λιπομέτρηση

Λιπομέτρηση, ένας πολύτιμος σύμμαχος

Η λιπομέτρηση ή αλλιώς ανάλυση σύστασης σώματος είναι ένα μέσο αξιολόγησης της υγείας και της φυσικής κατάστασης που μας προσφέρει εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες.

Ένα από τα ερωτήματα που πιθανόν να απασχολούν κάποιον κατά την επίσκεψη του σε ένα διαιτολογικό γραφείο είναι το γιατί να κάνει λιπομέτρηση. Σε κάποιους μάλιστα φαίνεται μια άχαρη και άβολη διαδικασία.

Δεν είναι όμως έτσι! Οι πληροφορίες που μας δίνει η ανάλυση σύστασης σώματος έχουν μεγάλη σημασία και βοηθούν έναν Διατροφολόγο να καθορίσει την διατροφική στρατηγική που χρειάζεται ο καθένας μας.

Τι ακριβώς είναι η λιπομέτρηση  

Η λιπομέτρηση είναι μια επιστημονική μέθοδος ακριβείας η οποία αναλύει τα συστατικά του ανθρώπινου σώματος.

Για την ακρίβεια, μας δίνει πληροφορίες για την λιπώδη και άλιπη μάζα (νερό, οστά, μυϊκή μάζα) συνολικά ή και τμηματικά. Με απλά λόγια, κάνοντας μία λιπομέτρηση μπορούμε να δούμε το λίπος που έχουμε στο σώμα μας.

Βέβαια, κάποιες φορές μπορούμε να μετρήσουμε και το σπλαχνικό λίπος, δηλαδή το λίπος που περιβάλλει τα ζωτικά όργανα, τα υψηλά επίπεδα του οποίου συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για την υγεία. Επίσης, μια λιπομέτρηση υπολογίζει την μυϊκή και οστική μάζα, δηλαδή το βάρος των μυών και των οστών αντίστοιχα. 

Ακόμη, μέσω της λιπομέτρησης γίνεται εκτίμηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού (RMR). Ο βασικός μεταβολισμός ηρεμίας είναι η ενέργεια που καταναλώνει το ανθρώπινο σώμα για να πραγματοποιήσει τις βασικές του λειτουργίες.

Σε ορισμένες λιπομετρήσεις, μπορεί να προσδιοριστεί και η μεταβολική ηλικία. Συγκεκριμένα, προκύπτει από τη σύγκριση του RMR με τον μέσο όρο για την ηλικία και το φύλο. 

Ιδιάζουσας σημασίας επίσης είναι ότι μέσα από μια λιπομέτρηση ελέγχεται τόσο η κατακράτηση υγρών όσο και η ενυδάτωση του σώματος.

Πώς γίνεται μια λιπομέτρηση

Η λιπομέτρηση σε ένα Διαιτολογικό γραφείο πραγματοποιείται συνήθως με την μέθοδο της βιοηλεκτρικής εμπέδησης ή με δερματοπτυχόμετρο (τσιμπίδα).

Κάποιες φορές όμως, μπορεί να πραγματοποιηθεί και με μέτρηση των περιφερειών του σώματος με μεζούρα.

Βιοηλεκτρική εμπέδηση

Η βιοηλεκτρική εμπέδηση αποτελεί την πιο διαδεδομένη και εύχρηστη μέθοδο αξιολόγησης της σύστασης του σώματος. Ουσιαστικά, χαμηλής έντασης ηλεκτρικό εναλλασσόμενο ρεύμα διαπερνά το ανθρώπινο σώμα  και υπολογίζεται η αντίσταση των διάφορων ιστών. Η άλιπη μάζα και το νερό εμφανίζουν μικρότερη αντίσταση σε αντίθεση με το σωματικό λίπος.

Η μέτρηση πραγματοποιείται μέσω ειδικών μηχανημάτων που λέγονται λιπομετρητές και υπολογίζουν είτε την αντίσταση σε ολόκληρο το σώμα είτε τμηματικά. Στους περισσότερους λιπομετρητές, υπάρχουν μεταλλικές επιφάνειες για απευθείας επαφή στο σώμα ή ηλεκτρόδια που ακουμπούν με ειδικά αυτοκόλλητα στα άνω ή κάτω άκρα.

Λιπομέτρηση με τσιμπίδα

Η λιπομέτρηση με δερματοπτυχόμετρο είναι μια ασφαλής και ακριβής μέθοδος. Προϋποθέτει όμως εμπειρία για να μειωθεί η πιθανότητα σφάλματος μεταξύ των μετρήσεων.

Το δερματοπτυχόμετρο μετράει το πάχος των δερματικών πτυχών και μέσω ειδικών εξισώσεων υπολογίζεται το ποσοστό λίπους. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται συνήθως σε αθλητές.

Τι πρέπει να προσέξει κάποιος πριν μια λιπομέτρηση

Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να έχουν τηρηθεί ώστε η μέτρηση να είναι αξιόπιστη.

Καταρχάς, ο εξεταζόμενος δεν πρέπει να έχει καταναλώσει φαγητό 3-4 ώρες πριν την μέτρηση και να έχει ουρήσει. Επίσης, δεν πρέπει να έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα υγρών 1-2 ώρες και αλκοόλ/ καφεΐνη 24 ώρες νωρίτερα.

Σχετικά με την γυμναστική, ο εξεταζόμενος δεν πρέπει να έχει ασκηθεί τουλάχιστον 12 ώρες πριν την λιπομέτρηση.

Αν ο εξεταζόμενος είναι γυναίκα, δεν πρέπει να βρίσκεται στις πρώτες μέρες της έμμηνου ρύσεως.

Κατά την ημέρα της εξέτασης, τα πέλματα του εξεταζόμενου πρέπει να είναι στεγνά και καθαρά και να έχουν αφαιρεθεί τυχόν μεταλλικά αντικείμενα (κοσμήματα, αξεσουάρ, κινητό, ρολόι, και κέρματα κτλ).

Σχετικά με το κάθε πότε πρέπει να κάνουμε μέτρηση, αυτό εξαρτάται από την περίπτωση και τις οδηγίες του Διατροφολόγου. Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι προτείνεται να επαναλαμβάνεται κάθε μήνα ώστε να βλέπουμε την εξέλιξη και την πρόοδο μας.

Ποιοί δεν πρέπει να κάνουν λιπομέτρηση

Μια ανάλυση σύσταση σώματος πρέπει να αποφεύγεται αν ο εξεταζόμενος λαμβάνει διουρητικά, έχει βηματοδότη καθώς και αν παρατηρείται κατακράτηση ή απώλεια υγρών.

Επίσης, αν ο εξεταζόμενος είναι γυναίκα σε κύηση δεν ενδείκνυται να λιπομετρηθεί.

Συνοψίζοντας

Συμπερασματικά, η λιπομέτρηση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τους επιστήμονες υγείας.

Μέσω αυτής της μεθόδου, μπορούμε να αξιολογήσουμε την σύσταση του σώματος και να θέσουμε στόχους για την βελτίωση της  συνολικής κατάστασης της υγείας μας. Μια απλή μέτρηση του σωματικού βάρους δεν μας δίνει ουσιαστική πληροφορία για την μεταβολική και λειτουργική κατάσταση του οργανισμού μας. 

Λιπομέτρηση ακριβείας στο Διαιτολογικό γραφείο Μπάρμπαρα Αγγελοπούλου

Θέλετε να δείτε με ακρίβεια την ανάλυση σύστασης του δικού σας σώματος; Το Διαιτολογικό μας γραφείο μπορεί να σας εξυπηρετήσει!

Διαθέτουμε τον αναλυτή σύστασης σώματος Tanita MC 780 που πραγματοποιεί μέτρηση ακριβείας όλων των παραπάνω δεικτών με την μέθοδο της βιοηλεκτρικής εμπέδησης. Τα αποτελέσματα της μέτρησης εμφανίζονται σε λιγότερο από 1 λεπτό και εκτυπώνονται άμεσα ή αποστέλλονται με email στον εξεταζόμενο.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί για να προγραμματίσετε την δική σας μέτρηση:

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Pinterest
Δείτε ακόμα

Related Posts

Ozempic

Ozempic και κατάχρηση

Το Ozempic είναι ένα σκεύασμα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον χιλιάδων ανθρώπων παγκοσμίως αλλά και στην χώρα μας. Η παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας συνεχίζει την αμείλικτη προέλασή της, πλήττοντας σήμερα περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Θεωρείται κύριο πρόβλημα δημόσιας υγείας και κατατάσσεται ως ο πέμπτος σημαντικότερος λόγος θανάτων παγκοσμίως. Η παχυσαρκία οδηγεί σε χρόνιες και σοβαρές ασθένειες,

Μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη

Μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη

Η μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει την παραδοσιακή μαρμελάδα που όλοι γνωρίζουμε. Οι λατρεμένες σε όλους μας μαρμελάδες, σίγουρα μας φέρνουν εικόνες από τα παιδικά μας χρόνια όπου με ανυπομονησία περιμέναμε να μας ετοιμάσει η γιαγιά τις φέτες μας. Η γεύση ήταν φανταστική, αλλά η μαρμελάδα περιείχε πολύ ζάχαρη. Όλοι

Σοκολατένιο κέικ με παντζάρι

Το Σοκολατένιο κέικ με παντζάρι είναι το πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά κέικ που μπορείς να βρεις. Θα το αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να φάνε τα παιδιά παντζάρια. Η ετοιμασία του δεν είναι δύσκολη και η γεύση του θα σας αποζημιώσει στο έπακρο. Παντζάρι το ευεργετικό Τα παντζάρια αναφέρονται

Ψυχογενής Βουλιμία

Βουλιμία, μια αθόρυβη διαταραχή πρόσληψης τροφής

Η Ψυχογενής Βουλιμία είναι μια ψυχική πάθηση που αναγνωρίστηκε επίσημα ως Διατροφική Διαταραχή το 1980 από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία. Ο συγκεκριμένος επιστημονικός οργανισμός, εκδίδει το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχιατρικών Διαταραχών, και η Βουλιμία προστέθηκε στην 3η έκδοση του. Αν και πολλοί την μπερδεύουν με την Αδηφαγική Διαταραχή, πρόκειται για δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Πολλές

Μπάρες με Κράνμπερι

Μπάρες με Κράνμπερι

Οι μπάρες με Κράνμπερι είναι ένα εξαιρετικό σνακ για όσους θέλουν να προσφέρουν στον οργανισμό τους ενέργεια. Η άσκηση βασίζεται στην καύση υδατανθράκων και ο ρόλος τους είναι σπουδαίος στην αθλητική απόδοση. Συνεπώς, η κατανάλωση τους πριν την προπόνηση βοηθά στην διατήρηση αλλά και την αύξηση των επιπέδων ενέργειας. Η συνταγή για τις μπάρες με

Scroll to Top