Οι πολυκυστικές ωοθήκες ή αλλιώς σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια από τις πιο κοινές ορμονικές ανισορροπίες σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.
Έχει φανεί ότι απασχολεί 1 στις 10 γυναίκες, με υψηλότερη συχνότητα βέβαια σε γυναίκες με υπερβάλλον βάρος ή παχυσαρκία. Η διατροφή σχετίζεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και το τι τρώμε επηρεάζει τα συμπτώματα του συνδρόμου.
Ας δούμε πρώτα όμως τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και τους λόγους που αυτό εμφανίζεται.
Τι είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες
Κάτω από την επιφάνεια των ωοθηκών αναπτύσσονται μικρές κύστες, που στην πραγματικότητα είναι ωοθυλάκια.
Τα ωοθυλάκια περιέχουν ωάρια, που δεν μπόρεσαν να αναπτυχθούν λόγω διάφορων ορμονικών λόγων. Η ύπαρξη, λοιπόν αυτών των μικρών κυστών στις ωοθήκες οδηγούν σε υψηλότερα ποσοστά ανδρογενών ορμονών.
Γιατί προκαλούται οι πολυκυστικές ωοθήκες
Τα αίτια εμφάνισης πολυκυστικών ωοθηκών είναι ένας συνδυασμός διάφορων γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Η κληνομικότητα, το άγχος και η παχυσαρκία έχει φανεί ότι είναι οι σημαντικότερες αιτίες του προβλήματος. Επίσης, ιδιάζουσας σημασίας αίτια είναι το κάπνισμα και η απουσία φυσικής δραστηριότητας.
Συμπτώματα πολυκυστικών ωοθηκών
Αυτή η ανισορροπία των ορμονών στον γυναικείο οργανισμό εμφανίζεται με διάφορα συμπτώματα, όπως:
- Διαταραχές στον εμμηνορυσιακό κύκλο, όπως απουσία περιόδου, έντονοι πόνοι κατά την περίοδο, επανάληψη του κύκλου κάθε δυο μήνες ή 45 ημέρες
- Yπογονιμότητα εξαιτίας της απουσίας ωορρηξίας
- Αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο, στο στήθος, στην κοιλιά και στην πλάτη
- Ακμή
- Αραίωση των μαλλιών στο κεφάλι
- Παχυσαρκία
- Αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2
- Υψηλή χοληστερόλη
- Αυξημένη πίεση του αίματος
- Κατάθλιψη
Συνέπειες πολυκυστικών ωοθηκών
Οι πολυκυστικές ωοθήκες φαίνεται ότι έχουν σημαντικές συνέπειες για το αναπαραγωγικό σύστημα και την υγεία γενικότερα.
Επομένως, αν κάποια γυναίκα παρατηρήσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα είναι σημαντικό να επισκεφτεί τον γυναικολόγο της. Η θεραπεία εξαρτάται από το βαθμό του προβλήματος.
Τις περισσότερες φορές προτείνεται φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και άσκηση για την αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας. Η φαρμακευτική αγωγή συνήθως περιλαμβάνει αντισυλληπτικά χάπια, που μειώνουν την παραγωγή ανδρογόνων και έπειτα ο ορμονικός άξονας υπόφυσης και ωοθηκών λειτουργεί κανονικά.
Πολυκυστικές ωοθήκες και διατροφή
Ποια είναι όμως η σωστή διατροφή για την γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ορμονών;
Αρχικά σε περίπτωση αυξημένου σωματικού βάρους απαιτείται μία υποθερμιδική διατροφή για την μείωση του με έμφαση σε κάποια μακροθρεπτικά συστατικά. Τα επιστημονικά δεδομένα κάνουν λόγο για τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά κατά κύριο λόγο.
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό στα πλαίσια της σωστής διατροφής για τις πολυκυστικές ωοθήκες η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων. Έτσι έχουμε καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης και της πείνας.
Υδατάνθρακες και πολυκυστικές ωοθήκες
Όσο αφορά τους υδατάνθρακες πρέπει να μοιράζονται σε όλα τα γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας και οι περισσότεροι να καταναλώνονται με το μεσημεριανό.
Είναι σημαντικό να επιλέγονται υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, καθώς έτσι ελέγχονται καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μπορούμε να τους βρούμε στα τρόφιμα ολικής άλεσης, στα φρούτα και τα λαχανικά.
Λιπαρά και πολυκυστικές ωοθήκες
Τα λιπαρά αποτελούν επίσης ένα μακροθρεπτικό συστατικό που χρήζει προσοχή σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες. Γενικά, πρέπει να προτιμώνται τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.
Τρόφιμα πλούσια σε καλά λιπαρά είναι τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και τα έλαια τους, το ελαιόλαδο, οι ελιές και το αβοκάντο.
Πολυκυστικές ωοθήκες και βιταμίνες
Με τα μίκροθρεπτικά συστατικά τι γίνεται όμως; Υπάρχουν επιστημονικά ευρήματα ότι πιθανά η βιταμίνη D και ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθούν αλλά δεν υπάρχουν επίσημες συστάσεις.
Συνοψίζοντας
Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες είναι σημαντικό να δίνουν έμφαση στις διατροφικές τους συνήθειες και στην άσκηση.
Η απώλεια βάρους θα βοηθήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των πολυκυστικών ωοθηκών και στην βελτίωση της υγείας. Ταυτόχρονα, η υιοθέτηση μιας διατροφής μέτρια σε υδατάνθρακές και πλούσια σε «καλά» λιπαρά θα βελτιώσει το ορμονικό προφίλ τους.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε ότι τρώμε, γι’ αυτό τα trans λιπαρά και οι απλοί υδατάνθρακες δεν θα πρέπει να καταναλώνονται.
Διατροφική υποστήριξη για γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες
Έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και χρειάζεστε διατροφική καθοδήγηση; Μπορώ να σας υποστηρίξω!
Είμαι επαγγελματίας Διατροφολόγος στο Βραχάτι Κορινθίας και έχω την δυνατότητα να σας υποστηρίξω τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους επιθυμείτε:
- τηλεφωνικά στο +302741051932
- συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας στην ιστοσελίδα μας
- στείλτε email στο barbara_aggelopoulou@hotmail.com