Φακόρυζο

φακόρυζο

Το φακόρυζο είναι μια εξαιρετική παραδοσιακή συνταγή που προσφέρει υψηλή διατροφική αξία και μπορεί να ετοιμαστεί μέσα σε λίγα λεπτά.

Είναι ιδανικό για όσους θέλουν να ετοιμάσουν ένα εύκολο γεύμα για να πάρουν μαζί τους στην δουλειά και μπορει να υποστηρίξει με την θρεπτική του ενέργεια όσους ακολουθούν νηστεία.

Το ρύζι γενικά είναι μια εξαιρετική και πλούσια πηγή ενέργειας μιας και παρέχει σημαντική ποσότητα υδατανθράκων. Περιέχει επίσης βιταμίνες και μέταλλα, όπως σίδηρο και φώσφορο, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βοηθά στην πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών άλλων τροφίμων.

Οι φακές από την άλλη είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και πλούσια πηγή φυτικών ινών οι οποίες ενισχύουν την υγεία του πεπτικού μας συστήματος. Επίσης, οι φυτικές ίνες μας κάνουν να νιώθουμε περισσότερο χορτάτοι και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών.

Υλικά για 4 μερίδες φακόρυζο

  • 250 γραμμάρια φακές
  • ½ φλυτζάνι ρύζι ακατέργαστο ( ή πληγούρι )
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλιά του γλυκού κόλιανδρο αποξηραμένο
  • 1 φλιτζάνι ντοματοχυμό
  • 1 καρότο
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κρεμμύδι

Πώς να φτιάξετε το φακόρυζο

Μουλιάζετε τις φακές από την προηγούμενη ημέρα για να είναι πιο εύπεπτες.

Την επόμενη ημέρα τις στραγγίζετε και τις βράζετε μαζί με το σκόρδο, το καρότο, το λιωμένο κρεμμύδι σε 1 ½ λίτρο νερό για 30 λεπτά περίπου. Μόλις το φαγητό αρχίζει να χυλώνει, προσθέτετε το ρύζι.

Συνεχίζετε το βράσιμο για 15 λεπτά ακόμη και στην συνέχεια προσθέστε τον ντοματοχυμό, τον κόλιανδρο, το αλάτι και το πιπέρι.

Βράζετε το φακόρυζο για 10 λεπτά ακόμα και λίγο πριν το κατεβάσετε από τη φωτιά προσθέτετε το ελαιόλαδο.

Καλή απόλαυση!

Exrta tip

Σας άρεσε η συνταγή για το φακόρυζο; Αν θέλετε να δείτε περισσότερες έξυπνες προτάσεις για το τραπέζι σας, επισκεφθείτε την ενότητα συνταγές, όπου σας περιμένουν πολλές πρωτότυπες και εύκολες στην προετοιμασία ιδέες!

Κοινοποιήστε:

Διαβάστε ακόμα

Σχετικές συνταγές

Ταλιατέλες με κρεμώδη σάλτσα από κουνουπίδι

ΥΛΙΚΑ ( για 4 μερίδες ) : 500 γρ. ταλιατέλες 1 μέτριο κουνουπίδι 2 κ.σ. μουστάρδα απαλή 2 κ.σ. τριμμένο αποξηραμένο κρεμμύδι 40 γρ. διατροφική μαγιά ή παρμεζάνα 4 κ.σ. ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι χυμό από μισό λεμόνι ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Πλένετε το κουνουπίδι καλά, το καθαρίζετε και κρατάτε μόνο τα μπουκετάκια . Βράζετε σε αλατισμένο νερό για

Χούμους από ξηρούς καρπούς

Χούμους από ξηρούς καρπούς

ΥΛΙΚΑ : 1 ½ κούπας ανάλατα κάσιους ή μακαντέμια 1/3 κούπας νερό 1 κ.γ. πάπρικα 1 πιπεριά φλωρίνης αλάτι πιπέρι 1 μικρή σκελίδα σκόρδο ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ μέχρι να πάρετε ένα ελαφρύ κρεμώδες μείγμα.  

Γιαούρτι με ταχίνι και κακάο

Γιαούρτι με ταχίνι και κακάο

ΥΛΙΚΑ : 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% 1 κ.σ. ταχίνι με κακάο 1 κ.γ. λιναρόσπορο 3 – 4 φέτες πορτοκαλιού ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και σερβίρετε σε ένα μπολ.  

Σιμιγδαλόκρεμα

Σιμιγδαλόκρεμα

Υλικά που θα χρειαστείτε Εκτέλεση Τοποθετούμε το γάλα μαζί με το μέλι σε κατσαρόλα να ζεσταθούν και σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Μόλις αρχίζει να πήζει η κρέμα αποσύρω από την φωτιά και προσθέτω την κανέλλα και την βανίλια. Extra tip

Κύλιση στην κορυφή