χημική δίαιτα

Χημική δίαιτα: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν την δοκιμάσετε

Η χημική δίαιτα είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής όρος αναζήτησης στο Ελληνικό διαδίκτυο αλλά όποιος επιθυμεί να την ακολουθήσει, καλό θα είναι πρώτα να ενημερωθεί.

Η παχυσαρκία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα της δημοσίας υγείας τον 21ο αιώνα. Τα ποσοστά των ανθρώπων με υπερβάλλον βάρος αυξάνονται διαρκώς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και να προτείνονται συνεχώς νέες δίαιτες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με αυξημένο σωματικό βάρος κάποια στιγμή στην ζωή τους ακολούθησαν κάποια δημοφιλή δίαιτα που υπόσχεται γρήγορη απώλεια. Οι δίαιτες αυτές είναι πολλές και εύκολα προσβάσιμες μέσω του διαδικτύου.

Πολλές από αυτές, διαφημίζονται στην τηλεόραση από διάσημους. Εμφανίζονται με διάφορες μορφές, αλλά κατά κύριο λόγο είναι στερητικές, υποθερμιδικές, εξαντλητικές και προκαλούν σύγχυση στον οργανισμό.

Μάλιστα, οι δίαιτες που προκαλούν την μεγαλύτερη αποδιοργάνωση στο σώμα ονομάζονται χημικές. Τι ακριβώς είναι όμως και πώς λειτουργούν; Είναι αποτελεσματικές και ασφαλείς για τον οργανισμό;

Τί είναι μια χημική δίαιτα

Με τον όρο χημική δίαιτα δεν αναφερόμαστε σε ένα συγκεκριμένο πρότυπο διατροφής αλλά σε μια ταυτότητα που αποδίδεται σε συγκεκριμένες δίαιτες.

Οι δίαιτες αυτές περιορίζουν σημαντικά την κατανάλωση των υδατανθράκων και δίνουν έμφαση στην πρόσληψη πρωτεϊνών και λίπους. Ως απόρροια της ανεπαρκούς πρόσληψης υδατανθράκων, στο σώμα προκαλούνται «χημικές» αντιδράσεις, με κυριότερη τον σχηματισμό κετονικών σωμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, το σώμα επειδή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακες για την παραγωγή ενέργειας, χρησιμοποιεί τα λίπη. Αυτή την αντίδραση, τα άτομα την αντιλαμβάνονται ως γρήγορη καύση λίπους.

Σε ποιούς απευθύνεται

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η χημική δίαιτα μπορεί να έχει κάποιες οφέλη σε κάποιους ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, φαίνεται να συμβάλλει στον έλεγχο ζαχάρου στους διαβητικούς και στην βελτίωση των επιληπτικών επεισοδίων σε παιδιά. 

Πιθανές παρενέργειες

Στην πραγματικότητα, με μια χημική διατροφή αυξάνεται η απώλεια της ενέργειας. Τα κετονικά σώματα όμως που δημιουργούνται, μπορεί να οδηγήσουν σε κετοξέωση, μια πολύ σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε θάνατο. 

Επίσης, στις χημικές δίαιτες προτείνεται και χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Κατά συνέπεια και φυτικών ινών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντερικά προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα.

Αρκετά τρόφιμα που «επιτρέπονται» στην χημική δίαιτα, είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη. Αυτό μπορεί εύκολα να αυξήσει την ολική χοληστερόλη καθώς και την «κακή χοληστερόλη» (LDL), ενισχύοντας έτσι την εμφάνιση  καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Επιπρόσθετα, μια χημική διατροφή μπορεί να δημιουργήσει κάποιες διατροφικές ελλείψεις σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μαγνήσιο.

Χημικές δίαιτες και απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους που προκαλείται με μια χημική δίαιτα, δεν οφείλεται σε κάποιο μοναδικό συνδυασμό τροφίμων ή φίλτρο αλλά στον περιορισμό των θερμίδων και στην χημική ανισορροπία του οργανισμού.

Ένας άνθρωπος που καταναλώνει λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με αυτές που «ξοδεύει» μέσα στην ημέρα, θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί το βάρος του. Επομένως, κάνοντας μια χημική δίαιτα που περιορίζει τους υδατάνθρακες σημαντικά, προκαλεί ακούσια περιορισμό θερμίδων.

Οι υδατάνθρακες αποτελούν μια βασική πηγή ενέργειας του οργανισμού. Στους περισσότερους ανθρώπους μάλιστα, προσφέρουν την μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας μέσα στην ημέρα. Επίσης, η χημική δίαιτα περιλαμβάνει γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνη και λιπαρά, τα οποία είναι αρκετά χορταστικά. Έτσι, η πείνα περιορίζεται.

Τι ισχύει με την διατήρηση του χαμένου βάρους

Μια χημική δίαιτα μπορεί να οδηγεί σε γρήγορη απώλεια σωματικού βάρους, αλλά τι γίνεται με την μακροχρόνια διατήρηση της;

Οι χημικές δίαιτες μπορεί να βοηθούν πολλούς ανθρώπους που καθημερινά δίνουν την δική τους μάχη με το υπερβάλλον βάρος. Ωστόσο, δημιουργούν μια δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση λόγω των αντιδράσεων που προκαλούν στο σώμα και στον σημαντικό διατροφικό περιορισμό. 

Η χημική δίαιτα δεν είναι εξατομικευμένη, δεν καλύπτει πλήρως τις σωματικές ανάγκες και δημιουργεί ένα λανθασμένο τρόπο σκέψης για την απώλεια βάρους. Συνήθως, τα άτομα που την ακολουθούν, αναζητούν προσωρινές λύσεις για το υπερβάλλον σωματικό τους βάρος, οι οποίες όμως δεν προσφέρουν μόνιμα αποτελέσματα.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, ένα τέτοιο μοτίβο διατροφής μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα και σε κάποια διαταραχή πρόσληψης τροφής όπως η βουλιμία ή ή αδηφαγία.

Η ασφάλεια και η υγεία πάνω από όλα

Η μακροχρόνια διατήρηση υγιούς βάρους θα επιτευχθεί όταν αλλάξουν οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής. Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να αποσκοπούν μόνο στην απώλεια βάρους αλλά και στην υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και συνήθειων.

Συμπερασματικά, μια χημική δίαιτα ελκύει πολλούς ανθρώπους καθημερινά που αναζητούν το γρήγορο αδυνάτισμα. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι ασφαλής.

Η απώλεια σωματικού βάρους θα πρέπει να αποτελεί μια ευχάριστη διαδικασία, με εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Επομένως, τα άτομα θα πρέπει να εστιάζουν σε μια σωστή διατροφή, που θα εξασφαλίζει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το σώμα τους.

Επιστημονική υποστήριξη για απώλεια βάρους

Έχετε δοκιμάσει στο παρελθόν κάποια χημική δίαιτα και δεν είχατε τελικά τα αποτελέσματα που επιθυμούσατε;

Είμαι επαγγελματίας Διατροφολόγος και μπορώ να σας υποστηρίξω να πετύχετε σταδιακή απώλεια βάρους μέσα από την κατάλληλη διατροφική εκπαίδευση και επιστημονική καθοδήγηση. Διατηρώ Διαιτολογικό γραφείο στο Βραχάτι Κορινθίας και οι συνεδρίες μας μπορούν να πραγματοποιούνται δια ζώσης ή διαδικτυακά σε ποιότητα High Definition.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου, θα χαρώ να σας γνωρίσω και να σας βοηθήσω να πετύχετε τους στόχους σας:

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Pinterest
Δείτε ακόμα

Related Posts

Ozempic

Ozempic και κατάχρηση

Το Ozempic είναι ένα σκεύασμα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον χιλιάδων ανθρώπων παγκοσμίως αλλά και στην χώρα μας. Η παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας συνεχίζει την αμείλικτη προέλασή της, πλήττοντας σήμερα περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Θεωρείται κύριο πρόβλημα δημόσιας υγείας και κατατάσσεται ως ο πέμπτος σημαντικότερος λόγος θανάτων παγκοσμίως. Η παχυσαρκία οδηγεί σε χρόνιες και σοβαρές ασθένειες,

Μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη

Μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη

Η μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει την παραδοσιακή μαρμελάδα που όλοι γνωρίζουμε. Οι λατρεμένες σε όλους μας μαρμελάδες, σίγουρα μας φέρνουν εικόνες από τα παιδικά μας χρόνια όπου με ανυπομονησία περιμέναμε να μας ετοιμάσει η γιαγιά τις φέτες μας. Η γεύση ήταν φανταστική, αλλά η μαρμελάδα περιείχε πολύ ζάχαρη. Όλοι

Σοκολατένιο κέικ με παντζάρι

Το Σοκολατένιο κέικ με παντζάρι είναι το πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά κέικ που μπορείς να βρεις. Θα το αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να φάνε τα παιδιά παντζάρια. Η ετοιμασία του δεν είναι δύσκολη και η γεύση του θα σας αποζημιώσει στο έπακρο. Παντζάρι το ευεργετικό Τα παντζάρια αναφέρονται

Ψυχογενής Βουλιμία

Βουλιμία, μια αθόρυβη διαταραχή πρόσληψης τροφής

Η Ψυχογενής Βουλιμία είναι μια ψυχική πάθηση που αναγνωρίστηκε επίσημα ως Διατροφική Διαταραχή το 1980 από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία. Ο συγκεκριμένος επιστημονικός οργανισμός, εκδίδει το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχιατρικών Διαταραχών, και η Βουλιμία προστέθηκε στην 3η έκδοση του. Αν και πολλοί την μπερδεύουν με την Αδηφαγική Διαταραχή, πρόκειται για δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Πολλές

Μπάρες με Κράνμπερι

Μπάρες με Κράνμπερι

Οι μπάρες με Κράνμπερι είναι ένα εξαιρετικό σνακ για όσους θέλουν να προσφέρουν στον οργανισμό τους ενέργεια. Η άσκηση βασίζεται στην καύση υδατανθράκων και ο ρόλος τους είναι σπουδαίος στην αθλητική απόδοση. Συνεπώς, η κατανάλωση τους πριν την προπόνηση βοηθά στην διατήρηση αλλά και την αύξηση των επιπέδων ενέργειας. Η συνταγή για τις μπάρες με

Scroll to Top