χημική δίαιτα

Χημική δίαιτα: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν την δοκιμάσετε

Η χημική δίαιτα είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής όρος αναζήτησης στο Ελληνικό διαδίκτυο αλλά όποιος επιθυμεί να την ακολουθήσει, καλό θα είναι πρώτα να ενημερωθεί.

Η παχυσαρκία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα της δημοσίας υγείας τον 21ο αιώνα. Τα ποσοστά των ανθρώπων με υπερβάλλον βάρος αυξάνονται διαρκώς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και να προτείνονται συνεχώς νέες δίαιτες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με αυξημένο σωματικό βάρος κάποια στιγμή στην ζωή τους ακολούθησαν κάποια δημοφιλή δίαιτα που υπόσχεται γρήγορη απώλεια. Οι δίαιτες αυτές είναι πολλές και εύκολα προσβάσιμες μέσω του διαδικτύου.

Πολλές από αυτές, διαφημίζονται στην τηλεόραση από διάσημους. Εμφανίζονται με διάφορες μορφές, αλλά κατά κύριο λόγο είναι στερητικές, υποθερμιδικές, εξαντλητικές και προκαλούν σύγχυση στον οργανισμό.

Μάλιστα, οι δίαιτες που προκαλούν την μεγαλύτερη αποδιοργάνωση στο σώμα ονομάζονται χημικές. Τι ακριβώς είναι όμως και πώς λειτουργούν; Είναι αποτελεσματικές και ασφαλείς για τον οργανισμό;

Τί είναι μια χημική δίαιτα

Με τον όρο χημική δίαιτα δεν αναφερόμαστε σε ένα συγκεκριμένο πρότυπο διατροφής αλλά σε μια ταυτότητα που αποδίδεται σε συγκεκριμένες δίαιτες.

Οι δίαιτες αυτές περιορίζουν σημαντικά την κατανάλωση των υδατανθράκων και δίνουν έμφαση στην πρόσληψη πρωτεϊνών και λίπους. Ως απόρροια της ανεπαρκούς πρόσληψης υδατανθράκων, στο σώμα προκαλούνται «χημικές» αντιδράσεις, με κυριότερη τον σχηματισμό κετονικών σωμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, το σώμα επειδή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακες για την παραγωγή ενέργειας, χρησιμοποιεί τα λίπη. Αυτή την αντίδραση, τα άτομα την αντιλαμβάνονται ως γρήγορη καύση λίπους.

Σε ποιούς απευθύνεται

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η χημική δίαιτα μπορεί να έχει κάποιες οφέλη σε κάποιους ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, φαίνεται να συμβάλλει στον έλεγχο ζαχάρου στους διαβητικούς και στην βελτίωση των επιληπτικών επεισοδίων σε παιδιά. 

Πιθανές παρενέργειες

Στην πραγματικότητα, με μια χημική διατροφή αυξάνεται η απώλεια της ενέργειας. Τα κετονικά σώματα όμως που δημιουργούνται, μπορεί να οδηγήσουν σε κετοξέωση, μια πολύ σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε θάνατο. 

Επίσης, στις χημικές δίαιτες προτείνεται και χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Κατά συνέπεια και φυτικών ινών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντερικά προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα.

Αρκετά τρόφιμα που «επιτρέπονται» στην χημική δίαιτα, είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη. Αυτό μπορεί εύκολα να αυξήσει την ολική χοληστερόλη καθώς και την «κακή χοληστερόλη» (LDL), ενισχύοντας έτσι την εμφάνιση  καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Επιπρόσθετα, μια χημική διατροφή μπορεί να δημιουργήσει κάποιες διατροφικές ελλείψεις σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μαγνήσιο.

Χημικές δίαιτες και απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους που προκαλείται με μια χημική δίαιτα, δεν οφείλεται σε κάποιο μοναδικό συνδυασμό τροφίμων ή φίλτρο αλλά στον περιορισμό των θερμίδων και στην χημική ανισορροπία του οργανισμού.

Ένας άνθρωπος που καταναλώνει λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με αυτές που «ξοδεύει» μέσα στην ημέρα, θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί το βάρος του. Επομένως, κάνοντας μια χημική δίαιτα που περιορίζει τους υδατάνθρακες σημαντικά, προκαλεί ακούσια περιορισμό θερμίδων.

Οι υδατάνθρακες αποτελούν μια βασική πηγή ενέργειας του οργανισμού. Στους περισσότερους ανθρώπους μάλιστα, προσφέρουν την μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας μέσα στην ημέρα. Επίσης, η χημική δίαιτα περιλαμβάνει γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνη και λιπαρά, τα οποία είναι αρκετά χορταστικά. Έτσι, η πείνα περιορίζεται.

Τι ισχύει με την διατήρηση του χαμένου βάρους

Μια χημική δίαιτα μπορεί να οδηγεί σε γρήγορη απώλεια σωματικού βάρους, αλλά τι γίνεται με την μακροχρόνια διατήρηση της;

Οι χημικές δίαιτες μπορεί να βοηθούν πολλούς ανθρώπους που καθημερινά δίνουν την δική τους μάχη με το υπερβάλλον βάρος. Ωστόσο, δημιουργούν μια δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση λόγω των αντιδράσεων που προκαλούν στο σώμα και στον σημαντικό διατροφικό περιορισμό. 

Η χημική δίαιτα δεν είναι εξατομικευμένη, δεν καλύπτει πλήρως τις σωματικές ανάγκες και δημιουργεί ένα λανθασμένο τρόπο σκέψης για την απώλεια βάρους. Συνήθως, τα άτομα που την ακολουθούν, αναζητούν προσωρινές λύσεις για το υπερβάλλον σωματικό τους βάρος, οι οποίες όμως δεν προσφέρουν μόνιμα αποτελέσματα.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, ένα τέτοιο μοτίβο διατροφής μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα και σε κάποια διαταραχή πρόσληψης τροφής όπως η βουλιμία ή ή αδηφαγία.

Η ασφάλεια και η υγεία πάνω από όλα

Η μακροχρόνια διατήρηση υγιούς βάρους θα επιτευχθεί όταν αλλάξουν οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής. Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να αποσκοπούν μόνο στην απώλεια βάρους αλλά και στην υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και συνήθειων.

Συμπερασματικά, μια χημική δίαιτα ελκύει πολλούς ανθρώπους καθημερινά που αναζητούν το γρήγορο αδυνάτισμα. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι ασφαλής.

Η απώλεια σωματικού βάρους θα πρέπει να αποτελεί μια ευχάριστη διαδικασία, με εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Επομένως, τα άτομα θα πρέπει να εστιάζουν σε μια σωστή διατροφή, που θα εξασφαλίζει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το σώμα τους.

Επιστημονική υποστήριξη για απώλεια βάρους

Έχετε δοκιμάσει στο παρελθόν κάποια χημική δίαιτα και δεν είχατε τελικά τα αποτελέσματα που επιθυμούσατε;

Είμαι επαγγελματίας Διατροφολόγος και μπορώ να σας υποστηρίξω να πετύχετε σταδιακή απώλεια βάρους μέσα από την κατάλληλη διατροφική εκπαίδευση και επιστημονική καθοδήγηση. Διατηρώ Διαιτολογικό γραφείο στο Βραχάτι Κορινθίας και οι συνεδρίες μας μπορούν να πραγματοποιούνται δια ζώσης ή διαδικτυακά σε ποιότητα High Definition.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου, θα χαρώ να σας γνωρίσω και να σας βοηθήσω να πετύχετε τους στόχους σας:

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Pinterest
Δείτε ακόμα

Related Posts

σπανάκι με γαρίδες

Γαρίδες με σπανάκι και πλιγούρι

Οι γαρίδες με σπανάκι είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό και πεντανόστιμο πιάτο που μαζί με το πλιγούρι δημιουργούν έναν τέλειο διατροφικό συνδυασμό. Πρόκεται για μια πανάρχαια συνταγή που προέρχεται από την περιοχή της Μεσογείου στην οποία ευδοκιμούν και τα δύο βασικά συστατικά της. Γαρίδες με σπανάκι, ένας ενεργειακός & θρεπτικός δυναμίτης Οι γαρίδες είναι μια εξαιρετική

ταμπουλέ

Ταμπουλέ

Το ταμπουλέ είναι μια εξαιρετικά δροσερή πρόταση σαλάτας που θα σας προσφέρει μια πληθώρα πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Φυλλάσεται στο ψυγείο έως και 3 ημέρες και το εντυπωσιακό είναι πως θα το βρείτε πολύ πιο εύγευστο την δεύτερη ημέρα! Αν επιθυμείτε, μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά όπως κολοκύθι και καρότο για έξτρα γεύση. Πλιγούρι, η

χημική δίαιτα

Χημική δίαιτα: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν την δοκιμάσετε

Η χημική δίαιτα είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής όρος αναζήτησης στο Ελληνικό διαδίκτυο αλλά όποιος επιθυμεί να την ακολουθήσει, καλό θα είναι πρώτα να ενημερωθεί. Η παχυσαρκία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα της δημοσίας υγείας τον 21ο αιώνα. Τα ποσοστά των ανθρώπων με υπερβάλλον βάρος αυξάνονται διαρκώς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και να προτείνονται συνεχώς νέες δίαιτες. Οι

κρέπες για παιδιά

Κρέπες για παιδιά

Θέλετε να φτιάξετε κρέπες για παιδιά και σας απασχολεί το πώς θα φτιάξετε την βάση; Σας έχουμε την λύση! Δεν υπάρχει μικρός η μεγάλος που να μην ακούει την λέξη κρέπα και να μην νιώθει ωραία. Στην Γαλλία, οι κρέπες λογίζονται ως εθνικό έδεσμα και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τις λατρεύουν. Γλυκιά ή

πολυκυστικές ωοθήκες

Πολυκυστικές ωοθήκες και διατροφή

Οι πολυκυστικές ωοθήκες ή αλλιώς σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια από τις πιο κοινές ορμονικές ανισορροπίες σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Έχει φανεί ότι απασχολεί 1 στις 10 γυναίκες, με υψηλότερη συχνότητα βέβαια σε γυναίκες με υπερβάλλον βάρος ή παχυσαρκία. Η διατροφή σχετίζεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και το τι τρώμε επηρεάζει τα συμπτώματα

Scroll to Top