Τα ψητά ρεβύθια αποτελούν μια θρεπτικότατη πρόταση που μπορείτε να ετοιμάσετε για να καλύψει την ανάγκη σας για σνακ οποιαδήποτε στιγμή.
Γενικά, τα ρεβύθια ανήκουν στα όσπρια και καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο. Στην Μεσόγειο γενικότερα, είναι γνωστά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα ρεβύθια είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων ενώ ταυτόχρονα είναι χαμηλά σε λιπαρά.
Μαγειρεύονται με πολλούς και διάφορους τρόπους. Γϊνονται σούπα, μπαίνουν στην σαλάτα, κοκκινιστά ή και φαλάφελ και μπορείτε επίσης να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε ρεβιθοκεφτέδες, ρεβιθόπιτα ή σούπα.
Διατροφικά, τα ρεβύθια μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές ασθένειες. Επίσης, η κατανάλωση ρεβυθιών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του γαστρεντερικού συστήματος και της χοληστερόλης στο αίμα.
Υλικά που θα χρειαστείτε για τα ψητά ρεβύθια
- 400 γραμμάρια ρεβύθια
- 4 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1-2 κουταλιές του γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουταλιά του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
- Ρίγανη
Πώς να μαγειρέψετε τα ψητά ρεβύθια
Μουλιάζουμε το ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ σε αλατισμένο νερό. Την επόμενη ημέρα τα στραγγίζουμε και τα σκουπίζουμε καλά και ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς και τα στρώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα σκουπίζοντας ξανά με χαρτί κουζίνας ταμποναριστά. Στην συνέχεια, τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
Βγάζουμε τα ψητά ρεβύθια από τον φούρνο και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε καλά και τα τοποθετούμε ξανά στον φούρνο για άλλα 20-25 λεπτά.
Extra tip
Τα ψητά ρεβύθια θα βγουν αρκετά τραγανά. Εάν τα θέλουμε πιο μαλακά, μπορούμε να τα βράσουμε πριν το ψήσιμο για περίπου 40-45 λεπτά.
Σας άρεσε η συνταγή για την σπιτική σοκολάτα; Αν θέλετε να δείτε περισσότερες έξυπνες προτάσεις για το τραπέζι σας, επισκεφθείτε την ενότητα συνταγές, όπου σας περιμένουν πολλές πρωτότυπες και εύκολες στην προετοιμασία ιδέες!