικά, ζωτικής σημασίας είναι η αύξηση του βάρους να μην επιτυγχάνεται μέσω υιοθέτησης αρνητικών συνηθειών όπως η υπερκατανάλωση επεξεργασμένων τροφών. Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε ζάχαρη και trans λιπαρά και οδηγούν σε αύξηση του λιπώδους ιστού έναντι της μυϊκής μάζας. Έτσι, η πρόσληψη βάρους επιδρά αρνητικά στην υγεία.

Ο ρόλος της άσκησης

Η σωστή γυμναστική παίζει σημαντικό ρόλο στην υγιή αύξηση βάρους.

Η μυική ενδυνάμωση είναι αποτέλεσμα συνδυασμού της άσκησης με βάρη και της σωστής διατροφης και οι πρωτεΐνες αποτελούν βασικό συστατικό για την ανάπτυξη μυϊκού ιστού. Αποτελούνται από διαφορά αμινοξέα, τα οποία βοηθουν τους σκελετικους μύες να αυξήσουν την παραγωγή πρωτεΐνων και κάτα συνέπεια την μυική μάζα.

Αντίθετα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν περιέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα. Επομένως, δεν επιτυγχάνεται η επιθυμητή ενίσχυση της μυϊκής υπερτροφίας.

Συνοψίζοντας

Η πρόσληψη σωματικού βάρους απασχολεί αρκετό κόσμο και δεν είναι κάτι απλό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση αλλά μπορεί να είναι αναγκαία για την σωματική υγεία για διάφορους λόγους. Η όλη προσπάθεια θα πρέπει να γίνεται με υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών και όχι με κατανάλωση θερμιδογόνων και κακής ποιότητας τροφών.

Σε κάθε περίπτωση, προτείνεται η συμβολή ενός επαγγελματία Διατροφολόγου ώστε ο στόχος να επιτευχθεί με ασφάλεια για τον μεταβολισμό και την υγεία.

Επιστημονική υποστήριξη για αύξηση βάρους

Αν η αύξηση του βάρους σας είναι κάτι που σας απασχολεί και επιθυμείτε να γίνει με ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο, μπορώ να σας καθοδηγήσω.

Είμαι επαγγελματίες Διατροφολόγος στο Βραχάτι Κορινθίας και έχω την δυνατότητα να σας αναλάβω τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους επιθυμείτε:

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Pinterest
Δείτε ακόμα

Related Posts

Μπάρες δημητριακών χωρίς ζάχαρη

Μπάρες δημητριακών χωρίς ζάχαρη

Οι μπάρες δημητριακών είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό σνακ που μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Τα ενδιάμεσα γεύματα έχουν μεγάλη σημασία στην καθημερινή μας διατροφή. Η πολύωρη ασιτία προκαλεί υπογλυκαιμία και όποτε γίνεται αυτό, έχουμε συνήθως την τάση να καταναλώνουμε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα τροφής στο επόμενο μας γεύμα όποτε και να είναι αυτό. Είτε

μπιφτέκια μπρόκολου

Μπιφτέκια μπρόκολου

Τα μπιφτέκια μπρόκολου είναι μια νόστιμη και έξυπνη επιλογή για όσους θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Πρόκειται για μια πρόταση που περιέχει πολλά και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και παράλληλα μπορεί να ετοιμαστεί εύκολα και γρήγορα. Τα μπιφτέκια μπρόκολου μπορούν αντίστοιχα να γίνουν με κουνουπίδι μειώνοντας την ποσότητα του αλευριού σε 1-2 κουταλιές της

λιπομέτρηση

Λιπομέτρηση, ένας πολύτιμος σύμμαχος

Η λιπομέτρηση ή αλλιώς ανάλυση σύστασης σώματος είναι ένα μέσο αξιολόγησης της υγείας και της φυσικής κατάστασης που μας προσφέρει εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες. Ένα από τα ερωτήματα που πιθανόν να απασχολούν κάποιον κατά την επίσκεψη του σε ένα διαιτολογικό γραφείο είναι το γιατί να κάνει λιπομέτρηση. Σε κάποιους μάλιστα φαίνεται μια άχαρη και άβολη διαδικασία.

σούπα βελουτέ με γλυκοπατάτα

Σούπα βελουτέ με γλυκοπατάτα

Η σούπα βελουτέ με γλυκοπατάτα είναι μια εξαιρετική χειμωνιάτικη πρόταση που θα σας ζεστάνει και θα σας θρέψει ταυτόχρονα. Οι σούπες βελουτέ είναι όνομα και πράγμα! Μας προσφέρουν μια βελούδινη και απαλή υφή και αυτός είναι και ο λόγος που η δημοφιλία τους είναι μεγάλη παντού. Είναι εύκολες στην ετοιμασία και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι

Χασιμότο και διατροφή

Χασιμότο και διατροφή

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto) αποτελεί μία από τις συχνότερες νόσους του θυροειδούς αδένα και την πιο συχνή αυτοάνοση πάθηση. Ειδικότερα στην χώρα μας, υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό περίπου 10% του πληθυσμού νοσεί από την συγκεκριμένη πάθηση με τις γυναίκες να υπερτερούν σε αριθμό. Τι ακριβώς είναι η Χασιμότο Στην συγκεκριμένη πάθηση, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται

Scroll to Top