Φακόρυζο

φακόρυζο

Το φακόρυζο είναι μια εξαιρετική παραδοσιακή συνταγή που προσφέρει υψηλή διατροφική αξία και μπορεί να ετοιμαστεί μέσα σε λίγα λεπτά.

Είναι ιδανικό για όσους θέλουν να ετοιμάσουν ένα εύκολο γεύμα για να πάρουν μαζί τους στην δουλειά και μπορει να υποστηρίξει με την θρεπτική του ενέργεια όσους ακολουθούν νηστεία.

Το ρύζι γενικά είναι μια εξαιρετική και πλούσια πηγή ενέργειας μιας και παρέχει σημαντική ποσότητα υδατανθράκων. Περιέχει επίσης βιταμίνες και μέταλλα, όπως σίδηρο και φώσφορο, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βοηθά στην πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών άλλων τροφίμων.

Οι φακές από την άλλη είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και πλούσια πηγή φυτικών ινών οι οποίες ενισχύουν την υγεία του πεπτικού μας συστήματος. Επίσης, οι φυτικές ίνες μας κάνουν να νιώθουμε περισσότερο χορτάτοι και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών.

Υλικά για 4 μερίδες φακόρυζο

  • 250 γραμμάρια φακές
  • ½ φλυτζάνι ρύζι ακατέργαστο ( ή πληγούρι )
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλιά του γλυκού κόλιανδρο αποξηραμένο
  • 1 φλιτζάνι ντοματοχυμό
  • 1 καρότο
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κρεμμύδι

Πώς να φτιάξετε το φακόρυζο

Μουλιάζετε τις φακές από την προηγούμενη ημέρα για να είναι πιο εύπεπτες.

Την επόμενη ημέρα τις στραγγίζετε και τις βράζετε μαζί με το σκόρδο, το καρότο, το λιωμένο κρεμμύδι σε 1 ½ λίτρο νερό για 30 λεπτά περίπου. Μόλις το φαγητό αρχίζει να χυλώνει, προσθέτετε το ρύζι.

Συνεχίζετε το βράσιμο για 15 λεπτά ακόμη και στην συνέχεια προσθέστε τον ντοματοχυμό, τον κόλιανδρο, το αλάτι και το πιπέρι.

Βράζετε το φακόρυζο για 10 λεπτά ακόμα και λίγο πριν το κατεβάσετε από τη φωτιά προσθέτετε το ελαιόλαδο.

Καλή απόλαυση!

Exrta tip

Σας άρεσε η συνταγή για το φακόρυζο; Αν θέλετε να δείτε περισσότερες έξυπνες προτάσεις για το τραπέζι σας, επισκεφθείτε την ενότητα συνταγές, όπου σας περιμένουν πολλές πρωτότυπες και εύκολες στην προετοιμασία ιδέες!

Κοινοποιήστε:

Διαβάστε ακόμα

Σχετικές συνταγές

σπιτική πραλίνα φουντουκιού

Σπιτική πραλίνα φουντουκιού

Η σπιτική πραλίνα φουντουκιού είναι ένα εξαιρετικό γλύκισμα που οποιοσδήποτε μπορεί να ετοιμάσει με ευκολία στο σπίτι. Τα φουντούκια είναι ένας ιδιαίτερα ωφέλιμος καρπός που χρησιμοποιείται σε πολλές κουζίνες του κόσμου. Έχουν Ασιατική προέλευση αλλά πλέον καλλιεργούνται σε πολλές ηπείρους. Μάλιστα, προσφέρουν πολλές βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία και μάλιστα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ω3 και

γιαούρτι αμυγδάλου

Γιαούρτι αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη

Το γιαούρτι αμυγδάλου αποτελεί μια περισσότερο υγιεινή και εναλλακτική πρόταση του κλασικού γιαουρτιού που προσφέρει περισσότερη νοστιμιά. Είναι μια πρόταση που έχει μηδενική περιεκτικότητα σε λακτόζη την ίδια στιγμή που μας παρέχει ω3 λιπαρά, πρωτεΐνη, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Επιπρόσθετα, το γιαούρτι αμυγδάλου είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιλέγουν να κάνουν χορτοφαγική ή

vegan τούρτα σοκολάτα

Vegan τούρτα σοκολάτα

Συνταγή για vegan τούρτα σοκολάτα με ξηρούς καρπούς που θα αγαπήσουν όλοι ανεξαιρέτως τις διατροφικές τους προτιμήσεις! Οι τούρτες είναι ένας κλασικός και αγαπημένος γλυκός πειρασμός που συνοδεύει γιορτές και ξεχωριστές στιγμές της ζωής μας. Τι γίνεται όμως όταν έχουμε αποκλείσει τις τροφές ζωικής προέλευσης από την διατροφή μας; Η ακόλουθη συνταγή για vegan τούρτα

σπανάκι με κοτόπουλο

Σπανάκι με κοτόπουλο

Πεντανόστιμο σπανάκι με κοτόπουλο που θα σας ικανοποιήσει απόλυτα και θα σας προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Το σπανάκι είναι ένα πολύτιμο πράσινο λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες όπως βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει σίδηρο (ποιός δεν θυμάται τον θρυλικό Ποπάυ που έτρωγε σπανάκι για να γινει δυνατός;), βιταμίνη C που ενισχύει το

Scroll to Top